Resa: Handla vin i Valpolicella

Vingårdarna ligger vackert i Valpolicella öster om Gardasjön.

Resa: Handla vin i Valpolicella

Publicerad

Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

Skyltar visar vägen till olika producenter och vinbutiker.

Med husbilen tar man sig enkelt till Valpolicella, kanske under ett stopp på vägen norr- eller söderut. Här avlöser den ena mysiga byn den andra, och överallt hittar man restauranger och tavernor där man kan äta pasta och dricka vin från trakten. Det är kanske inte så förvånande att det lokala vinet serveras både på krogarna och i hemmen. Överallt runt byarna sträcker sig de gröna vinfälten, där vinrankorna står i långa snörräta rader.

Vinet odlas både nere i dalen, och högre upp på kullarna, och de olika placeringarna i dalen ger olika karaktär till vinerna. Det finns flera olika vinområden inom Valpolicella, såsom Fumane, Marano, Grazzana och Negrar. Fler olika druvsorter används också, och några som kan nämnas är Corvina, Rondinella och Molinara.

Det röda och fylliga vinet Amarone della Valpolicella kan sägas vara juvelen bland de viner som produceras i Valpolicelladalen. Amarone görs på druvor som fått torka i minst nittio dagar, och vinet lagras sedan i åtminstone två år för att få den fylliga och komplexa smak som karakteriserar vinet. De lite enklare vinerna från regionen kallas Valpolicella, och är vanligtvis mycket prisvärda viner. Valpolicellavinerna är lite lättare jämfört med Amarone och väldigt populära, inte minst bland italienarna själva.

Många viner att välja bland på hyllorna.

Om Valpolicellavinerna lagras under minst ett år får de en fylligare smak och säljs under namnet Valpolicella Superiore. Ytterligare en variant är Ripasso, som görs genom att Valpolicellavin jäses upp en andra gång tillsammans med skalresterna från Amaronetillverkningen. Denna procedur resulterar i ett vin med mer kropp och struktur, som bland annat passar till grillat. Önskar man istället ett vin med mycket sötma kan man välja Recioto, som faktiskt var det första vin som tillverkades i Valpolicella. Recioto-druvorna får torka ännu längre än de nittio dagar som gäller för Amarone, vilket resulterar i den tydliga sötman och ger ett vin som kan användas som dessertvin.

Det är lätt att tro att det bara är röda viner som produceras i Valpolicelladalen, men man hittar även goda vita viner här. Vita viner från regionen Soave har en gyllengul ton och en silkeslen smak med inslag av mandel. Det finns flera olika varianter, inklusive ett mousserande vin och det söta vita vin som säljs under namnet Recioto di Soave Superiore.

Cantina Valpolicella Negrar är ett vinkooperativ med flera mindre producenter som gick samman på 1930-talet.

Överallt ser man de gröna vinfälten där vinrankorna står i snörräta rader.

I Valpolicella ser man gott om skyltar som gör reklam för kända vinproducenter, som till exempel Tommasi och Masi. Dessa större producenter är oftast enkla att hitta, bara genom att följa skyltarna. Det finns också gott om mindre vinproducenter i regionen, även om dessa ibland kan vara lite svårare att hitta fram till. Många har en liten butik i närheten av gården och man erbjuds nästan alltid att smaka på de olika vinerna. Att besöka de mindre vingårdarna känns ofta mer personligt och blir många gånger mer prisvärt. Samtidigt får man vara beredd på att alla kanske inte är bra på engelska, och att det kan finnas gårdar som bara tar emot kontanter.

Om man vill besöka en producent som vunnit många utmärkelser för sina viner kan man ta sig till Claudio Vivianis vingård, som ligger högst upp i Negrardalen. Det höga läget anses vara det absolut bästa, och vinerna från den här gården är eleganta och smakrika, med en hög koncentration av frukt. Viviani var faktiskt den förste producenten någonsin som lyckades få tre glas, det vill säga högsta betyg, i Italian Wines för en Valpolicella Superiore. Om man inte är ute efter en speciell producent utan vill hitta prisvärda goda bordsviner finns det gott om gårdar att välja på, och man kan egentligen knacka på hos vilken vingård som helst. Ett exempel på en trevlig vingård är familjeföretaget Benedetti Villa, som har producerat vin på samma plats sedan 1800-talet.

Ibland kan det kännas svårt att hitta rätt bland alla vingårdar, och då kan man istället välja att göra som italienarna själva gör, och besöka ett vinkooperativ. Vinkooperativen drivs av flera mindre vinproducenter som gått ihop för att tillsammans utveckla och sälja viner i en butik, som kan kallas cantina. Cantina Valpolicella Negrar är ett exempel på en sådan cantina, och bildades när flera mindre producenter gick samman på 1930-talet. Idag koordinerar kooperativet över 200 vinodlare och säljer sina bästa viner under namnet Domini Veneti.

Det blev några flaskor vin från vinbutiken Cantina Valpolicella Negrar.

Att handla i en cantina är kanske det allra enklaste och smidigaste sättet att handla vin i Valpolicella. Man kan få hjälp av personalen, det går nästan alltid bra att prova innan man handlar och det finns gott om prisvärda viner. Det är inga problem att hitta bra Valpolicellaviner för runt 30 – 40 kronor per flaska, och lådviner för runt 65 – 80 kronor per låda. Om man vill handla ännu billigare gäller det att ta med sig plastdunkar så att man själv kan fylla vin från slang, på samma sätt som när man tankar bensin på en bensinmack. Många av italienarna gör just såhär när de ska handla sitt vardagsvin, och betalar då inte mer än runt 12 kronor per liter.

"Vinmacken" erbjuder rödvin för 12 kronor litern.

Naturligtvis kan man också hitta finare och mer exklusiva viner i cantinorna. Dessutom är det möjligt att man hittar andra fräscha produkter från regionen, såsom olivolja eller kanske marmelad. Det gäller bara att tänka på att butikerna vanligtvis har stängt på söndagar och under siestan, det vill säga mellan cirka klockan 12:30 och 15:00 på eftermiddagarna.

Det passar utmärkt att resa till Valpolicella med husbil. Vackra Gardasjön ligger inte långt bort, och här ligger campingarna tätt längs med vattnet. Om man vill kan man semestra vid Gardasjön och göra en utflykt till Valpolicella över dagen. Om man står i den sydöstra änden av sjön behöver det inte ta mer än en halvtimme att köra.

Det finns också flera ställplatser i området, antingen i form av automatiserade platser på asfalt eller i form av så kallade Agriturismoställen, det vill säga gårdar som kan erbjuda platser för husbilar och kanske samtidigt driver restaurang och annan form av boende. Den ställplats som kanske har allra bäst läge för att besöka vingårdarna i Negrar ligger i San Pietro in Cariano. Här har man tillgång till all service man behöver, samtidigt som man har vingårdar och vinbutiker alldeles i krokarna.

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

  Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2018-12-16 12:10

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206