HC testar kopplingslås: Hindra tjuven!

Publicerad: 2024-07-03   Uppdaterad: 2024-07-01

Ett kopplingslås försvårar stöld och kan dessutom förbättra dina försäkringsvillkor. Vad finns det då för olika modeller och vad ska du tänka på inför köpet? Vi har testat fem varianter.

Föreställ dig att du anländer till husvagnsplatsen full av förväntan – bara för att upptäcka att ditt hus på hjul är puts väck. För de flesta skulle detta vara en mardröm, som dessvärre blir verklighet för en olycklig skara varje år. 

Vad kan man då göra för att minska stöldrisken? Kopplingslås är en riktigt smart pryl som med enkla medel gör det betydligt svårare att stjäla husvagnen. Dessutom kräver nästan alla försäkringsbolag att kopplingslås används för att ersättningen vid stöld inte ska bli nedsatt. Men vad ska man egentligen välja för lås?

Peter Feuk är leveransansvarig hos Forsbergs Fritidscenter i Linköping. Han erfar att när kunderna kikar bland de olika modellerna, är det främst två saker som blir avgörande.

– Användarvänligheten är A och O. Om låset är otympligt och lite krångligt att montera blir det ofta liggande oanvänt. Även priset har blivit en allt viktigare parameter.

Peter understryker också det faktum att kopplingslås aldrig kan förhindra stöld helt och hållet, utan endast försvåra för tjuven.

– Till syvende och sist handlar det om hur mycket tid och energi tjuven har möjlighet att lägga ner. De enklaste låsen på marknaden nyser man i princip upp, medan det behövs eldrivna maskiner och gott om tid för att forcera de kraftigaste låsen.

I vårt test har vi med Peters hjälp kikat på fem olika lås med de mest vanligt förekommande låskonstruktionerna. Så här blev resultatet.


AL-KO Safety Special

KONSTRUKTION: Rejäl anordning i ett stycke, som passas in ovanpå kulkopplingen och låser densamma samt täcker dess bultar.
PASSAR TILL: AL-KO:s säkerhetsdrag AKS 300, AKS 2004 och AKS 3004.
PRIS: Cirka 5 100 kronor.
OMDÖME: Enkel att passa in i sitt läge och gör att draget blir omöjligt att rubba och/eller montera bort. Den robusta konstruktionen ger intryck av att vara i princip oförstörbar och är godkänd av SSF Stöldskyddsföreningen. Enda nackdelen som vi kan se är det relativt höga priset.


AL-KO Universal

Alko Universal

KONSTRUKTION: Den röda delen passas in i kulhandsken varpå bygeln läggs ovanpå och låses fast.
PASSAR TILL: De flesta släpvagnar med standard kulkoppling.
PRIS: Cirka 500 kronor.
OMDÖME: Busenkelt att montera. Bygeln ligger förvisso blottad för tjuven, men dess hyfsade tjocklek bör ändå innebära att kraftigare verktyg än bultsax fordras för att kapa av den. Bra pris!


Knott instickslås

Knott instickslås

KONSTRUKTION: Säkerhetskulan (eller dragkroken) trycks fast i kulhandsken och låses sedan fast av sprinten som skjuts in i kulkopplingens anpassade hål.
PASSAR TILL: Knottkopplingar KS25, KS30 och KS35 som är vanligast förekommenade på Hobbys vagnar från 2021 och framåt.
PRIS: Cirka 600 kronor för låset och 100 kronor för säkerhetskulan.
OMDÖME: En enkel men synnerligen smart anordning. Sprinten sitter fullständigt oåtkomlig i låst läge, vilket gör det svårt att kapa av den. Mycket användarvänlig konstruktion plus att låset har en låg vikt och är smidigt att förvara när det inte används.

PETER TIPSAR: TÄNK PÅ DETTA INFÖR KÖPET

Peter Feuk, Forsbergs Fritidscenter.

* Försäkra dig om vad du har för kulkoppling
Det finns en uppsjö av olika kulkopplingar – och det kan även förekomma olika varianter av samma modell. Därför är det säkrast att uppsöka en butik med kunniga medarbetare som kan titta närmare på din kulkoppling.

* Pröva låset på plats
Det bästa sättet att säkerställa att låset passar, är att testa det. Dessutom kan du under testet bedöma om låset är så pass användarvänligt som du önskar.

* Kolla med ditt försäkringsbolag
Försäkringsbolagen ställer i regel krav på att en viss typ av kopplingslås ska användas; oftast ska det vara godkänt av SSF Stöldskyddsföreningen. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på villkoren.

Milenco

Milenco

KONSTRUKTION: Tvådelat lås bestående av en robust kropp i Super Heavy Duty 4 mm stål, vilken passas in på kulkopplingen och låses fast med en synnerligen grov kolv.
PASSAR TILL: WS3000-drag som ofta sitter på tyska vagnar från 90-talet och fram till 2021.
PRIS: Cirka 2 000 kronor.
OMDÖME: Oerhört rejäl pjäs som är SBSC-certifierad och godkänd av SSF Stöldskyddsföreningen. Väger dock en hel del och är lite bökig att passa in i rätt läge. Otymplig att förvara då den inte används. Bra pris, sett till den förmodat höga säkerheten.


Winterhoff Robstop

KONSTRUKTION: En säkerhetskula (eller dragkrok) placeras i kulhandsken, varpå de två låsdelarna passas ihop ifrån vardera sidan och låser konstruktionen.
PASSAR TILL: SW3000, alltså samma modell som lås nr 4 (Milenco) i vårt test.
PRIS: Cirka 3 100 kronor.
OMDÖME: Konstruktionen fordrar att du passar in delarna med precision, vilket kan kräva viss vana. Utmärkt ur ett stöldskyddsperspektiv då låsdelarna är mycket kraftiga, och dessutom sitter dolda, vilket gör dem svåra att förstöra. SBSC-certifierad. Kan sitta på under färd i låst läge.

VAD SÄGER FÖRSÄKRINGSBOLAGEN?

Vi har ställt följande fråga till fem olika försäkringsbolag: Hur påverkar användandet av kopplingslås försäkringsvillkoren för husvagnsägare – och vad kräver ni av låset ifråga?

Detta är svaren vi fick:

LÄNSFÖRSÄKRINGAR

När husvagnen lämnas ska den vara låst med av oss godkänt kulhandskelås eller fastlåst i ett fast föremål med lås och kätting, klass III. Om låskraven inte följs kan ersättningen vid skada sättas ned eller helt utebli. Vi följer SSF Stöldskyddsföreningens rekommendationer över godkända lås.

WATERCIRCLES

När husvagn/släpvagn lämnas ska den vara låst med av SSF Stöldskyddsföreningen godkänt kulhandskelås, eller fastlåst med lås och kätting klass III. Missar man att låsa, och vagnen blir stulen, kan det bli nedsättning av ersättningen.

ICA FÖRSÄKRING

Vi har ett aktsamhetskrav på att kunden ska använda ett dragskolås godkänt av SSF Stöldskyddsföreningen. Om aktsamhetskraven inte är uppfyllda kan ersättningen sättas ned, vanligtvis med 25 procent. Vid allvarlig försumlighet kan du bli helt utan ersättning.

DINA FÖRSÄKRINGAR

Vid stöld gäller att husvagnen ska vara låst med kopplingslås certifierat av SSF Stöldskyddsföreningen, när den är kopplad till dragfordonet. Frikopplad husvagn ska vara låst med godkänt kopplingslås alternativt fastlåst med godkänd kätting och godkänt hänglås, klass III. Följs inte detta kan nedsättning ske, i regel med 25 procent av ersättningen efter avdrag för självrisk. I allvarliga fall kan nedsättningen bli högre.

TRYGG-HANSA FÖRSÄKRING

Om du inte följer de låskrav som Trygg-Hansa ställer och din husvagn skulle bli stulen minskar ersättningen från försäkringen, normalt med 25 procent. Trygg-Hansa kräver att husvagnen ska vara låst med ett kopplingslås som är godkänt av SSF Stöldskyddsföreningen.

Rulla till toppen