Oemotståndligt fikastopp i Värmland

Oemotståndligt fikastopp i Värmland

Publicerad

Drygt en kvart norr om Kristinehamn, längs riksväg 26 mellan Halmstad och Mora, ligger Nässundets Station. Ett ljuvligt stopp på vägen med traktens bästa kanelbullar.

 Redan 1907, när Sveriges riksdag tog beslut om att inleda arbetet med att bygga Inlandsbanan, var järnvägstrafiken igång vid Nässundets Station. Östra Wermlands Järnväg hade sedan slutet av 1800-talet stannat i Nässundet och när Lundsbergs Skola drog igång 1896 var Nässundet knutpunkten ut i hela världen. Under det första året studerade enbart fem elever vid skolan, men året efter hade antalet elever stigit till 30 och på svartvita bilder från 1900-talets början kan man se hur förväntansfulla pojkar väntar på att kliva ombord på det annalkande tåget hemåt.

 Numera är kaféet en klassisk rastplats norrut. Sommar som vinter är majoriteten av gästerna bilburna, på väg norrut mot en stuga i fjällen eller mot en vintersportvecka i Sälenfjällen. Har man besökt Eva och Hartmuth Bodinger förut är Nässundet ett givet stopp på vägen. Har man turen att överraskas längs vägen blir kaféet ett ljuvligt minne från Värmland.

Så här under vinterhalvåret håller familjen öppet torsdag till söndag, mellan klockan tio och sex. Tack vare klassiska semesterveckor i fjällen, med stugbyten på lördagar och söndagar är kaféet öppet under både upp- och hemresan. Sommartid är öppettiderna mer generösa.  Oavsett om man reser med husbil eller med husvagn är det gott om plats utanför stationen.

Värda en omväg...

Barnen springer före in i stationsbyggnaden och blir stående precis innanför entrén där Eva Bodinger kommer gående med nygräddade kanelbullar. Det luktar ljuvligt och trots att det är nästan lunch lyxar vi till det med varsin kopp kaffe och en härlig kanelbulle, precis uttagen ur vedugnen.
- Det är något speciellt med att baka i vedugn. Det tar lång tid innan ugnen är varm och det är mycket slit med att bära ved och aska ur. Ändå kan jag inte tänka mig att baka i en vanlig ugn. Det här är kökens Rolls Royce, en ugn som gör oss stolta, säger Eva Bodinger som efter fyra år på Nässundets Station ser allt ljusare på framtiden.
- Det här är jordens medelpunkt. Det är klart att människor vill komma hit. Just nu drömmer vi om att Inlandsbanan ska göra uppehåll här i Nässundet så att vi kan servera perrongkaffe till besökande gäster. Idag stannar bara tågen om någon ska hoppa av eller kliva på, berättar Eva Bodinger som efter ett halvt liv i Stockholm, där hon och maken Hartmuth drev ett framgångsrikt företag i elbranschen bestämde sig för att flytta till Värmland och öppna bageri. Bara så där.

Som en liten bonus, får vi chans att titta närmare på Nässundets vedugn. En platsbyggd åttatonskloss som murats på plats av den skickliga muraren John Fisher, ursprungligen från Virginia i USA, som nu bygger svenska eldstäder i klassisk stil. Bortsett från kanelbullar och en del söta bakverk ligger fokus på surdegsbröd med ekologiskt mjöl från trakten.
- Vi försöker att använda lokala leverantörer så långt det är möjligt. Det är en utmaning att vara lokal i både tanke och handling. Men har man väl bestämt sig så går det mesta att hitta lokalt, berättar Eva Bodinger som gläds åt betygen i White Guide.

FAKTA
Nässundets station
Nässundet
681 94 Kristinehamn
Weesida: www.stationfyra.se

Ta dig hit:
Följ riksväg 26 norrut från Kristinehamn i riktning mot Mora. Mitt emellan Hyttsjön och Ullvettern ligger Nässundet strax norr om Bergsjö.

Avstånd: Kristinehamn 16 km, Stockholm 28 mil, Malmö 51 mil och Göteborg 27 mil.

Äta och fika: Nässundets Station serverar både husmanskost och kaffe och kakor. Öppettider: Vinter: Tors-sön 10:00 -18:00. Sommar tis-sön 10:00-18:00.

Campingar i närheten:
Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor, tel 0550-102 80
Baggeruds Camping & Fiske, tel 0551-400 29
Lungsunds Camping, tel 0550-702 77
Se fler campingar och ställplatser på Campingkatalogen.se

Göra i närheten: Passerar man Kristinehamn så måste man naturligtvis besöka Värmlands egen stolthet, Cabby Husvagnar. I övrigt finns det massor att göra runt Kristinehamn, cykla eller rida runt sjön Skagern, fiska, vandra eller varför inte ge sig ut på en Picassokryssning med Bojorten Christine af Bro.

Kuriosa: Nässundets Station är numera listad i den anrika guiden White Guide.

 Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!

On
Off

0 kommentarer

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206