Ställplats Visingsö: På historisk mark

Publicerad: 2023-09-05   Uppdaterad: 2023-09-03

Gjord enligt regelboken och med plats för både husvagnar och husbilar. Så kan vi enkelt beskriva Visingsö Ställplats.

Bildtext:Trafikverkets gula färjor går flitigt över Vättern men är inte gratis. I maj 2023 kostade en husbil med två personer 430 kronor tur och retur.

Läge – 4

E4:an vid Gränna, cirka fyra mil norr om Jönköping. Det är härifrån ni tar er till den historiska och vackra ön Visingsö mitt i Vättern. Ställplatsen ligger bara 200 meter från färjeläget och det är inte mer än 1,5 km till en helårsöppen livsmedelsbutik.

Service/standard – 5

Direkt vid infarten ligger en röd servicebyggnad. Där noterar vi fyra badrum, alla mycket fräscha med kakel och klinkers. I anslutning till ett av dem är det även diskplats (finns dessutom utomhus). Fri tillgång till tvättmaskin. Serviceplatta för husbilar. Latrintömning och en mindre station för källsortering av sopor. Det finns dock ingen lekplats.

Att åka häst och vagn, remmalag, är en uråldrig tradition på Visingsö. 

Uppställning – 4

Den vackra lövskogsdungen vid sluttningen ner mot hamnen har terrasserats och de 50 tomterna är både plana och lättillgängliga. Fordonen står på grus men alla har en liten gräsplätt framför sig. Eltillgång 10 ampere.

Allmänt – 5

Visingsö är som gjord för cykelturer men det finns även promenadleder av olika längd. Högsäsongen börjar vid Kristi Himmelsfärdshelgen och då är det fullt av aktiviteter, och antalet öppna restauranger och caféer flerdubblas. Passa på och res runt, eller testa remmalag (häst och vagn). Om inte kan ni besöka den vackra, historiska Brahekyrkan som tronar bredvid ställplatsen. Bad och fiske är annan förströelse. Vi cyklade runt ön, 2,5 mil, en solig dag i maj när fruktträd och syren blommade, helt fantastiskt. Boka via hemsidan för att hålla koll på om det finns plats när ni kommer med färjan.

Visingsö faktaruta
Rulla till toppen