HC testar: Stekhäll med gasoltillsats

Publicerad: 2023-12-18   Uppdaterad: 2023-12-17

Måhända är den integrerade gasolspisen i våra campingfordon av det praktiska slaget, men få maträtter smakar lika bra som de som tillagats utomhus. Ett bra alternativ till grillen är att skaffa stekhäll med gasoltillsats från svenska Hällmark, och att plocka ut gasoltuben från bilen.

Att laga mat över öppen låga är inte bara praktiskt och bekvämt. Det blir dessutom riktigt gott. Och tillräckligt varmt för att kunna woka intensivt och likaså snabbt för att justera värmen effektivt.

Oavsett om du reser med campingfordon eller älskar taktältslivet är en stekhäll ett utmärkt val för att kunna kombinera matlagning över öppen eld (det finns ben till stekhällen som gör att du kan placera den rakt i elden) med en praktisk gasolmatlagning.

Anledningen till att det krävs en särskild gasoltillsats är att värmen måste träffa en större del av stekhällen för att spridas jämt och effektivt. Om du skulle sätta stekhällen på en vanlig gaslåga skulle den bli varm just där lågan träffar järnet, men betydligt svalare runt omkring.

Gasoltillsatsen från Hällmark sprider effektivt värmen i en yttre och en inre ring (två brännare) vilket ger bra värme över hela matlagningsytan. Stekhällen är gediget utformad i gjutjärn med rejäla handtag av förkromat fjäderstål som gör att du kan hantera pannan också när den är varm, precis som luckorna på en gammal vedspis. 

Gasolbrännaren levereras färdigmonterad och kompletteras med två vindplåtar som du skruvar dit på egen hand. Dessa kan sedan sitta kvar vid transport. Ställningen består av tre ben och tre stag mellan benen som ger rätt stabilitet och funktion. När stativet är monterat blir höjden på brännaren omkring 80 cm.

Stålrörsbenen monteras enkelt med vingskruvar och muttrar, lite knepigt första gången, men betydligt enklare därefter då du vet hur benen ska monteras. Det går visserligen att lossa skruvarna och fälla ihop benen under transport, men eftersom gasoltillsatsen tar mycket plats när benen ”spretar” är det enklast att demontera ställningen och transportera benen i en påse (sy gärna en egen då det saknas förvaringspåse). Sedan lägger du bara stekhällen rakt på fästena, den skruvas alltså inte fast och kan användas direkt.

Att laga mat på stekhäll passar utmärkt för wokrätter, grytor och stekt mat. Det går dessutom att grädda tortillabröd eller baka smarrig pizza à la skogens extra allt. 

+ Priset, enkelheten och funktionen. Robust och pålitlig stekhäll som levereras med ett transportskydd. Perfekt att kunna kombinera matlagning över eld och gasol. 

– Klena vingmuttrar och skruv med plastskydd, gasollågorna slocknar i stark vind.

Du reglerar enkelt värmen med två reglage.

FAKTA

Gasoltillsats 40 cm i diameter, vikt 6,7 kg och 80 cm höga ben. Stekhäll 58 cm, djup 3,8 cm (den är alltså inte helt plan vilket passar utmärkt till rätter med sås), vikt 6,75 kg. Hällmark set (58 cm) med gasolbrännare kostar 2 895 kronor.
www.hallmarkofsweden.se

Du kan också köpa till en traktörhäll med höga kanter och lock, utmärka för grytor och sås. 

Rulla till toppen