Ställplats Kåseberga: En magisk plats

Publicerad: 2024-02-13   Uppdaterad: 2024-02-13

Ställplatsen i Kåseberga är kanske inget märkvärdigt i sig, men området alldeles intill, mytomspunna Ales stenar, är magiskt.

Läge – 4

Utmed väg 9, kustvägen mellan Ystad och Simrishamn, ligger det gamla fiskesamhället Kåseberga. I själva verket är ställplatsen en fotbollsplan som drivs av föreningen IF Ale med utrymme för 97 husbilar/husvagnar, varav 27 har tillgång till el. Utöver ett obligatoriskt besök vid Ales stenar finns flera utmärkta krogar i hamnen där Kåseberga Fisk är den mest populära. Här kan du också köpa med dig fisk, skaldjur och andra delikatesser.

Alldeles intill campingfordonen hittar du en ”Mat-Automat” där du kan handla baslivsmedel. Inne på området noterar vi en liten matbod med grönsaker, bär och honung.

Stekt sill med potatismos är en klassiker här.
Ales stenar – en magisk plats.

Service/standard – 2

Vid infarten ligger IF Ales klubbstuga, som med sina omklädningsrum, flera toaletter och duschar fungerar som servicehus. I byggnaden finns också en betalstation, där går det även utmärkt att swisha. Över lag är det enkel standard på anläggningen med diskplats (utomhus), tömning av latrin och vattenpåfyllning samt sopstation med källsortering. Serviceplatta för husbilar saknas.

Uppställning – 3

En stor, öppen och solig plats med gott om svängrum. Gräsytor med grusgångar (passage för fordonen). Populärt tillhåll även för många utländska besökare. Räknar vi in de omåttligt vackra omgivningarna är Kåseberga en fullpoängare.

Allmänt – 3

Hit åker folk för stenarnas skull och för att äta fisk. Det menar i varje fall gladlynte Ronny som är ställplatsens och föreningens alltiallo. Under högsäsong har han och föreningen fullt upp med städning av toaletter och duschutrymmen, vilket sköts med bravur, flera gånger om dagen. Grillplats samt boule- och tennisbana finns på området (bouleklot och tennisracket går att låna gratis), minigolfbana och Österlenglass runt hörnet. Om trivselpoäng ska delas ut blir betyget betydligt högre. En intressant plats att besöka i närheten är Dag Hammarskjölds Backåkra (5 km bort).

Rulla till toppen