GÖTEBORGS SÖDRA SKÄRGÅRD
Här kan du dansa på Brännö brygga, vandra bland genuin skärgårdsbebyggelse på Styrsö, få panoramautsikt över skärgården från Radarberget på Donsö eller bada från sandstränderna på Vrångö längst ute i havsbandet. Det går att hoppa iland på en ö, vandra över den och kryssa vidare från nästa hamn. Öarna är bilfria, men du kan få väja undan för öarnas specialitet, flakmopparna. Sommartid finns det gott om restauranger, caféer och affärer, framför allt på Styrsö och Donsö.
Det kan vara svårt att hitta parkering vid färjelägena, speciellt vid Saltholmen. Ta i stället in på någon av campingarna i Göteborg och åk kollektivt till färjorna.
Campingar: Lisebergsbyn (öppen året runt), Lisebergs Camping Askims Strand (öppen senvår och sommar). Några parkeringar för husbilar: Medicinargatan Norra, Adolf Edelsvärds Gata, Lindholmen (Anders Carlssons gata) och Valhalla IP.
Färjor: Från Stenpiren i centrala Göteborg eller från Saltholmen. Fyra linjer körs av kommunala Västtrafik. Det är täta turer, ingen förbokning krävs. Cyklar kan tas med i mån av plats. Mer info finns på www.vasttrafik.se. Styrsöbolaget kör sommartid till Brännö brygga och till Vinga, se www.styrsobolaget.se/honotrafiken. På www.stromma.com/goteborg kan du läsa om båtutflykter i och utanför Göteborg. Ångaren Bohuslän, sjösatt för 110 år sedan, brukar göra kvällsturer i skärgården men också utflykter till bland annat Marstrand och Kungshamn. Utbudet kan variera från år till år. Mer info finns på www.steamboat.se.
ÖCKERÖ SKÄRGÅRD
I Öckerö kommun finns några av Sveriges vackraste ställplatser där du bor vid vattnet. Som på Hälsö där du kan parkera med utsikt över ”båtarnas motorväg” i rännan mot Björkö, eller vid hamnen på Fotö längst i söder. Här är det nära till service, restauranger, affärer och badplatser. Öckerö är också en cykelvänlig kommun med många cykelbanor och få backar.
Det går färjor till Björkö och Hönö från Lilla Varholmen och broar mellan kommunens största öar. Vill du till någon av nordöarna Källö-Knippla, Hyppeln eller Rörö blir det en färjetur till från Hälsö. Från Björkö kan du också åka till lilla Kalvsund och besöka Bremerska villan där Sveriges meste smugglare bodde. Från Hönö går det utflyktsbåtar på sommaren till Vinga fyr, Evert Taubes barndomshem.
Campingar: I kommunen finns det ingen camping men många ställplatser. Har du husvagn ligger Göteborg Camping Lilleby nära, det är bara några minuter till färjeläget på Lilla Varholmen.
Färjor: Info finns på www.trafikverket.se, sök på Hönöleden och Nordöleden. www.styrsobolaget.se kör sommartid till Hönö från centrala Göteborg.
MARSTRAND, SÖDRA TJÖRN
Det är bara en kort båttur över till charmiga seglingsmetropolen Marstrand med sin strandpromenad, Karlstens fästning och alla båtar. Här är historien kanske mer levande än någon annanstans på Västkusten – en gång frihamn, fängelse där Lasse-Maja satt inspärrad och badort med årliga besök av kung Oscar II.
Mitt över fjorden väntar en udda syn. På den lilla ön Åstol ser det ut som om en klunga med hus placerats direkt på vattnet. En smal klippskreva bildade en perfekt skyddad hamn för fiskebåtarna. I dag har ön få bofasta på vintern men desto fler på sommaren. Du tar färjan hit från Rönnäng genom en kanal innanför ön Tjörnekalv. För länge sedan gick det att gå torrskodd över här men omkring år 1900 grävdes en ränna för att skapa en skyddad farled. På Åstol hukar husen intill varandra för att ge skydd mot vinden, på grannön Dyrön vandrar besökarna i stället över öppna fält och hällar bland vilda mufflonfår. Båda öarna har affärer, restauranger och badplatser.
Campingar: Hav & Logi i Skärhamn där det också finns ställplats och cykeluthyrning. Det är cirka 8 km till färjeterminalen i Rönnäng. Även Stannsvikstappen i Rönnäng har en ställplats, liksom Mossholmens Marina i Bleket, cirka 3 km från Rönnäng. Från just Skärhamn är det inte långt till en annan pärla, Kyrkesund där det går färja de få metrarna över till natursköna Härön.
Färjor: Se www.vasttrafik.se som också kör färjorna till Härön och mellan Dyrön och Rökan vid vägen mot Marstrand. Den rutten trafikerar också Gunnars Båtturer, www.gunnarsbatturer.se.
GULLHOLMEN OCH KÄRINGÖN
En liten gullig ö kan väl heta Gullholmen, men Käringön …? Namnet kommer faktiskt inte från nedsättande ord om kvinnor utan lär betyda vitmålat röse eller sjömärke. Här är miljön välbevarad, nästan alla hus är byggda före 1920 och det finns varken trafikbuller eller bilavgaser eftersom de knappt 70 invånarna inte ens har mopeder.
Färjan hit går från Tuvesvik på Orust och passerar Gullholmen, ett av Västkustens äldsta fiskelägen med anor från 1200-talet. Det är tätt mellan husen och det fanns ingen byggnadsnämnd i sikte i forna tider. Ön var en kronoholme, vilket innebar att marken var fri att bygga på. Det var bara att märka ut en plätt, och hade ingen protesterat inom några veckor var det fritt fram. Från lilla tättbebyggda Gullholmen går det en brygga över hamnen mot Härmanö, en ö som är känd för sin natur och för sina marker som brukats med traditionella metoder.
Campingar: Stockens Camping ligger några kilometer från Tuvesvik. Här finns kajakuthyrning för den som vill ta sig ut i den skyddade skärgården på egen hand.
Färjor: Tidtabeller och priser finns på www.vasttrafik.se.
NORDSTRÖMMARNA
Smala, svårnavigerade passager med ibland starka strömmar och samtidigt en av Västkustens absolut vackraste platser, det är Nordströmmarna som delar Bokenäset från Skaftö. Här rodde Maj på Malö i Evert Taubes visa och här ligger Bassholmen med sitt museum för allmogebåtar. Från Orust tar du dig till Malö med linfärja där vägen sedan går över besjungna platser som Flatö och Dragsmark.
Campingar: Den som vill se strömmarna och naturen på nära håll kan ta in på Malö Camping. I närheten finns också en kajakuthyrning. Paddel-turen kan ta dig förbi Handelsman Flink upp genom trånga rännor mot Gullmarsfjorden och Lysekil. Ställplats finns sommartid vid Fantasi Marina i Källviken.
Färjor: I fjordarna innanför Orust går det utflyktsbåtar från Uddevalla, Gustafsberg och Lyckorna. Skärgårdsbåtarna, www.skargardsbatarna.com har också sälsafari från Havets Hus i Lysekil.
HÅLLÖ – SOTEKANALEN
Bohusläns verkliga sommarcentrum är Smögen med sin 600 meter långa brygga som kantas av butiker i gamla fiskebodar. Här ligger fritidsbåtarna på rad, men vill du se mer av rörligt sjöliv kommer besökarna verkligt nära i Hasselösund där båtarna stryker förbi bryggan i den trånga passagen.
Tio minuters sjöresa söderut ligger Hållö med sina slipade klipphällar och jättegrytor, och sitt klarblåa vatten. I dag navigerar sjöfolket med GPS, förr var farvattnen ökända för sina stormar, rev och grund. Här utanför förliste briggen Blue Bird av Hull i en av Evert Taubes mest kända visor. Och norrut var Sotefjorden så olycksdrabbad att man på 1930-talet började gräva och spränga en led för sjöfarten genom Ramsvikslandet. Resultatet blev den 4,8 km långa Sotekanalen och båtturerna genom den har blivit en klassiker sedan den öppnades.
Campingar: Kungshamn: First Camp Solvik – Kungshamn, Sotenäs Camping, Wiggersviks Camping, Johannesviks Camping och Örnefjordens Camping. Vid Sotekanalens norra mynning ligger Ramsviks Camping. Ställplatser finns bland annat vid Kungshamns Vandrarhem, Hasselösunds gästhamn, Park and Stay Smögen och Fisketångens varv.
Färjor: Till Hållö med Hållöexpressen, www.halloexpressen.se, eller Hållöfärjan, www.hallofarjan.se. Sotekanalen trafikeras av Soten Sea Vision Rederi, www.soten.se.
VÄDERÖARNA, FJÄLLBACKA SKÄRGÅRD
Via katamaran från Hamburgsund (35–40 minuter) når du naturreservatet Väderöarna med stor sälkoloni, ett korallrev och rikt fågelliv där du kan få syn på toppskarv och tobisgrissla. En naturstig leder runt klipporna, förbi en hällristning och lotsutkiken. Här finns ett värdshus med restaurang.
Campingar: Fjällbacka: Caravan Club Camping Åsleröd och Fjällbacka Camping. Grebbestad: GrebbestadFjorden, First Camp Edsvik och Saltviks Camping. Hamburgsund: Rörviks Camping. Ställplatser finns på Hamburgsunds Husbilsparkering, vid Grebbestad på Sportshopen Ställplats och Grebbestads Naturställplats.
Färjor: Det är värdshusets båtar som sköter trafiken mellan öarna och Hamburgsund eller Fjällbacka på fastlandet. Se www.vaderoarna.com. Sommartid körs även turer med M/S Donalda från Grebbestad, mer info på www.donalda.se Från Fjällbacka kan du också ta en tur med postbåten till skärgårdsöarna Hjärterö, Kalvö och Dyngö. Sök på www.vasttrafik.se
KOSTERÖARNA
Sveriges västligaste utpost och en av landets mest solsäkra platser. Unna dig minst två dagar för att uppleva öarna eftersom de är så olika och det finns så mycket att upptäcka. Nordkoster har en dramatisk natur med klapperstensfält från istiden, vresiga tallar och flera naturstigar som leder förbi långgrunda sandstränder och betande boskap. Sydkoster är dubbelt så stor och lämpar sig bäst för cykelturer – tar du inte med egen går det att hyra två- och fyrhjulingar vid Ekenäs och Långagärde. Ta en tur till Kosters Trädgårdar för en fika och för att se ekologisk odling.
Vid färjeläget Ekenäs ligger Naturum kosterhavet, ett besökscentrum där du kan se vad som döljer sig under ytan i Sveriges enda marina nationalpark. På Sydkoster finns en unik fauna med många olika orkidéer och den sällsynta martornen som växer på den långa sandstranden vid Kilesand.
Campingar: Det finns flera i närheten av Strömstad, bland andra Seläter, Lagunen, First Camp City Strömstad, Bjälveröd, Bofors och Daftö, med egen nöjespark och kanotuthyrning för den som vill uppleva skärgården på egen köl. Ställplats finns på Bojar-parkeringen, 20 minuters promenad från färjeläget. Sommartid kan du hoppa på en gratisbuss in till centrum.
Färjor: Tidtabeller för Kosterbåtarna finns på www.vasttrafik.se. Från Strömstad kan du också uppleva skärgården och Kosterhavet med www.kustevent.com. En annorlunda upplevelse är Nord-Långö, där fiskardottern Hilma skapade fantasifulla byggnationer av cement, sten och snäckor när hon kommit tillbaka efter några hårda år som guldgrävare i Alaska. I dag kallas ön, som också har hummer- och sälsafari, självklart för Alaska och det går utflyktsbåtar dit sommartid, se www.selincharter.com.