Resa: Rena rama vilda västern

Wild West Show var en fantastiskt proffsigt utförd föreställning med alla tänkbara ingredienser från det riktiga Vilda Västern.

Resa: Rena rama vilda västern

Publicerad

Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

Big Bengt dog 2016 och hann uppleva när High Chaparral firade 50 år.

På 1960-talet bodde vi i Skillingaryd, där ortstidningen hette Värnamo Nyheter. 

Historien om en man som hette Bengt Erlandsson och som byggde en Västernstad utan bygglov i Kulltorp, blev en följetong.

Minns inte hur det rättsliga efterspelet blev, men en sak är säker, byggnadsverken blev starten på något stort, och Bengt Erlandsson, även kallad Big Bengt, likaså.

Idag står hans staty i form av en jätteskulptur av trä utanför parken vid Bengts Museum. Museet lever sitt eget liv och för trettio kronor kan du gå in och titta på Bengts samling av gamla maskiner, flygplan, tåg och diverse annat.

Bengts förtjusning i Vilda Västern kom efter ett besök i Amerika och de där husen som byggdes på 60-talet har idag blivit 260 stycken. Det är fantastisk fina miljöer där all personal förstås är klädda i tids-
typiska kläder.

I denna värld ryms en mängd butiker, och får jag våga mig på en gissning, så tror jag att 80 procent av alla barn som lämnar parken, har fått en hatt och knallpulverpistol. Men besökarna är inte bara barnfamiljer, tvärtom är detta lika mycket en park för vuxna. Egentligen skulle jag vilja påstå att barn som inte börjat skolan är för små för att ha någon glädje av detta västernäventyr.

Ta bara en sådan sak som tågturerna som blivit nästan ett signum för High Chaparral. På färden genom parken med det gamla ångloket händer ruskiga saker, det pangas och det skjuts. Lugnare är det att ta en tur med hjulångaren som glider runt i sakta mak, och som i motsats till tågturen även ingår i entrébiljetten.

Lucky Luke, som drar sitt vapen snabbare än sin egen skugga, tar här en kamp med skurkarna Dalton.

Allra roligast är nog ändå de många gratisshowerna som ges oavbrutet hela dagen. Till dessa shower har rekryterats professionella skådespelare och stuntmän. Barnvänligast är nog föreställningen som handlar om Lucky Luke. Riktigt festligt är det när Lucky Luke tar strid med den ökända rövarfamiljen Dalton, en historia som kanske har en autentisk bakgrund.

På en annan scen uppträder den svartklädde Zorro som gör allt för att hjälpa fattiga människor i Old Mexico, där staden styrs av en hård guvernör som sänder ut den elake Capitan Monasterio. När skådespelet är slut kan barnen få lära sig fäktning av Zorro.

En tur med den hästdragna diligensen kan vem som helst prova på alldeles gratis.

Den dagliga Wild West Show har allt som rubriken utlovar. Det är fart och fläkt med hästar, skurkar, sheriffer och skickliga stuntmän. En mycket proffsig föreställning.

Även indianerna har fått en egen show och vill du lära dig dansa can-can, linedans eller rent av bygga ett hus i västernstil, så går allt detta bra.

På inte mindre än tio olika ställen kan du äta eller fika. Vår uppfattning är att prisbilden dessutom var helt okej. Faktum är att hamburgaren var en av de bästa jag smakat.

Att ta en tågtur efter något av de gamla ångloken är nästan ett måste vid besöket.

HIGH CHAPARRAL

Var: I Kulltorp mellan Gnosjö, Anderstorp och Värnamo.

Hemsida: www.highchaparral.se

Öppet: 25 maj - 27 augusti. Högsäsong 30 juni – 13 augusti.

Öppettider: 10.00 – 18.00

Högsäsongspris: 320 kronor, seniorer 180 kronor. Barn under en meter går in gratis.

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206