Tips för nybörjaren: köpa husvagn

Publicerad: 2012-08-22   Uppdaterad: 2016-04-08

Rätt husvagn gör campinglivet roligare och kan bjuda på riktigt trevliga upplevelser året om. Här presenterar vi några goda råd om vad som är viktigt att tänka på när det är dags att köpa din första husvagn. Husvagnarna har funnits på den svenska marknaden sedan slutet av 40-talet. SMV (Sörby Mekaniska Verstad) började bygga husvagnar...

Rätt husvagn gör campinglivet roligare och kan bjuda på riktigt trevliga upplevelser året om. Här presenterar vi några goda råd om vad som är viktigt att tänka på när det är dags att köpa din första husvagn.

Husvagnarna har funnits på den svenska marknaden sedan slutet av 40-talet. SMV (Sörby Mekaniska Verstad) började bygga husvagnar 1948 och husvagnarnas popularitet har varierat genom åren.  Under mitten av 70-talet såldes det nästan 15 000 vagnar per år, 2011 inregistrerades 4 207 nya vagnar, en ökning jämfört med 2010 med 10 procent  En husvagn som kan härbärgera hela familjen under semestern och andra lediga dagar står på mångas önskelista. Tanken på att ha en ordnad bostad för familjen och eventuellt en övernattande kompis till barnen, vid en badstrand eller en insjö eller var helst man behagar, lockar. Man kan åka dit näsan pekar och man kan göra det i sin egen takt. Men, för att livet med husvagn skall bli så skojigt och bra som möjligt bör man ta somligt i beaktande.

Man skall först och främst bestämma sig för och ta reda på följande:

  • Hur mycket pengar vill man betala för sin vagn
  • Vad får familjens bil dra
  • Vad tillåter ens körkort
  • Vad innehåller övriga lagar och regler
  • Hur fort får man köra med husvagn på släp
  • Vad är lastvikt, får man böter eller plikta med körkortet om man kör med en vagn som är alldeles för tung
  • Får man campa var som helst eller måste man trängas på överfulla campingar

Är du osäker på om du kan avgöra om en husvagn är i bra skick eller inte, kan det vara bra att skippa privatannonserna och i stället vända dg till en seriös husvagnshandlare. Alla fordon företaget har till salu är i ett sådant skick att du får en sex månaders funktionsgaranti. Det betyder att fel och brister som inte är öppet och ärligt redovisade vid köpet, skall fixas – utan kostnad för köparen – om de uppträder inom sex månader. Detta ger en viss trygghet och konsumentköplagen är tänkt att fungera så att köparen skall slippa obehagliga överraskningar, och näringsidkaren skall förhindras att sälja skrotfärdiga produkter.

Handlar du privat har du inga som helst garantier och eventuella fel får du fixa själv, vare sig de kommer samma dag som du köpt vagnen eller inom sex månader. Köplagen gäller nämligen inte mellan privatpersoner utan bara mellan näringsidkare och konsumenter. Privatköp betyder därför köp med prutmån. Men, man kan göra privata fynd, och har man kunskaper om husvagnar i allmänhet och det tilltänkta objektet i synnerhet kan man självklart göra privatköp. På vår hemsida finns en länk till konsumentverkets sida där det finns ett kontrakt för husvagnar och ett för husbilar.

Husvagnens värsta fiende stavas fukt. Kolla alltid efter fukt, använd ögon, eventuell fuktmätare och näsan. Regnvatten kan tränga in överallt där det finns skarvar eller hål. Det betyder att man kan koncentrera sitt letande efter eventuella fuktskador runt takluckor och fönster. Men det är inte ovanligt med fuktskador där tak möter vägg, eller där vägg möter golv. Leta därför längst ut i hörnorna på vagnen, golv- och takhörnen likaså. Unken lukt och mjuka golv eller väggar bådar inte gott, hittar du det – leta efter en annan vagn. Be att få ett fuktmätningsprotokoll, färskt. Om handlaren inte kan erbjuda det och du är väldigt sugen på vagnen som verkar torr och fin, be att få låna eller provköra vagnen, åk till en annan verkstad och gör fuktmätningen. Cirka 5-600 kronor kostar en fuktmätning. Reparationer kan kosta tiodubbelt. Runt 20 000 kronor för att täta en läcka samt byta delar av fuktskadat innertak och vägg får man räkna med.

De bredaste husvagnarna är 2,55 meter breda och kallas ofta ”fullbreddsvagn”. Invändigt betyder det cirka 2,35 -2,40 meter. Denna generösa bredd ger gott boutrymme men kräver lite mer av föraren eftersom bredden är betydligt större än dragbilen som vanligtvis är cirka 180-190 centimeter. Ett annat vanligt vagnsmått är 2,30 meter och äldre vagnar var ofta ”bara” två meter breda. Den vanligaste (mest sålda) invändiga karosslängden är cirka 5,5 meter, inklusive dragstång och koppling blir en sådan vagn drygt sju meter. 

Vagnar byggda i norden, till exempel Polar, Cabby, Kabe eller Solifer har normalt bättre andrahandsvärde än så kallade importvagnar. Detta beror på att de går att använda året runt, alltså även om vintern med bibehållen boendekomfort. Räkna med att betala minst 50 000 kronor för en vagn med bra funktioner och någorlunda modern utseende. Det brukar betyda vagnar som är cirka 20 år.

Importvagnar och vagnar med enklare utrustning, till exempel luftburen värme, skall normalt vara lite billigare. Man kan också välja en sådan, lite yngre vagn till samma pris. Dessa vagnar brukar benämnas ”tresäsongsvagnar” därför att de normalt inte klarar att ge bra boendekomfort när det bli minusgrader utomhus. Oftast är det vattnet som fryser, med avloppsledningar dragna under vagnens golv.

Rulla till toppen