HC testar: Stoppkloss för husvagnar

Publicerad: 2024-05-07   Uppdaterad: 2024-05-05

De som inte campar upplever ofta husvagnsekipage som stoppklossar i trafiken. Vad passar då bättre än att testa en stoppkloss som är ämnad just för husvagnar?

Att medföra stoppklossar kan vara ett lagkrav i vissa länder. Ibland gäller regeln släpvagnar – exempelvis husvagnar – men det kan också finnas krav som berör även husbilsägare. I exempelvis Tyskland ställer den tyska trafiklagstiftningen (StVZO) krav på stoppklossar för husbilar vars totalvikt överstiger 4,0 ton (tidigare 3,5 ton). Men oavsett krav eller ej, är stoppklossar alltid ett praktiskt tillbehör att ha med sig.

Stoppklossar för fritidsfordonsbruk är ofta tillverkade av signalgul plast vilket gör att de – i varje fall i dagsljus – syns någorlunda väl när de är placerade vid hjulet. Vissa av dem är dessutom försedda med en bygel på vilken du kör upp hjulet så att klossen inte kan glida iväg. Helst ska denna komponent också ha en lätt rundad anläggningsyta mot däcket.

Nackdelen är att de tar en del plats. Räkna med cirka 15 x 15 x 20 centimeter för en duo i gasolkofferten eller någonstans där det passar – de ska helst förvaras lättåtkomliga.

Hos campingvaruhuset.se har vi emellertid hittat en hopfällbar stoppkloss av metall till det facila priset av 79 kronor – vi har funnit andra försäljningsställen som tar avsevärt mer betalt. Hopfälld mäter stoppklossen bara 8,5 x 15 x 2,5 centimeter och uppfälld är den cirka 8 centimeter hög medan vågen stannar på 370 g, vilket är ganska exakt detsamma som för vår referensstoppkloss av plast. Enligt tillverkarens uppgift ska två klossar klara en axelbelastning på 1 600 kg.  

Stoppklossen är gediget byggd, den är lätt att fälla upp och ihop, och den tar liten plats – men ändå känns den inte helt förtroendeingivande. 

Det blir ett minus i protokollet då den plana, hårda undersidan gör att den kan glida på underlaget. 

Dessutom syns inte den mörkröda färgen lika bra som den på en signalgul kloss. Den orangea tejpen/dekalen (syns tydligt på bilden) som i viss belysning kan upp-fattas som lite glittrig saknar dock helt reflekterande förmåga.

Den låga höjden gör också att stoppklossen bäst lämpar sig för husvagnarnas relativt små hjul, och med den angivna maxbelastningen är den inte är tillräckligt kraftig ens för en husbil av mindre modell.

Rulla till toppen