HC undersöker: Förbränningstoaletten Cinderella

Publicerad: 2024-01-15   Uppdaterad: 2024-01-12

Cinderella är förbränningstoaletten som endast lämnar ren aska kvar efter toalettbesöket. Fördelarna med produkten är uppenbara – men hur går installationen till och vad kostar kalaset? Vi träffar företagets försäljningschef, Erik Öhman.

Det norska företaget Cinderella Eco Group tillverkar förbränningstoaletter till såväl sommarstugor som fordon och industri. Travel heter modellen som kan installeras i husbilar och husvagnar. Den drivs av gasol, alternativt diesel om den ska husera i en husbil.

Travel lanserades 2013 och idag finns modellen i omkring 4 000 fritidsfordon – i både Europa och USA. Förbränningstoaletten går att få som tillval vid nyköp och kan även sättas in i en befintlig modell. Den har alla nödvändiga godkännanden och certifieringar inom sin produktgrupp och levereras med tre års garanti.

– Cinderella Travel förbränner både urin och avföring till en liten mängd ren aska; det blir ungefär en tekopp aska kvar om fyra personer använder toaletten under en vecka, säger Cinderellas försäljningschef, Erik Öhman och fortsätter:

– Det innebär att toaletten är både miljövänlig och i det närmaste luktfri. Dessutom kräver den inget vatten och det spelar ingen roll vilken typ av toapapper du använder, även tamponger kan släppas ner i toaletten. Askan går fint att tömma i köksavfallet eller i naturen.

Cinderella
Här ses Cinderellas maskineri, utan den överliggande kåpan.
Askskålen med tillhörande insats.

Genom att låta toalettbestyren gå upp i rök slipper du handskas med vatten, kemiska preparat, latrintömning och frostsäkring – olika bekymmer som gör att vissa faktiskt undviker att använda sina kassettoaletter.

Cinderella Travel gör kort sagt livet på resande fot lite enklare och går alldeles utmärkt att installera i de allra flesta husbilar och husvagnar. Enda begränsningen är utrymmet som krävs.

– Det kritiska måttet är djupet. Toaletten får i och för sig alltid plats, men i ytterst få fall kanske inte svängrummet för benen blir tillräckligt stort, förklarar Erik. 

Monteringen är förhållandevis enkel. Toaletten integreras i det vanliga gasol-systemet via en åttamillimeters standardkoppling, eller kopplas ihop med bilens dieseltank. Den ansluts sedan till bodelsbatteriet. Strömförsörjning behövs för styrningen och för att driva det digra säkerhetssystemet.

En ny toalettpåse placeras i skålen vid varje nytt toalettbesök.
Försäljningschef Erik Öhman
Försäljningschef, Erik Öhman.

Cinderella Travel drar i princip ingen el i ”sleeping mode”, alltså då den inte används. Röken från förbränningen leds upp via ett rör, till en liten skorstenshatt på taket. Priset för själva toaletten är lite drygt 41 000 kronor. Sedan tillkommer en installationssats för 3 600 kronor liksom själva installationen som kostar mellan 10 000 och 20 000 kronor.

– Cinderella Travel är en kvalitativ produkt med utmärkt driftssäkerhet, vilket innebär höga krav på installationen. Arbetskostnaden styrs av hur omfattande jobbet blir. Det beror dels på fritidsfordonet ifråga men också på vilka krav kunden har. Vissa vill ha toaletten helt integrerad med befintlig träpanel och då blir det förstås lite dyrare, förklarar Erik.

Återförsäljare och installatörer finns i hela landet. Du som är nyfiken på en Cinderella Travel kan gå in på cinderellaeco.com/se-se. Klicka på Meny följt av Återförsäljare och välj sedan Husbil/husvagn i rullmenyn. Kika på kartan till höger så ser du vilka som säljer produkten och vilka som kan ombesörja installation i ditt närområde.

Många väljer att eftermontera Cinderella Travel, som då ersätter en befintlig kassettoa som syns på bilden.

Så använder du Cinderella Travel

• Fäll upp locket och sitsen.
• Sätt en vattentät Cinderella toalettpåse i skålen och fäll ned sitsen.
• Använd toaletten som vanligt och fäll ned locket efteråt. 
• Tryck på startknappen så släpps påsen ner i förbränningskammaren där avfallet bränns till aska.
• Toaletten är därefter klar att användas igen och kan brukas cirka 70 gånger innan askan behöver tömmas.

Rulla till toppen