Normandie i Frankrike är ett populärt resmål. I år högtidlighålls minnet av invasionsdagen den 6 juni 1944, men trots att 80 år passerat tycks tiden ha stått stilla. Många städer, byar och stränder lever bokstavligen med och av sitt förflutna. I dag är minnena och platserna en lönsam industri för den omfattande turist- och besöksnäringen i området.
Landstigningarna ägde rum längs en 80 km lång sträcka av Normandies kust som var indelad i fem sektorer med kodnamnen Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword, under det samlade namnet Operation Overlord.
Bil är i princip ett måste om du ska dig runt på egen hand. Det finns åtskilliga ställ- och campingplatser att välja på, som ligger nära eller åtminstone på bekvämt cykelavstånd till besöksmålen. Vill du se det mesta bör du avsätta minst två dagar. Guidning rekommenderas, om inte det passar är tipset ändå att vara någorlunda påläst.
Det förflutna från de allierades invasion och Dagen D syns överallt. På de många museerna, minnesplatserna och krigskyrkogårdarna i området är det gott om besökare.
Folk trängs bland pansarvagnar, kanoner, eldhandvapen, personliga ägodelar och övriga utställnings-föremål. Här finns fotografier, skärmutställningar och filmvisningar som berättar om hur det såg ut och varför allt detta hände. Det vanligaste språket bland besökarna är engelska, ofta med tydlig amerikansk accent.
Vart vi än kommer stöter vi på skolklasser som tar del av krigsminnena.
Utanför Memorial Museum vid Juno Beach, en av de fem stränderna där de allierades invasion ägde rum, poserar en barnfamilj med sina mobilkameror framför ett pansarvapen. Extra många foton blir det när ett av de stojiga barnen klättrar upp på museiföremålet, ivrigt påhejad av föräldrarna, mot deras bättre vetande får man hoppas.
Rent känslomässigt är upplevelserna i området svårfångade och obegripliga. Tankarna virvlar när vi som besökare inser att allt detta ohyggliga faktiskt har inträffat – för inte alltför länge sedan.
Möjligen går det med en gnutta fantasi att föreställa sig hur den här dagen såg ut, med hundratals krigsfartyg på redden, de vrålande stridsflygplanen, kanonernas eldhav, smattrande kulsprutor, skräcken, ropen, soldater som föll ned döda, lemlästade. Söner och fäder som pliktade med sina liv. Allt detta ackompanjerat av Winston Chrurchills rossliga röst:
”We shall never surrender!”
För ett ögonblick tänker jag på amerikanen John Steele, fallskärmsjägaren som fastnade i kyrktornet i Saint-Mère-Église och blev hängande hjälplös.
Han kunde bara se på medan striden under honom pågick för fullt. Han hivades ner, tillfångatogs av tyskarna, hamnade i fångläger, men överlevde kriget. Vackert, trots allt!
Men Normandie är så mycket mer än bara museer och krigsskådeplatser. Här bjuds du på en vacker kust med dramatiska klippor, kilometerlånga breda stränder, fina gamla städer och historiska byggnader, pampiga katedraler, konst, gatumusik, kultur, filmfestivaler et cetera.
Regionen är smakfull för ögon och gom – i alla former. Med pinfärska ostron och andra skaldjur, smakrika ostar, baguette, goda viner och som avec, en njutbar calvados.
Ett tips är att resa när hösten nalkas och dagarna blir kortare, när skörden av äpplen blir till cider och calvados.
Från destillerierna i Pays dÀuges strömmar doften från fruktträdgårdarna, och på herrgårdar, marknader och i små byar gör sig Martin Becks favorit värdig uttrycket ”un amour de Normandie”. Vackra cidervägen som slingrar sig längs mindre stråk genom landskapet året om är färgstarkast under skördetid.
Staden Rouen och dess pampiga katedral, där korsfararkungen Richard Lejonhjärta ligger begravd, är väl värda ett besök. Rouen är känd för sina många restauranger och sin utsökta mat, men också för sitt mörka förflutna. Här brändes Frankrikes nationalhelgon Jeanne d’Arc på bål den 30 maj 1431, blott 19 år gammal.
Numera finns en minnesplats och en kyrka på platsen. Än i dag högtidlighålls minnet av hennes dödsdag genom att de sprider vita blommor på floden Seine.
Är du intresserad av textilier, konsthantverk och historia, är tipset det berömda Musée de la Tapisserie, eller tapetmuseet i Bayeux. Den 73 meter långa Bayeuxtapeten som skildrar normandernas erövring av England år 1066 (slaget vid Hastings), är inte bara ett konsthantverk, den finns också med på UNESCO:s register över världsminnen.
Det är inte en vävd tapet, som namnet antyder, utan en linneremsa broderad med garn i olika färger som i bilder redogör för dessa händelser under tidig medeltid. Efterforskningar visar att verket sannolikt har skapats så tidigt som 1076.
DAGEN D
Omaha Beach med de branta klipporna är 5,6 km lång och den mest kända landstigningsstranden i området. Den kallas även ”Bloody Omaha”, på grund av ett kraftigt tyskt försvar. Här landsteg amerikanska trupper med infanteri, jägarförband och amfibiestridsvagnar. På stranden ligger minnesmärkena tätt.
Insatsstyrkan var på 43 350 man. De amerikanska förlusterna kan ha varit så höga som 19 000 och de tyska cirka 1 200.
Utah Beach är 5 km lång och ligger längst västerut, mellan städerna Pouppville och La Madeleine. Till skillnad mot Omaha intog amerikanerna stranden utan större motstånd. Insatsstyrka 32 000 man. 200 rapporterade förluster. Okänt antal tyskar.
Juno Beach, Storbritannien och Kanada med infanteri och pansarbrigader. 359 döda, 574 skadade, 47 tillfångatagna. Okänt antal tyskar.
Gold Beach, Storbritannien. Insatsstyrka 24 970 man. Totalt led den brittiska invasionsstyrkan cirka 500 förluster, vilket var mycket mindre än vid de mycket hårda striderna på Omaha Beach.
Sword Beach, Storbritannien och fria franska styrkor. Infanteri, stridsvagnar och bombplan. Insatsstyrka 28 845 man, minst 683 förluster. Okänt antal tyskar.
FILMER
Den längsta dagen (The longest day): En svartvit rulle från 1962 med manus av Cornelius Ryan, baserad på hans bok med samma titel. Filmen är kopplad till historiska händelser och handlar om förberedelserna och den första dagens aktiviteter under landstigningen i Normandie. Såväl filmen som rollistan imponerar. Här ser vi John Wayne, Sean Connery, Richard Burton, Henry Fonda, Robert Mitchum med flera.
Rädda menige Ryan (Saving private Ryan): Detta är en annan berömd krigsfilm om landstigningen, i regi av Steven Spielberg. Särskilt uppmärksammad är den 24 minuter långa och ohyggligt starka öppningsscenen på Omaha Beach. I rollerna ser vi bland annat Tom Hanks och Matt Damon.
NORMANDIE
TIPS PÅ BESÖKSMÅL: Utöver de berömda landstigningsplatserna, minnesplatser och krigskyrkogårdar är tipset att börja rundresan i staden Caen och Mémorial de Caen. Museet ger en övergripande och samlad historiebeskrivning, inte bara om Dagen D, utan även om vad som ledde till andra världskrigets utbrott och om vad som hände sedan. Här finns en rik och omfattande samling med bland annat stridsvagnar, flygplan, vapen, filmvisning med mera. Gällande öppethållande, priser, rabatter och guidning se respektive hemsida. normandy.memorial-caen.com
PÅ SVENSKA: En mycket bra hemsida på svenska om resmål och sevärdheter i Frankrike är turistbyrån Atout France. www.france.fr/sv/
MUSÉER
MEMORIAL PEGASUS, i närheten av Omaha Beach är ett intressant museum. Här hittar du stridsvagnar, amfibiefarkoster, vapen och personliga ägodelar som tillhört soldaterna som stred i Normandie. www.normandie-tourisme.fr/sites-lieux-de-visites/musee-memorial-pegasus/
OVERLORD MUSEUM, nära Omaha Beach är också ett populärt och välbesökt museum i området, inte minst bland amerikanerna. Här visas bland annat fordon, teknik och kommunikation, stridsvagnar, vapen och personliga ägodelar. www.overlordmuseum.com
AIRBORNE MUSEUM, i Saint Mere Eglise är som namnet avslöjar ett flygmuseum. I den söta lilla staden kan man också träffa fallskärmshopparen John Steele, som alltjämt sitter fast med sin fallskärm uppe i kyrktornet. airborne-museum.org/en/homepage/