Resa: Rena rama vilda västern

Publicerad: 2018-07-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

Resa: Rena rama vilda västern
Big Bengt dog 2016 och hann uppleva när High Chaparral firade 50 år.

På 1960-talet bodde vi i Skillingaryd, där ortstidningen hette Värnamo Nyheter. 

Historien om en man som hette Bengt Erlandsson och som byggde en Västernstad utan bygglov i Kulltorp, blev en följetong.

Minns inte hur det rättsliga efterspelet blev, men en sak är säker, byggnadsverken blev starten på något stort, och Bengt Erlandsson, även kallad Big Bengt, likaså.

Idag står hans staty i form av en jätteskulptur av trä utanför parken vid Bengts Museum. Museet lever sitt eget liv och för trettio kronor kan du gå in och titta på Bengts samling av gamla maskiner, flygplan, tåg och diverse annat.

Bengts förtjusning i Vilda Västern kom efter ett besök i Amerika och de där husen som byggdes på 60-talet har idag blivit 260 stycken. Det är fantastisk fina miljöer där all personal förstås är klädda i tids-
typiska kläder.

I denna värld ryms en mängd butiker, och får jag våga mig på en gissning, så tror jag att 80 procent av alla barn som lämnar parken, har fått en hatt och knallpulverpistol. Men besökarna är inte bara barnfamiljer, tvärtom är detta lika mycket en park för vuxna. Egentligen skulle jag vilja påstå att barn som inte börjat skolan är för små för att ha någon glädje av detta västernäventyr.

Ta bara en sådan sak som tågturerna som blivit nästan ett signum för High Chaparral. På färden genom parken med det gamla ångloket händer ruskiga saker, det pangas och det skjuts. Lugnare är det att ta en tur med hjulångaren som glider runt i sakta mak, och som i motsats till tågturen även ingår i entrébiljetten.

Resa: Rena rama vilda västern
Lucky Luke, som drar sitt vapen snabbare än sin egen skugga, tar här en kamp med skurkarna Dalton.

Allra roligast är nog ändå de många gratisshowerna som ges oavbrutet hela dagen. Till dessa shower har rekryterats professionella skådespelare och stuntmän. Barnvänligast är nog föreställningen som handlar om Lucky Luke. Riktigt festligt är det när Lucky Luke tar strid med den ökända rövarfamiljen Dalton, en historia som kanske har en autentisk bakgrund.

På en annan scen uppträder den svartklädde Zorro som gör allt för att hjälpa fattiga människor i Old Mexico, där staden styrs av en hård guvernör som sänder ut den elake Capitan Monasterio. När skådespelet är slut kan barnen få lära sig fäktning av Zorro.

Resa: Rena rama vilda västern
En tur med den hästdragna diligensen kan vem som helst prova på alldeles gratis.

Den dagliga Wild West Show har allt som rubriken utlovar. Det är fart och fläkt med hästar, skurkar, sheriffer och skickliga stuntmän. En mycket proffsig föreställning.

Även indianerna har fått en egen show och vill du lära dig dansa can-can, linedans eller rent av bygga ett hus i västernstil, så går allt detta bra.

På inte mindre än tio olika ställen kan du äta eller fika. Vår uppfattning är att prisbilden dessutom var helt okej. Faktum är att hamburgaren var en av de bästa jag smakat.

Resa: Rena rama vilda västern
Att ta en tågtur efter något av de gamla ångloken är nästan ett måste vid besöket.
Resa: Rena rama vilda västern

HIGH CHAPARRAL

Var: I Kulltorp mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo.

Hemsida: www.highchaparral.se

Öppet: 25 maj – 27 augusti. Högsäsong 30 juni – 13 augusti.

Öppettider: 10.00 – 18.00

Högsäsongspris: 320 kronor, seniorer 180 kronor. Barn under en meter går in gratis.

Rulla till toppen