HC testar: Håll myggen på avstånd

Publicerad: 2024-07-02   Uppdaterad: 2024-06-30

En och annan mygga hör väl sommaren till, men hur slipper du myggen när campingen svämmar över av surrande insekter? Funkar myggmedel och elektriska hjälpmedel och hur gör du om de mot förmodan tar sig in i husbilen/husvagnen?

Olika människor är olika känsliga för mygg. En del är helt oberörda medan andra drabbas av panik så fort de hör ett surrande. Husvagn & Camping bestämmer sig för att undersöka hur du kan bli av med myggen på riktigt och ringer upp experten Åsa Vidén som står bakom webbportalen myggfri.nu. Hon om någon borde veta hur du ska göra. 

– Jag avskyr mygg och blir otroligt påverkad av dess existens. Det gick till och med så långt att jag funderade på att sälja sommarstugan (det var helt olidligt med mygg), men bestämde mig i stället för att satsa på att hålla dem borta. Och det har verkligen lyckats, säger Åsa. 

En bra ingång när du letar myggmedel och andra tekniska hjälpmedel som fungerar är att skilja på myggfångare som utrotar (alltså dödar och samlar in) och de skydd som är avvisande och håller myggorna borta. Rent generellt är de utrotande systemen dyrare än de som ser till att de blodtörstiga håller sig på avstånd.

Thermacell Backpacker
Thermacell Backpacker är utmärkt för dig som uppskattar vanliga gasbehållare. 
Mygglyktan Stop Swissinno är både fin och effektiv.

De senare anses också mer miljövänliga av förståeliga skäl. Myggorna är trots allt en viktig näringskälla för en rad fåglar och insekter och det finns ingen anledning att utrota och döda dem urskillningslöst under en semesterresa. Dessutom kan det kännas hopplöst att försöka ta livet av dem vid en campingplats bland hundratals andra gäster. På en privat tomt eller vid en sommarstuga kan det däremot vara en annan sak. 

Även bland avvisande myggskydd finns det en stor variation i utseende och funktion. De allra vanligaste hjälpmedlen kommer från Thermacell som är en mobil lösning som passar bäst för den som sitter still utanför en husbil eller som fiskar vid en sjö. 

Den minsta modellen MR300 är ett bärbart skydd (utan klämma) som påminner om en ficklampa av äldre mått som håller myggen på ett avstånd av cirka 20 kvadratmeter. Produkten utsöndrar ett luktfritt medel som håller myggen borta och består av myggmedelspreparerade mattor som värms upp med hjälp av en gaspatron som sätts in i apparaten.

Det krävs således varken batterier eller någon annan värmekälla för att använda skyddet. Varje preparerad matta ger en myggfri zon i upp till fyra timmar innan den behöver bytas. Nackdelen är att varje tolvtimmarspaket kostar 70–125 kr beroende på förpackningsstorlek. 

En sådan modell kostar från 379 kronor. Den som däremot vill köpa samma funktion, fast i en version som går att sätta fast i bältet (med klämma) väljer i stället MR450 som fungerar på samma sätt och är utrustad med en zonindikator som visar när myggskyddet är optimalt. Indikatorn drivs med ett CR2032-batteri som är lätt att byta när det är slut. Pris: Omkring 600 kronor. 

VÄNSTER: Swissinno Mini Led 3W dödar flugor och myggor med hjälp av ett ultraviolett LED-ljus och ström. Du kopplar in den i ett vanligt 230-voltsuttag. HÖGER: Thermacell MR450 är utrustad med en zonindikator som indikerar när myggskyddet är optimalt.

Den som däremot vill sätta en myggavvisare på bordet kan titta närmare på Mini Halo (finns i en mängd olika färger) som drivs på samma sätt som de mobila tekniska lösningarna. Samma myggmatta och samma gaspatroner, men i en fast konstruktion som passar utmärkt på bordet utanför husbilen, i förtältet (vid god ventilation), uteplatsen eller på balkongen.

För en Thermacell Mini Halo får du betala omkring 500 kr. Även mygglyktan Stop Swissinno är ett bra alternativ för dig som vill sätta avvisaren på bordet. Den drivs med ett speciellt ljus som värmer upp en platta och därmed utsöndrar ett medel som myggen skyr. 

Lyktan skapar en myggfri zon på omkring 20 kvadratmeter. Ytterligare ett alternativ kan vara Thermacell Backpacker som är en liten apparat som fästs rakt på en gasbehållare som används till vanliga friluftskök (Primus, Biltema eller MSR). 

Fördelen med backpackervarianten är att den går att använda betydligt längre tid än övriga mobila lösningar tack vare den stora gasmängden. En 120 ml gasbehållare har exempelvis en drifttid på 90 timmar och en 500 ml gasbehållare imponerande 400 timmar. 

Utöver gasförbrukningen räcker varje myggmedelsmatta i fyra timmar (kostar 179 kr för sex mattor). Modellen kostar 700 kr plus gas. 

Allra enklast för att hålla myggen borta är att använda de hjälpmedel, myggdörrar och jalusier som numera finns i de flesta campingfordon. Ta för vana att alltid stänga myggdörren och använd myggmedel i förebyggande syfte.

VÄNSTER: Thermacell Mini Halo (finns en i rad olika färger). MITTEN: Mygglyktan Stop Swissinno är både fin och effektiv. 
HÖGER: Thermacell MR300 saknar zonindikator, men fungerar annars på samma sätt som MR450.

Klassiska sådana från apoteket i all ära, men det enda som hjälper på riktigt är hemgjord beckolja (nu snackar vi fjällräv) eller myggmedel som innehåller den aktiva substansen DEET. 

Australiensiska Bushman Insekt Dry Gel 149 kronor (finns också som spray) är en klassiker liksom Smidge insektsmedel (149 kr).

Den sistnämnda saknar DEET och anses mer skonsam för huden. Det finns också medel från Sjö & Hav (129 kr), Försvarets Mygg & Fästingspray (129 kr) och Care Plus Anti-Insect Deet Spray (119 kr). Alla innehåller DEET fast i olika styrkor. 

När myggorna däremot hittat in i husbilen kan du behöva komplettera men en liten myggdödare, förslagsvis en Swissinno Mini Led 3W som dödar flugor och myggor med hjälp av ett ultraviolett LED-ljus och ström. Du kopplar produkten till ett el-uttag och kan ganska snart höra små knäppande ljud då myggen styr mot ljuskällan och faller döda ner bredvid. Apparaten kostar 300 kronor. 

Fotnot: Samtliga myggprodukter i reportaget är köpta på webbsidan www.myggfri.nu

FAKTA

Förra året såldes knappt 20 ton olika godkända myggmedel i Sverige. Hur mycket som köps utomlands och tas med tillbaka till Sveriges redovisas inte. DEET är ett organiskt avskräckande medel mot insekter som bör användas med försiktighet. 

BÄST I TEST

Vi gillade Thermacell Backpacker som drivs med vanlig gas och därmed räcker betydligt längre. Den är stabil och bygger på deras effektiva myggmattor och du slipper köpa dyra patroner.

Rulla till toppen