Trelleborg må vara en svensk hamnstad, men namnet kommer av en lokal skånsk borg som har en namne nära
Slagelse på sydvästra Själland. Och där står vi nu på de bastanta jordvallar som för över 1 100 år sedan skulle skydda de vikingar som bodde här om det kom en fientlig attack.
Det var Harald Blåtand som lät uppföra Trelleborg där man i modern tid grävt ut husgrunder, rekonstruerat jordvallar och dessutom byggt ett stort vikingahus. I samband med utgrävningar 2008 hittade de dessutom Danmarks enda träsköld från vikingatiden.
Vi återvänder till nutid i Camp Adventure, fem mil österut. Det invigdes 2019, strax väster on Næstved. Det stora utsiktstornet har fått mest uppmärksamhet. Det reser sig som ett nära 50 meter högt timglas i bokskogen och toppen når du efter en lång spiralvandring.
Både skogspromenaden och tornet är magiska upplevelser, men här kan du vara en hel dag för att prova på de många adrenalinkittlande trädbanorna – från jättelätta precis ovan marken till svindlande högt uppe i trädkronorna.
Nästa stopp blir Karrebæcksminde, en halvtimmes bilresa därifrån. I den mysiga lilla byn på Själlands sydkust har fisket alltid varit viktigt och vid det smala sundet mellan byn och Enø trängs en rad rökerier med härliga lunchtallrikar där fisk så klart dominerar.
Martens är ett av dessa, men alla har ganska likartat utbud så besökarna kan slå sig ner där det finns ett ledigt bord. Sedan bör man absolut korsa vattnet till Enø för dess härligt långgrunda sandstränder.
Ett ännu mysigare litet samhälle är Præstø, med bevarade kullerstensgator och korsvirkeshus i mängder. Självklart finns det en badstrand här också, det är alltid väldigt nära till havet i denna del av Danmark.
Riktigt mörker är en raritet för de flesta människor i Europa i dag, många har faktiskt aldrig sett Vintergatan.
Det här har de tagit fasta på vid en av Danmarks mest berömda natursevärdheter, Møns klint, de branta, sju kilometer långa och drygt hundra meter höga kritklipporna längst österut på ön Møn, som ligger precis söder om Själland.
– Vi är det första området i hela Norden som certifierats som Dark Sky Park, med ytterst begränsat med ljuskällor så att stjärnhimlen ska framträda tydligt, säger turistentreprenören Ole Eskling, som är involverad i Camp Møns Klint, där du kan bo med husbil och husvagn eller hyra en av deras Landrovers med tält på taket.
– I går natt var jag ute med min båt precis nedanför Klinten, miljoner stjärnor lyste ovan oss och eftersom havet ännu är varmt bestämde vi oss för att bada. Och när vi hoppade i lystes även havet upp av mareld, tusentals självlysande alger, helt magiskt, säger Ole Eskling som är uppväxt på Møns klint och hade stupen som sin lekplats som barn.
Det märks när han visar runt och uppmanar oss att kliva över staketet vid ett hundra meter högt stup för att få bättre bilder på den vita vägg av krita som pressades upp av inlandsisen för 12 000 år sedan. Sakta men säkert vittrar den nu sönder och flyttar sig i snitt någon enstaka millimeter inåt land för varje år.
Man kan, med viss risk, gå nedanför klinten och där hjälper min ciceron mig att hitta en fossilerad del av en bläckfisk som levt här långt innan människorna.
Det finns faktiskt ytterligare en berömd kritklint som är värd en omväg i trakten. Fast trots sina 12 km i längd och dryga 40 meter i höjd är Unescovärldsarvet Stevns klint på Själland inte en riktigt lika spektakulär naturupplevelse som Møns klint. Men kyrkan som delvis fallit över stupet och ett besök i den danska militärens tidigare superhemliga underjordiska Nato-bas Stevnsfort väger upp allt detta.
Önskas en mer småskalig ö är Fejø utanför Lollands nordkust perfekt. Här finns fruktodlingar, ciderproducenter och alternativodlare. Det går att köra bil på ön, men ställ den gärna på Lollandssidan, ta färjan, hyr cykel (om ni inte har egna med er) för en heldag på Fejø där det bor knappt 500 personer. Den ambitiöst renoverade kvarnen är en sevärdhet, det finns ett par matställen och en affär.
Men härligast av allt är alla Fejøbor som ställt ut små bås längs vägarna där de erbjuder frukt, grönt, nybakat, sylt och saft med mera till låga priser. Vill du handla är det bara att lämna pengarna i en glasburk, här litar folk på varandra.
Färjorna till Fejø och den lika stora grannön Femø går från lilla Kragnæs på Lolland. En ort som trots sin litenhet lockar många som vill se ett av Skandinaviens mäktigaste konstverk, Dodekalitten, lite som ett modernt Stonehenge på en kulle omgiven av odlingar.
Konstnären Thomas Kadziola påbörjade verket 2010 och det ska stå helt klart 2025. Nu fattas bara någon av de tolv mäktiga granitpelarna som formats till ansikten. Graniten har konstnären hämtat i Bohuslän och inspirationen ur 7 500 års dansk historia. Varje kvart drar kompositören Wayne Siegels ödesmättade musik i gång ur högtalare dolda i mindre stenblock inne i stencirkeln.
5 VID SYDHAVSKUSTEN
LALANDIA
Berömt äventyrsbad med sommarkänsla inomhus året runt i tropikbadet Aquadrome. Har också klätterdjungeln Monky Tonky land, sporthall och bio. Utomhus finns både djurhage och sandstrand. Alltihop i anslutning till en stor semesterby där många stannar minst en vecka. Läs mer: www.lalandia.dk
KNUTHENBORG SAFARIPARK
Hem för zebror, giraffer och en massa andra djur från hela världen. Se dem på en dansk safari, där också stora kattdjur och våra egna vargar dyker upp. Läs mer: www.knuthenborg.dk
FUGLSANG KONSTMUSEUM
Välkänt konstmuseum i Toreby på Lolland med brett perspektiv där utställningar med konst från mitten av 1800-talet samsas med de nyaste alstren i en läcker modern museibyggnad. Läs mer: https://fuglsangkunstmuseum.dk
FREDERIKSDAL
Danska viner håller på att bli riktigt intressanta. Mest udda, men helt lysande, är Frederiksdal på Lolland, där den egensinnige bonden Harald Krabbe bestämde sig för att skapa kvalitetsviner av sura körsbär – och lyckades. I dag finns hans komplexa viner på de mest berömda krogarna i Köpenhamn. Läs mer: www.frederiksdal.com
MARIELYST
18 kilometer sammanhängande strand täckt av len vit sand på Falster har gjort Marielyst till ett av de främsta semesterresmålen i Danmark.