TEST: Maffig kylbox utan elektricitet

Publicerad: 2023-12-06   Uppdaterad: 2023-12-04

Du har säkert sett de tuffa plastlådorna på nätet. Robusta boxar i läckra färger som tycks klara vilken behandling som helst utan att tappa kylfunktionen. Amerikanska bilbränder där ägaren rotar fram en sotig Yeti-kyl (ett amerikanskt varumärke) ur en förkolnad bil, öppnar kylen och halsar en isande kall läsk. Reklam absolut – men kylfunktionen är fantastisk.

Att använda en passiv kylbox från Dometic eller Yeti är betydligt tuffare än blommiga kylbagar från Ica. Konstruktionen är rejäl och de tjocka väggarna med PU-isolering håller innehållet (särskilt is) kallt i flera dygn.

Hela lådan består av en rotationsgjuten PE-konstruktion som görs i ett enda stycke vilket blir både stadigt och hållbart. Dessutom fästs locket med smidiga gummifästen som är enkla att hantera också med bara en hand. 

Kylbox
Rejäla handtag på kortsidorna som gör ett lyft möjligt. 

Perfekt för den som inte kan släppa fiskespöet eller rodret och ändå är sugen på läskeblask. Den största fördelen med dessa kylboxar är att de kan användas till mycket: som bord, stol eller varför inte som en stege för att nå upp i en takbox.

Hela funktionen är byggd för att fungera i fält och det är inga konstigheter att se dem i en kanot, på en lägerplats, i en fiskebåt eller intill en helikopter i fjällvärlden. 

Det är lätt att älska de passiva kylboxarna och dess äventyrliga utstrålning. Lådor som andas äventyr, drömmar och riktigt god mat. Tillverkaren skickar dessutom med en karta med coola klistermärken (det står Dometic på allihop) som många fäster på boxen.

I USA är det vanligt att tapetsera campervans och aluminiumlådor med klistermärken från nationalparker och varumärken och det här måste vara en genomtänkt strategi för att få oss svenskar att göra detsamma. 

Och det ser onekligen tufft ut. De större varianterna (Patrol 35 och 55) har ett rejält handtag på var sin kortsida, medan den minsta Patrol 20, har ett bärhandtag högst upp vilket gör dem hyfsat enkla att flytta även om lådorna är rejält tunga också utan innehåll. 35-modellen väger 11,7 kg medan vågen stannar på 15 kg för 55:an.

Med 36 respektive 54 liters innehåll är det enkelt att räkna ut att de passar bäst i ett fordon. Sedan kan du naturligtvis lyfta ut den på campingplatsen eller använda den som ett bord under middagen. 

Allra bäst kylfunktion får du om du fyller utrymmet med is och lägger ner dryck på kylning rakt i isen. Det går förstås även bra att använda kylklampar och på så sätt ha kylboxen som en klassisk kylbag. Att fylla 35:an med kalla drycker utan is (som du lyfter över från ett kallt kylskåp) fungerar givetvis också, men ger inte samma långvariga kyla. En perfekt kylbox för att transportera lite större volymer av fryst fisk och kött. 

+ Bra kyleffekt. Håller isen kyld i flera dygn. 
+ Stort dräneringshål i botten som gör den enkel att diska och skölja ur. 
+ Robust och snygg. Man känner sig lite tuffare. 

– Tung och svår att flytta. 
– Högt pris – det är bara en isolerad plastbox.

PRISER

Dometic Patrol 35 (3 399 kr) och Patrol 55 (4 599 kr). Mer info på dometic.com

Rulla till toppen