Med husbilen tar man sig enkelt till Valpolicella, kanske under ett stopp på vägen norr- eller söderut. Här avlöser den ena mysiga byn den andra, och överallt hittar man restauranger och tavernor där man kan äta pasta och dricka vin från trakten. Det är kanske inte så förvånande att det lokala vinet serveras både på krogarna och i hemmen. Överallt runt byarna sträcker sig de gröna vinfälten, där vinrankorna står i långa snörräta rader.
Vinet odlas både nere i dalen, och högre upp på kullarna, och de olika placeringarna i dalen ger olika karaktär till vinerna. Det finns flera olika vinområden inom Valpolicella, såsom Fumane, Marano, Grazzana och Negrar. Fler olika druvsorter används också, och några som kan nämnas är Corvina, Rondinella och Molinara.
Det röda och fylliga vinet Amarone della Valpolicella kan sägas vara juvelen bland de viner som produceras i Valpolicelladalen. Amarone görs på druvor som fått torka i minst nittio dagar, och vinet lagras sedan i åtminstone två år för att få den fylliga och komplexa smak som karakteriserar vinet. De lite enklare vinerna från regionen kallas Valpolicella, och är vanligtvis mycket prisvärda viner. Valpolicellavinerna är lite lättare jämfört med Amarone och väldigt populära, inte minst bland italienarna själva.
Om Valpolicellavinerna lagras under minst ett år får de en fylligare smak och säljs under namnet Valpolicella Superiore. Ytterligare en variant är Ripasso, som görs genom att Valpolicellavin jäses upp en andra gång tillsammans med skalresterna från Amaronetillverkningen. Denna procedur resulterar i ett vin med mer kropp och struktur, som bland annat passar till grillat. Önskar man istället ett vin med mycket sötma kan man välja Recioto, som faktiskt var det första vin som tillverkades i Valpolicella. Recioto-druvorna får torka ännu längre än de nittio dagar som gäller för Amarone, vilket resulterar i den tydliga sötman och ger ett vin som kan användas som dessertvin.
Det är lätt att tro att det bara är röda viner som produceras i Valpolicelladalen, men man hittar även goda vita viner här. Vita viner från regionen Soave har en gyllengul ton och en silkeslen smak med inslag av mandel. Det finns flera olika varianter, inklusive ett mousserande vin och det söta vita vin som säljs under namnet Recioto di Soave Superiore.
I Valpolicella ser man gott om skyltar som gör reklam för kända vinproducenter, som till exempel Tommasi och Masi. Dessa större producenter är oftast enkla att hitta, bara genom att följa skyltarna. Det finns också gott om mindre vinproducenter i regionen, även om dessa ibland kan vara lite svårare att hitta fram till. Många har en liten butik i närheten av gården och man erbjuds nästan alltid att smaka på de olika vinerna. Att besöka de mindre vingårdarna känns ofta mer personligt och blir många gånger mer prisvärt. Samtidigt får man vara beredd på att alla kanske inte är bra på engelska, och att det kan finnas gårdar som bara tar emot kontanter.
Om man vill besöka en producent som vunnit många utmärkelser för sina viner kan man ta sig till Claudio Vivianis vingård, som ligger högst upp i Negrardalen. Det höga läget anses vara det absolut bästa, och vinerna från den här gården är eleganta och smakrika, med en hög koncentration av frukt. Viviani var faktiskt den förste producenten någonsin som lyckades få tre glas, det vill säga högsta betyg, i Italian Wines för en Valpolicella Superiore. Om man inte är ute efter en speciell producent utan vill hitta prisvärda goda bordsviner finns det gott om gårdar att välja på, och man kan egentligen knacka på hos vilken vingård som helst. Ett exempel på en trevlig vingård är familjeföretaget Benedetti Villa, som har producerat vin på samma plats sedan 1800-talet.
Ibland kan det kännas svårt att hitta rätt bland alla vingårdar, och då kan man istället välja att göra som italienarna själva gör, och besöka ett vinkooperativ. Vinkooperativen drivs av flera mindre vinproducenter som gått ihop för att tillsammans utveckla och sälja viner i en butik, som kan kallas cantina. Cantina Valpolicella Negrar är ett exempel på en sådan cantina, och bildades när flera mindre producenter gick samman på 1930-talet. Idag koordinerar kooperativet över 200 vinodlare och säljer sina bästa viner under namnet Domini Veneti.
Att handla i en cantina är kanske det allra enklaste och smidigaste sättet att handla vin i Valpolicella. Man kan få hjälp av personalen, det går nästan alltid bra att prova innan man handlar och det finns gott om prisvärda viner. Det är inga problem att hitta bra Valpolicellaviner för runt 30 – 40 kronor per flaska, och lådviner för runt 65 – 80 kronor per låda. Om man vill handla ännu billigare gäller det att ta med sig plastdunkar så att man själv kan fylla vin från slang, på samma sätt som när man tankar bensin på en bensinmack. Många av italienarna gör just såhär när de ska handla sitt vardagsvin, och betalar då inte mer än runt 12 kronor per liter.
Naturligtvis kan man också hitta finare och mer exklusiva viner i cantinorna. Dessutom är det möjligt att man hittar andra fräscha produkter från regionen, såsom olivolja eller kanske marmelad. Det gäller bara att tänka på att butikerna vanligtvis har stängt på söndagar och under siestan, det vill säga mellan cirka klockan 12:30 och 15:00 på eftermiddagarna.
Det passar utmärkt att resa till Valpolicella med husbil. Vackra Gardasjön ligger inte långt bort, och här ligger campingarna tätt längs med vattnet. Om man vill kan man semestra vid Gardasjön och göra en utflykt till Valpolicella över dagen. Om man står i den sydöstra änden av sjön behöver det inte ta mer än en halvtimme att köra.
Det finns också flera ställplatser i området, antingen i form av automatiserade platser på asfalt eller i form av så kallade Agriturismoställen, det vill säga gårdar som kan erbjuda platser för husbilar och kanske samtidigt driver restaurang och annan form av boende. Den ställplats som kanske har allra bäst läge för att besöka vingårdarna i Negrar ligger i San Pietro in Cariano. Här har man tillgång till all service man behöver, samtidigt som man har vingårdar och vinbutiker alldeles i krokarna.