En orörd idyll

Publicerad: 2016-09-06   Uppdaterad: 2016-09-06

Bua, ett av våra få kvarvarande fiskelägen, har öppnat sin hamn för husvagnar och husbilar. Ännu fri från kommers och allehanda turistattraktioner har denna ställplats snabbt kommit att bli mycket populär.  Läge – 5 poängBua ligger i Halland, cirka två mil norr om Varberg. Det lilla samhället med cirka 1 500 innevånare har än idag...

Bua, ett av våra få kvarvarande fiskelägen, har öppnat sin hamn för husvagnar och husbilar. Ännu fri från kommers och allehanda turistattraktioner har denna ställplats snabbt kommit att bli mycket populär.

 Läge – 5 poäng
Bua ligger i Halland, cirka två mil norr om Varberg. Det lilla samhället med cirka 1 500 innevånare har än idag sin fiskehamn kvar och den lilla fiskeflottan ger hamnen liv. Den jättestora hamnplanen har förvandlats till en ställplats där hav och båtar blir en vacker bild för alla att se på. Det är 500 meter till en livsmedelsbutik som är öppen alla dagar och där ligger också en pizzeria. Fiskaffär strax intill och på sommaren en glasskiosk. Du har bara några minuters promenad till strandängarna vid havet och härliga möjligheter till bad.

Uppställning – 5 poäng
Hamnplanen är asfalterad och alla uppställningsplatser föredömligt markerade. Platserna är lättillgängliga men nivåklossar kommer väl till pass för raden närmast vattnet. Såväl husvagnar som husbilar är välkomna och de numrerade rutorna är väl tilltagna. Här finns plats för 37 ekipage och alla har tillgång till el. I anslutning till platsen finns ett jättestort grönt fält med plats för bollekar.

Service – 5 poäng
Servicehuset är ändamålsenligt och handikappanpassat. Här finns duschar, toaletter, tvättstuga och pentry med spis, mikro och diskmaskin. Varmvatten i duschen aktiverar du med en tiokrona. Du har tömningsplats för fasta tankar och latrintömning, källsortering av sopor och tillgång till vatten. Med andra ord, lika bra service som om du stått på en campingplats.

Här finns också en härlig bastu ett par hundra meter bort samy fritt wifi. Lösenordet står på kvittot som du får när du betalar övernattningen (betalautomat).

Allmänt – 4 poäng
Ställplatsen i Bua hamn är öppen hela året men självklart är sommaren allra populärast. Få är de kvällar då inte platsen är fullbelagd. Och detta är verkligen ett prisvärt alternativ till camping när du har ett fantastiskt havsbad på fem minuters promenadavstånd. Promenaden till havet är kantad av typiskt halländska strandängar, där ljung, krypande buskar och blommor trängs om utrymmet. Men vid badområdet i Bua finns även klipphällar att sola på. Kanske skall man ha uppnått mogen ålder för att finna njutning i stillhet, vacker natur eller inköp av fisk direkt från en fiskebåt. Och solnedgången över hamnen är svår att sätta ord på.
Ställplatskollen totalpoäng: 19

FAKTA
SP140 Bua Hamn
Hamnen
430 22 Värö Backa

Tel.: 0340-66 16 02
E-post:info@batfjordenshamn.se
Hemsida:www.batfjordenshamn.se

Pris: 180 kronor inklusive el, 200 juli-augusti, 10-kronor I dusch
Öppet: Hela året
GPS: 57o14’21”N   12o06’53”E

 

 

 

Missa inte att gilla Campingkatalogen på Facebook!

Rulla till toppen