Oemotståndligt fikastopp i Värmland

Publicerad: 2016-11-29   Uppdaterad: 2023-04-18

Drygt en kvart norr om Kristinehamn, längs riksväg 26 mellan Halmstad och Mora, ligger Nässundets Station. Ett ljuvligt stopp på vägen med traktens bästa kanelbullar.  Redan 1907, när Sveriges riksdag tog beslut om att inleda arbetet med att bygga Inlandsbanan, var järnvägstrafiken igång vid Nässundets Station. Östra Wermlands Järnväg hade sedan slutet av 1800-talet stannat...

Drygt en kvart norr om Kristinehamn, längs riksväg 26 mellan Halmstad och Mora, ligger Nässundets Station. Ett ljuvligt stopp på vägen med traktens bästa kanelbullar.

 Redan 1907, när Sveriges riksdag tog beslut om att inleda arbetet med att bygga Inlandsbanan, var järnvägstrafiken igång vid Nässundets Station. Östra Wermlands Järnväg hade sedan slutet av 1800-talet stannat i Nässundet och när Lundsbergs Skola drog igång 1896 var Nässundet knutpunkten ut i hela världen. Under det första året studerade enbart fem elever vid skolan, men året efter hade antalet elever stigit till 30 och på svartvita bilder från 1900-talets början kan man se hur förväntansfulla pojkar väntar på att kliva ombord på det annalkande tåget hemåt.

 Numera är kaféet en klassisk rastplats norrut. Sommar som vinter är majoriteten av gästerna bilburna, på väg norrut mot en stuga i fjällen eller mot en vintersportvecka i Sälenfjällen. Har man besökt Eva och Hartmuth Bodinger förut är Nässundet ett givet stopp på vägen. Har man turen att överraskas längs vägen blir kaféet ett ljuvligt minne från Värmland.

Så här under vinterhalvåret håller familjen öppet torsdag till söndag, mellan klockan tio och sex. Tack vare klassiska semesterveckor i fjällen, med stugbyten på lördagar och söndagar är kaféet öppet under både upp- och hemresan. Sommartid är öppettiderna mer generösa.  Oavsett om man reser med husbil eller med husvagn är det gott om plats utanför stationen.

Oemotståndligt fikastopp i Värmland
Värda en omväg…

Barnen springer före in i stationsbyggnaden och blir stående precis innanför entrén där Eva Bodinger kommer gående med nygräddade kanelbullar. Det luktar ljuvligt och trots att det är nästan lunch lyxar vi till det med varsin kopp kaffe och en härlig kanelbulle, precis uttagen ur vedugnen.
– Det är något speciellt med att baka i vedugn. Det tar lång tid innan ugnen är varm och det är mycket slit med att bära ved och aska ur. Ändå kan jag inte tänka mig att baka i en vanlig ugn. Det här är kökens Rolls Royce, en ugn som gör oss stolta, säger Eva Bodinger som efter fyra år på Nässundets Station ser allt ljusare på framtiden.
– Det här är jordens medelpunkt. Det är klart att människor vill komma hit. Just nu drömmer vi om att Inlandsbanan ska göra uppehåll här i Nässundet så att vi kan servera perrongkaffe till besökande gäster. Idag stannar bara tågen om någon ska hoppa av eller kliva på, berättar Eva Bodinger som efter ett halvt liv i Stockholm, där hon och maken Hartmuth drev ett framgångsrikt företag i elbranschen bestämde sig för att flytta till Värmland och öppna bageri. Bara så där.

Som en liten bonus, får vi chans att titta närmare på Nässundets vedugn. En platsbyggd åttatonskloss som murats på plats av den skickliga muraren John Fisher, ursprungligen från Virginia i USA, som nu bygger svenska eldstäder i klassisk stil. Bortsett från kanelbullar och en del söta bakverk ligger fokus på surdegsbröd med ekologiskt mjöl från trakten.
– Vi försöker att använda lokala leverantörer så långt det är möjligt. Det är en utmaning att vara lokal i både tanke och handling. Men har man väl bestämt sig så går det mesta att hitta lokalt, berättar Eva Bodinger som gläds åt betygen i White Guide.

FAKTA
Nässundets station
Nässundet
681 94 Kristinehamn
Weesida: www.stationfyra.se

Ta dig hit: Följ riksväg 26 norrut från Kristinehamn i riktning mot Mora. Mitt emellan Hyttsjön och Ullvettern ligger Nässundet strax norr om Bergsjö.

Avstånd: Kristinehamn 16 km, Stockholm 28 mil, Malmö 51 mil och Göteborg 27 mil.

Äta och fika: Nässundets Station serverar både husmanskost och kaffe och kakor. Öppettider: Vinter: Tors-sön 10:00 -18:00. Sommar tis-sön 10:00-18:00.

Campingar i närheten:
Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor, tel 0550-102 80
Baggeruds Camping & Fiske, tel 0551-400 29
Lungsunds Camping, tel 0550-702 77
Se fler campingar och ställplatser på Campingkatalogen.se

Göra i närheten: Passerar man Kristinehamn så måste man naturligtvis besöka Värmlands egen stolthet, Cabby Husvagnar. I övrigt finns det massor att göra runt Kristinehamn, cykla eller rida runt sjön Skagern, fiska, vandra eller varför inte ge sig ut på en Picassokryssning med Bojorten Christine af Bro.

Kuriosa: Nässundets Station är numera listad i den anrika guiden White Guide.

 Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

Rulla till toppen