RESA: Odense – i H.C. Andersens fotspår

Publicerad: 2024-06-18   Uppdaterad: 2024-06-16

Den mysiga staden Odense är sagofarbrorn H.C. Andersens hemstad. Sedan något år finns ett fascinerande museum tillägnat mannen som skrev så många odödliga berättelser och som själv levde ett så olyckligt liv. Men Odense har mer att bjuda på och avstånden på Fyn är behagligt korta mellan slott, stränder och småstäder som är värda ett stopp.

Den 2 april 1805 födde tvätterskan Anne Marie Andersdatter sitt andra barn, sonen Hans Christian, i familjens enkla bostad. Den bestod bara av ett rum i ett litet hus som de delade med fyra andra familjer i centrala Odense. 

I den lilla bostaden bodde även maken, skomakaren Hans Andersen och dottern Karen. Och nu också en son, som ingen denna dag kunde ana skulle bli den världsberömda sagoförfattaren H.C. Andersen, han som skapat några av Danmarks främsta bidrag till världslitteraturen. 

Vi sneglar genom fönstret på den gula stugan som H.C. Andersen bodde i under sina två första levnadsår. Barndomshuset ligger vid det nya museet tillägnat författaren – H.C. Andersens hus.

Odense korsvirkeshus
Odense har många fina korsvirkeshus med flera hundra år på nacken.

– Museet är ritat av den japanska stjärnarkitekten Kengo Kuma och består av fyra runda byggnader i trä och glas, men utställningarna finns mestadels under jord, berättar marknadskoordinatorn Lone Weidemann som jag äter läckra smørrebrød tillsammans med i museets restaurang.

– I samband med museibygget stängdes den fyrfiliga bilvägen som gick här intill och som klöv centrala Odense i två delar. Nu rullar den nya spårvagnen där i stället och intill har nya bostäder och cykelvägar anlagts – allt med liknande runda former som museet och vår trädgård, tillägger Lone Weidemann.

En av museibyggnaderna är helt vigd åt barnlek och pyssel där skickliga pedagoger hjälper till med både det tekniska och inspiration. Annars är museets utställningar tämligen vuxeninriktade med närmast drömlika berättelser ur författarens liv och från hans sagor i form av ljud i hörlurar, bildskärmar och rörliga installationer.

H.C: Andersens hus Odense
H.C. Andersens hus pryder verkligen sin plats i de äldsta delarna av Odense.

Det hugger till i hjärtat på avdelningen om H.C. Andersens livslångt olyckliga kärleksliv. Han blev avspisad av alla kvinnor han förälskade sig i och att läsa hans nedtecknade känslor, som ”Elsk mig lidt, men elsk mig længe” eller ”Jeg vil også kysses!” ger nya insikter om sagor som Den fula ankungen och Den lilla sjöjungfrun, ett par av klassikerna, precis som Flickan med svavelstickorna, Kejsarens nya kläder och Prinsessan på ärten.

I kvällningen flanerar jag tillsammans med en modern berättare, Maria Junghans, i H.C. Andersens fotspår genom Odense. Kommunen har markerat en promenadväg med fotavtryck, storlek 47 – författarens egen skostorlek, och dessa leder bland annat ner till ån där mamman låg på knä och tvättade mer välbeställdas kläder dagarna i ända. Hon tar mig också med till en av Danmarks mest kända rocksångares stamhak, Lørups vinstue.

En säng som gjord för prinsessan på ärten, på H.C. Andersenmuseet i Odense.
H.C. Andersen är Odenses mest kända personlighet, så genom åren har det tillverkats otaliga souvenirer med den berömde barnboksförfattaren.

– Kim Larsen bodde ovanpå stället och var här väldigt ofta. Ibland gav han spontankonserter – då låste de dörrarna så att bara de som råkade vara där fick se och lyssna, avslöjar Maria Junghans.

Kim Larsen, sångare i bandet Gasolin och ännu större som soloartist, bodde i Odense från 1994 till sin död i cancer 2018.

– När han dog var gatan utanför fylld av blommor och ölflaskor, upplyser Maria Junghans.

Nere vid ån som rinner genom Odense låg H.C. Andersens mamma på knä varje dag och tvättade bättre bemedlades kläder.
Missa inte att prova kejsarens nya kläder när du besöker H.C. Andersens hus – du riskerar dock inte att visa dig naken, som kejsaren i sagan.

Men Odense har mer att bjuda på än H.C. Andersens trevliga bilfria shoppingstråk, och ölhak, som det stora konstmuseet Brandts i en före detta klädfabrik.

– Den lades ner 1977, rivning hotade men i stället köpte några entreprenörer hela fabriksområdet som blev museum, biografer och butiker med kul mode och hantverk, säger Maria Junghans.

Den permanenta delen av museets utställningar hängs om vart tredje år och här visas runt 200 verk av Danmarks främsta konstnärer. Totalt har museet hela 17 000 verk i sin samling.

Guiden Maria Junghans visar genom fönstret på det lilla rum där H.C. Andersen levde sina första två år.
I en del av slottsparken finns det massor av vackra rhododendronbuskar.

Campa i Odense

DCU Camping ligger i Odenses södra utkant. Här finns bland annat en nyrenoverad pool, minigolf och kanotuthyrning. Ställplats medel för två vuxna kostar runt 300 DKK.


4 UTFLYKTSMÅL PÅ FYN

Egeskov slott är Fyns främsta turistattraktion.
EGESKOV SLOTT

Tre mil söder om Odense ligger Fyns allra främsta besöksmål – det sagolika slottet Egeskov. Här finns tre stora museer – bland annat Skandinaviens enda om campingliv och ett stort motormuseum. Utomhus finns stora äventyrslekområden där barn kan ha roligt hela dagen.

Men mest imponerar ändå de många trädgårdarna. Slottet uppfördes 1554 och den nuvarande ägarfamiljen bor i det fast stora delar av slottet är öppna för allmänheten. De många olika trädgårdarna förändras över säsongen. Och när vårens blomlökar tas upp ges de faktiskt bort till försommarens besökare.

Två favoriter på området är trädgården med hundraåriga fuchsior och den behagliga engelska trädgården. Inne i slottet finns bland annat ett makalöst påkostat dockskåp i megaformat, väggar med jakttroféer från förr och en skinande ny riddarrustning – tillverkad för slottets nuvarande herre. Räkna med att ett besök tar minst en halv dag, självklart finns det utmärkt lunchservering också.

Egeskovs slott är känt för sina vackra blomsterträdgårdar som ändrar skepnad flera gånger under växtsäsongen.
Egeskovs slott har flera fina museer, där du bland annat hittar denna röda Volvo, samt kan ta del av Nordens första campingmuseum.
KERTEMINDE

Fyn har många trevliga sandstränder. Allra bäst är Kerteminde Nordstrand, öster om Odense, en kilometerlång sandremsa med långgrunt hav (Stora Bält) utanför, där gräsytor ersätter sanden längst norrut. Här finns utöver bad och strandliv också en minigolfbana, beachvolleybollplaner och en kiosk.

SVENDBORG

Längst söderut på Fyn ligger den lilla staden Svendborg med livligt båtliv och många bra matställen, testa gärna Salig Simons Gaard. Känner man för lite poetisk stämning är en långpromenad längs vattnet med Baggård teatrets app i hörlurarna spännande. I den möter du profiler från nu och förr i en fin mix.

MIDTFYNS BRYGHUS

Det mångfaldigt prisade mikrobryggeriet ligger inte så trevligt i ett vanligt litet industriområde i Årslev. Men här tillverkas idel flytande godsaker under ledning av den pratglade amerikanske ägaren Eddie Szweda. Även om bryggeriet normalt inte är öppet för besök annat än vid de talrika specialarrangemangen knackar folk på och tas oftast emot med öppna armar. Och vill du handla direkt på bryggeriet går det fint. Vanligtvis finns ett dussintal ölsorter, många rejält starka. Alla aktiviteter som ölprovningar med stand up comedy av ägaren själv, listas på midtfyns-bryghus.dk

Rulla till toppen