Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

Härlig vandring mot Torneträsk.

Resa: Björkliden – med hela fjällvärlden framför dig

Publicerad

Från Björkliden ligger fjällvärlden uppslagen som en öppen bok. Torneträsk, Abisko, Låktatjåkko Fjällstation (den högsta fjällstationen i landet), grottor, forsar och vattendrag. Parkera husbilen på campingen i Björkliden och ta del av fjällens skönhet.

Den som en gång varit i Björkliden vet hur fjällen ser ut när precis allting är perfekt. Närheten till Torneträsk och den fantastiska utsikten mot Lapporten som dygnet runt bjuder på magiska ljusfenomen. Packa ryggsäcken för långtur och ge dig av på minnesrika vandringar i gränstrakterna eller sov i husbilen – eller husvagnen – och kombinera sköna dagsutflykter med campingmys.

Orkar du inte laga mat på egen hand, eller vill njuta av en god sängfösare finns det fina utbud i restaurangen uppe på fjällhotellet. Missa inte brasan i receptionen för njutningens skull.

Campingliv med fritidsfordon passar utmärkt i fjällvärlden.

Till skillnad från i Abisko, drygt en mil söderut på andra sidan hemmafjället Nuolja är Björkliden lugnt och stilla med få vandrare som ger sig av på långtur. Där karavanerna med vandrare lämnar Abisko för att söka sig söderut längs Kungsleden lämnar folk sällan Björkliden annat än för dagsturer och vandringar till landets högsta fjällstation Låktatjåkko. 

– Våfflorna här uppe är världskända och ryktet om dess smak och frasighet sträcker sig långt in i Norge, säger Kristin Walter som jobbar på Låktatjåkko, 1228 meter över havet, nio kilometer rakt ut i fjällvärlden. Det värsta som skulle kunna hända här ute är att våffelsmeten tar slut. 

– Det skulle vara katastrof om smeten tog slut. Det finns människor som vandrar upp och ner bara för våfflornas skull och jag har svårt att tro att man skulle acceptera ett besök i Låkta utan en obligatorisk våffla med hjortronsylt till, säger Kristin Walter och skrattar. 

Trots att det är mitt i sommaren (augusti) finns det mycket snö kvar.

Ingen fjällutflykt utan kokkaffe.

Utmanande naturområden har alltid lockat människor till fjällvärlden. Högst upp, längst bort har blivit ett motto som gör vägen mödan värd. Låktatjåkko ligger långt in i fjällkedjan, väster om Björkliden vid foten av Luokta ohkka (1404 möh) i norr, Kärketjårro (1388 möh) i väster och Pajep Kåppatjåkka (1410 möh) i öster. Fjällstationen byggdes 1939 mitt under brinnande krig då Europa gick en mörk tid till mötes.

På den tiden fanns varken skotrar, helikoptrar eller grävmaskiner – som kunde jobba i fjällvärlden - och manskap och material fick fraktas upp längs sjöar och vattendrag. Sjuttionio år senare är fortfarande Låktatjåkko en av Sveriges mest populära fjällstationer. Inte minst för våfflornas skull. 

Sommartid tar det 3-5 timmar att knata hela vägen till Låktatjåkko i maklig takt sneddandes mellan stenar och snöpassager. På flera ställen ligger snön meterdjup, sommarvärmen till trots. Fikastunderna avlöser varandra, ibland på barmark och stundtals på snö (bara för att man kan).

Då och då krävs vad över enkla bäckar och små jokkar.

Bad i iskalla Trollsjön längst in i Kärkevagge.

– Det är rätt jobbigt att gå hela vägen till Låktatjåkko, säger Kalle (13) som tillsammans med kusinen Norah (12) visar en enastående råstyrka i kuperad terräng. Totalt är turen 20 kilometer lång (9 km+ enkel väg) längs sommarleden parallellt med Rákkasláhku.

Ett bra tips är att lämna Björkliden tidigt för att på så sätt ha gott om tid att slöa. Det finns inget värre än att ha bråttom när skoskaven river och kaffet är slut i termosen. Vandringen tillbaka till Björkliden (nerför nästan hela vägen) går vanligtvis snabbare än samma vandring upp. 

Tillbaka i Björkliden smakar middagen bättre än på länge. Vi lyxar till det i restaurangen och väljer krogens smakmeny med fördrink. Lokala råvaror i den mån det går och kött och fisk från fjällvärldens fantastiska skafferi. Njutning för både gom och mage.

Bortsett från enkla vandringsturer runt Björkliden kan man välja att ta bussen norrut – eller söderut – och vandra tillbaka till utgångspunkten. Vi bestämmer oss för att ta bussen mot Norge och kliva av i Vassijaure och därifrån söka oss långt in i dalgången Kärkevagge för ett obligatoriskt bad i svinkalla Trollsjön. På nordsamiska heter sjön Rissájávri vilket fritt översatt betyder "sjön som glimmar som eld".

Gulaschsoppa är ett måste när vinden tar i. Låktatjåkko Fjällstation.

Inget smakar så gott som fjällvatten, tycker Livia Spongh, 9 år.

Jag tror aldrig att jag badat i så här kallt vatten förut. Det känns som om fötterna fryser till is så fort man doppar dem i vattnet, säger Hilda (9 år) innan hon modigt kastar sig i sjön där stora isblock flyter omkring bara någon meter från strandkanten. 

Även om man knappast snorklar i Trollsjön (jag önskar att det hade gått) är siktdjupet imponerande stort. Från yta till botten är det inte mindre än 36 meter djupt och från höjderna runtomkring kan man med lätthet se ända ner till bottnen. Förmodligen är sikten betydligt större än så, men eftersom sjön inte är djupare är det svårt att veta.

Det man däremot vet är att det underjordiska utloppet letar sig under stenhögen på den norra sidan av dalen där bäcken Kärkejokk börjar sin färd genom dalgången. Vägen tillbaka till Låktatjåkka följer sedan dalbottnen ut mot E 10:an i en slingrande promenad runt några av fjällvärldens mest imponerande rasmassor. Flera av stenblocken är mer än tio meter höga och ligger majestätiskt längs stigen som följer Gearggecorrus västra branter.

Från Björkliden är vyn mot Lapporten fantastisk.

Djupt ner i underjorden väntar spännande upplevelser i Kåppasjokkgrottan.

Knappt en halvtimme innan bussen mot Kiruna passerar slår vi oss ner i vägkanten och njuter av kanelbullar med hemgjord jordgubbssaft. Först nu – efter drygt sex kilometers vandring – har värmen i fötter och händer återvänt.

Bortsett från spännande och utmanande promenader över fjällsluttningarna är Björkliden känt för sina fantastiska grottsystem. Kåppasjokkgrottan bara ett par kilometer från fjällhotellet anses vara en av landets bästa grottor som erbjuder en variationsrik och utmanande grottkrypning i de 2124 meter långa gångarna.

Artikelförfattaren i underjorden.

Som besökare får man inte ta del av hela grottsystemet, men fyra dagar i veckan arrangeras turer i grottan där man under säkra förhållanden kryper omkring i trånga underjordiska passager där man titt som tätt måste lägga sig på mage för att komma igenom smått klaustrofobiska passager.

– Det var verkligen inte svårt. Det läskigaste var nog när vi släckte pannlamporna djupt in i grottan och det blev alldeles becksvart, säger Hilda.

Tack vare de långa svindlande gångarna lyckas inget ljus ta sig in i grottsystemet och turen fortgår i ett kompakt mörker som lättas upp av effektiva pannlampor. För 595 kronor per person, eller 395 kronor för barn upp till sexton år ingår hjälm, stövlar, overall och pannlampa. Ett måste när man är i Björkliden.


 

BJÖRKLIDEN

Ta dig dit: 
Till Björkliden tar du dig enklast med bil längs E 10:an söderifrån från Kiruna.
Bo:
Campingen på Björklidens Fjällby ligger på vänster sida om vägen precis innan du kommer fram till hotellet. Bortsett från campingfaciliteter kan man också bo i stuga eller med hotellstandard. Missa inte utsikten över Torneträsk och Lapporten (syns tyvärr dåligt från campingen som ligger aningen lågt i förhållande till stugbyn och hotellet).
Äta: Restaurang
Lapporten (med fantastisk utsikt över densamma). Det finns också en enkel butik vid sidan om receptionen för dig som vill laga egen mat. Tel 0980-641 00.

 • Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Resa: 40 vackra vinteräventyr

  Vad är vackrare än en klar och gnistrande vinterdag? Här har Husvagn & Campings redaktion plockat fram 40 vintriga favoriter ur garderoben.

  Resmål Redaktionen, 2022-02-15 07:05

 • RESA: Budgetcampa i Småland

  RESA: Budgetcampa i Småland

  Ville ut och resa. Småland lockade med härliga skogsmiljöer och små välkomnande sjöar. Både semesterpengen och skatteåterbäringen saknades dock på kontot. Det var så jakten på de prisvärda, lite enklare campingplatserna började.

  Resmål Cecilia Johansson Friberg, 2018-11-15 10:16

 • RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  RESA/Filmbyn Småland: I Astrids filmvärld

  Vimmerby har Astrid Lindgrens Värld men Mariannelund har Filmbyn Småland. Visst är det en nostalgikick att se miljöer från till exempel Emil, Pippi och Saltkråkan, och de yngsta har väldigt kul med de interaktiva miljöerna. Och vem vill inte gå in i en studio och "skröla" för full hals?!

  Resmål Klas Johansson, 2018-11-13 10:47

 • Resa: Handla vin i Valpolicella

  Resa: Handla vin i Valpolicella

  Valpolicella ligger i provinsen Verona, strax norr om staden Verona och strax öster om Gardasjön. Området är kanske allra mest känt för sitt Amaronevin, men här hittar man också andra fylliga röda viner, och dessutom fina vita viner.

  Resmål Helena Bergström, 2018-11-11 10:02

 • Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Resa/Tjeckien: Öl, spa och agent 007

  Det nordvästra hörnet av Tjeckien ligger lätt åtkomligt både från Prag och från den östra delen av Tyskland. Här finns gott om campingar och mycket att se och uppleva i form av dramatisk natur, smakrik öl, vackra kurorter och ett flertal inspelningsplatser från Bondfilmen Casino Royal.

  Resmål Helena Bergström, 2018-09-24 10:39

 • Resa: Rena rama vilda västern

  Resa: Rena rama vilda västern

  Älskar du berättelser om den tid då cowboys och indianer härjade i Amerika, countrymusik, linedans eller västernstil över huvud taget? Då blir du lycklig över ett besök i temaparken High Chaparral.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-07-03 09:19

 • Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Stellplatz am Kurpark: Plats av bästa sorten

  Lägg namnet Treuchtlingen på minnet, så heter staden där vi fann en ställplats av bästa klass. Att du har restauranger, termalbad och cykelleder in på knuten, gör inte saken sämre.

  Resmål Catharina Höglund, 2018-06-18 18:22

 • Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Ställplatskollen: Carlsborgs segelsällskap

  Två sjöar och Göta kanal har gjort Karlsborg till en härlig sommarplats. Nu har orten fått en välutrustad ställplats – självklart med sjöutsikt.

  Resmål Redaktionen, 2017-09-29 13:54

 • Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Älskade Prag – staden du vill tillbaka till

  Guiderna skulle tala om jugend, barock eller kanske renässans. I våra sinnen blir alla vackra husfasader till ett enat begrepp, det vackra Prag. Floden Moldau med sina broar i allmänhet och Karlsbron i synnerhet förstärker bilden.

  Resmål Catharina Höglund, 2017-03-09 11:26

 • På strövtåg i sydligaste Skåne

  På strövtåg i sydligaste Skåne

  Längst ner i Skåne, så långt söderut du kan komma, ligger vackra Smygehuk. Ställ husbilen i hamnen och ge dig ut på strövtåg längs kusten.

  Resmål Niklas Kämpargård, 2017-03-01 19:45

 • Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Oemotståndligt fikastopp i Värmland

  Resmål Niklas Kämpargård, 2016-11-29 09:18

 • Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Naturlig skönhet längs Humleslingan

  Resmål Staffan Knutsson, 2016-11-24 07:53

 • Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Bäddat för vintercamping i Tännäs

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-22 16:58

 • Välordnat vid Vänerns strand

  Välordnat vid Vänerns strand

  Resmål Catharina Höglund, 2016-11-15 09:03

 • Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Topplats vid surfparadis i Tyskland

  Resmål Catharina Höglund, 2016-10-20 12:52

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1711 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
 • Husvagn & Camping 2023-03

 • Husvagn & Camping 2023-02

 • Husvagn & Camping 2023-01

 • Husvagn & Camping 2022-12

 • Husvagn & Camping 2022-11

 • Husvagn & Camping 2022-10

 • Husvagn & Camping 2022-09

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206