RESA: Berlin – i järnridåns fotspår

Publicerad: 2024-06-17   Uppdaterad: 2024-06-15

Från jordens alla hörn vallfärdar turisterna till Berlin. Den mångfasetterade huvudstaden som aldrig sover. Sevärd är den på många vis och för vissa räcker det med att insupa atmosfären via en kall öl på en bierstube. Husvagn & Campings mål bestod emellertid av något helt annat. Vi var där för att besöka ett antal hemskheter med krigshistorisk anknytning.

1. MUREN SOM FÖLL

Berlinmuren är den starkaste symbolen och samtidigt en barriär som delade Tyskland i två skilda världar. Muren byggdes 1961 av kommunistregimen i forna Östtyskland och var tänkt att hindra östtyskar att lämna landet för den västra sidan. Den bestod av armerad betong, var 3,6 meter hög och 43,1 kilometer lång.

Den 9 november 1989 började muren rivas vilket också var upplösningen på järnridåns fall. För att se delar av Berlinmuren bör stadsbesökarna ta sig till konstnärliga East Side Gallery (1 316 meter av muren), alternativt Bernauer Strasse (minnesplats med 60 meter mur) eller Potsdamer Platz.

Adress: Mühlenstrasse 3–100, D-10243 Berlin (East Side Gallery). Webb: www.eastsidegalleryberlin.de


2. STADSPORT MED STORT S

Populär plats för såväl turister som ”Berlinare”. 

När muren föll blev Brandenburger Tor symbolen för fred och samtidigt huvudstadens landmärke. Den mäktiga byggnaden är en kombinerad stadsport och propylé där flera sevärdheter finns inom promenadavstånd. 

På andra sidan vägen ligger exempelvis den pampiga parken Tiergarten. För att ta sig till vad som tidigare kallades ingenmansland (porten var tidigare inbyggd av Berlinmuren) rekommenderas en vandring längs den vackra boulevarden Unter den Linden där praktfulla byggnader, bland annat den vackert utsmyckade katedralen Berliner Dom, kan ses. 

Adress: Pariser Platz, D-10117 Berlin Webb: www.visitberlin.de


3. FÖRINTELSEMONUMENTET

En hyllningsplats för judarna som mördades under Förintelsen.

Holocoast–Mahnmal (Förintelsemonumentet) handlar om ond bråd död och väcker eftertanke, tårar och minst sagt bitter eftersmak. Hur människor kan vara så grymma och hänsynslösa är inget annat än en gåta. Minnesmärket består av 2 711 betongblock av olika storlekar och är beläget på en yta av 19 000 kvadratmeter nära Brandenburger Tor.

Platsen är tillägnad de judar som dräptes under förintelsen. Invigningen ägde rum den 10 maj 2005. Ett kompletterande museum med en gripande utställning ger besökaren en djupare inblick i vad som verkligen hände. 

Adress: Cora-Berliner Strasse 1, D-10117 Berlin Webb: www.stiftung-denkmal.de


4. ÖSTBERLINS TRÄFFPUNKT

Ett livligt torg som fick sitt namn efter den ryska tsaren Alexander I.

För ganska precis 100 år sedan var Alexanderplatz innestället för dåtidens jetsetbefolkning. Under andra världskriget bombades platsen intensivt och den centrala mittpunkten hamnade i ruiner. Efter att Väst- och Östtyskland enats och blivit ett rike var plötsligt den östtyska träff- och knutpunkten ett torg som hela Tyskland var stolta över.

Platsens höjdare är det 368 meter höga tv-tornet som är en stor turistattraktion där besökarna kan spisa frukost, lunch eller middag på 200 meters höjd (boka bord i förväg). Alla transportmedel går hit (en av Europas mest trafikerade), i stadsdelen Mitte. Namnet då? Jo, det kommer sig av att den ryske tsaren Alexander I besökte Berlin 1805.   

Adress: Alexanderplatz 1, D-10178 Berlin Webb: www.visitberlin.de


5. GRÄNSÖVERGÅNGEN

En kopia av ett vakthus finns på plats och där poserar vakterna (skådespelare) för dem som önskar ta foton. 

En av de mest kända sevärdheterna i Berlin är gränsövergången Checkpoint Charlie mellan öst och väst, som även nyttjades av personer som inte kom från Tyskland. Idag finns endast ett museum kvar (Mauermuseum – Haus am Chekpoint Charlie).

Här kan besökarna bland annat ta del av information om stadens grymma förflutna och givetvis även om historiken kring den berömda Berlinmuren. Det går att få med sig en bit av muren från museet (entrékostnad tillkommer) då de säljer några gram för X antal euro. 

Adress: Friedrichstraße 43–45, D-10117 Berlin Webb: www.mauermuseum.de


6. VINTAGE OCH HUSVAGNAR

Hüttenpalast – ett måste för alla husvagnsentusiaster. 

För att vila tankar och intryck från alla hemskheter rekommenderas en natt på ett mycket udda hotell. En övernattningsoas för husvagnsentusiaster skulle vi kunna kalla det. För hos Hüttenpalast inomhuscamping övernattar gästerna i kärleksfullt utsmyckade vintagevagnar. Det finns en mängd olika husvagnar och priserna varierar (räkna med cirka 100 euro/per natt).

Lyx i överflöd? Nej, snarare är det tvärtom och ytterst spartanskt – som det var att campa förr. Visst, det kan kännas som bortkastade pengar när vi har egna mobila hem att bo i – men varför inte prova något nytt och spännande från en svunnen tid? 

Adress: Hobrechtstrasse 66, D-12047 Berlin. Webb: www.huettenpalast.de


7. SPIONERA PÅ DDR

Kontor och arbetsplats för den tidigare statsministern Erich Mielke (chef för Stasi).

Det är knappast en överraskning att myndigheterna och säkerhetstjänsten i forna DDR höll ett vakande öga på befolkningen. Cirka 100 000 personer besöker årligen Stasimuseum och där kan de ta del av ett historiskt spioncentrum. I det gamla kontorslandskapet ses färgglad propaganda, spionkameror, intressanta dokument och produkter som användes för smuggling. Ett besök brukar ge kalla kårar, samtidigt som det är både gripande och sorgligt. Audioguidningen finns på svenska och tar cirka två timmar. Öppet alla dagar i veckan. 

Adress: Normannenstrasse 20, Haus 1, 10365 Berlin. Webb: www.stasimuseum.de


8. KONCENTRATIONSLÄGER

Minnesplatsen öppnades för allmänheten den 22 april 1961.

Som bekant fanns det betydligt fler koncentrationsläger än bara Auschwitz-Birkenau (strax utanför Krakow i Polen). Ett av dem är Sachsenhausen som besökare når via bil eller tåg (en dryg halvtimmes tågresa norr om Berlin). Koncentrationslägret inrättades 1936 och användes av nazisterna under andra världskriget och sedan av forna Sovjet under ockupationstiden. Under en tioårsperiod beräknas cirka 30 000 personer ha fått sätta livet till på denna plats.

Två baracker har återuppbyggts medan toaletter, matrum och en sovsal är intakt i en annan byggnad. Inträdet är gratis men lägg gärna till ett par euro för audioguidning vilket ger tillgång till värdefull information och gripande historier.

Adress: Strasse der Nationen 22, D-16515 Oranienburg. Webb: www.sachsenhausen-sbg.de


9. MILITÄRTJÄNSTGÖRING…

Förverkliga en dröm och ratta en Bergepanzer T55.

… fast utan Hermann Göring. Körde du måhända pansarvagn under tiden i lumpen, eller har du alltid drömt om att få göra det? I Brandenburgområdet, en och en halv timmes bilresa utanför Berlin är detta faktiskt möjligt. Allt börjar med en grundkurs i säkerhet och manövrering, sedan är det bara att sätta sig bakom spakarna på antingen en T55, BMP eller en Leopard. Den som önskar en extra utmaning kan till och med få köra en hinderbana som är uppbyggd med skrotbilar. Priserna varierar mellan 200 och 500 euro.

Adress: Siedlerweg 14, D-15518 Steinhöfel OT Beerfelse (Brandenburg). Webb: www.panzerkutscher.de


10. NATTSVART MIDDAG

Är det detta som serveras? I totalt mörker ser nämligen middagsgästerna ingenting.

Till sist! Sauerbraten, Käzespätzle och Currywurst i all ära. Nu när vi har besökt en mängd platser med mörk och dyster historia ställer vi dig frågan: Vågar du ta ut svängarna till fullo och äta på en restaurang i totalt mörker? Det kan du nämligen göra på The Unsicht Bar. Visst, du får läsa menyn och beställa dryck i baren men efter det kopplas synen bort och sinnen som smak, doft och känsel kopplas på. Fyrarättersmenyer i form av kött, fisk och vegetariskt kan väljas.

Gästerna får instruktion hur maten är placerad på tallriken och vad ni bör göra för att få ut så mycket som möjligt av besöket. Servitörerna kan sin sak, de är nämligen blinda. Priser från 60 till 80 euro (beroende på besöksdag och show). 

Adress: Saarbrücker Strasse 36–38, D-10405 Berlin-Mitte. Webb: www.unsicht-bar-berlin.de


FAKTA

VAR: I Tysklands östra del, cirka nio mil från gränsen till Polen

TA SIG DIT: Med bil 47 mil från Malmö via A20 (cirka sex– sju timmar). Med flyg 1 tim 45 min från Arlanda 

INVÅNARE: 3,7 miljoner (4,6 miljoner inkluderat förorter)

GRUNDADES: År 1237 (växte till en början fram som en dubbelstad Berlin–Cölln)

ATT TÄNKA PÅ: I Tyskland gäller fortfarande ”cash is king”. Fråga taxi, restauranger, barer med mera om de tar kortbetalning innan ni beställer.

MER ATT SE/UPPTÄCKA: Berliner Unterwelten (utflykter i det underjordiska Berlin), Kreutzberg (mångkulturell marknad), Hackesher (marknad med mysiga butiker och innergårdar), Unter den Linden (paradgata med ståtliga byggnader, museer och lummig växtlighet), Tempelhof (aktivitetspark vid den gamla cityflygplatsen), Kurfürstendamm (stadens längsta gata, 3,8 kilometer lång), Big Market (Europas kanske bästa whiskybutik), Tiergarten (stor stadspark), Olympiastadion (byggdes inför OS 1936), KaDeWe (Europas nästa största varuhus), TrabiWorld (hyr en Trabant).

NÄRLIGGANDE CAMPING- OCH STÄLLPLATSER: www.berlin.de/en/campsites/ och stellplatz.info/reisemobilstellplatz/berlin

Rulla till toppen