Viktigt att kontrollera fukten

Viktigt att kontrollera fukten

Publicerad

Regelbundna kontroller är värda vartenda öre, en reparation utanför fuktgarantin kan bli riktigt kostsam. Häng med Husvagn & Camping - så här testar experten din husvagn eller husbil.

För att reda ut ett och annat kring täthetskontroll, eller fukttest som det också kallas, besökte Husvagn & Camping husvagns- och husbilsreparatören Magnus Kihlskog från Caravan & Trailerservice AB.
- Vi utför cirka 20 fukttest i veckan under högsäsong, och i min värld finns det inte på kartan att man fuskar med detta. Jag skulle aldrig köpa ett fordon där det inte finns färska papper på att fordonet är fukttestat, säger Magnus Kihlskog bestämt.

I runda tal kostar en täthetskontroll cirka 500 kronor. Priset varierar självklart från serviceställe till serviceställe, men i det stora hela handlar det om småpotatis.
- Protokollet som vi använder oss av, det finns flera på marknaden, kommer från Kabe. Det är i mitt tycke det mest kompletta med flest mätpunkter, säger Magnus Kihlskog och visar att det finns 37 punkter som han ska kontrollera.

Magnus går igenom punkt för punkt, flyttar sig först stående, sedan krypandes på alla fyra innan han till slut sätter dit stämpeln som visar att den här husvagnen har genomgått täthetskontroll.
- Det är till stor hjälp om fritidsfordonet är urplockad på prylar, annars kommer vi inte åt att mäta som vi ska, säger Magnus Kihlskog samtidigt som han lyser med ficklampan i en springa där han inte kan komma åt att mäta. Fukt lämnar nämligen alltid spår efter sig, avslöjar han.

Vilka är då de mest kritiska punkterna?
- Det är framförallt hörnen. Även tackluckorna och vid antennen, eller överhuvudtaget alla element som har en genomgång via taket bör kontrolleras extra. Dörrar, fönster och handtag som har monterats dit efteråt är också känsliga liksom detta ställe, säger Magnus Kihlskog när han med en Protimeter mäter fukten runt "skidlådan" i en Cabby 650+ från 2005.

Fukttest husvagn

Här i skidlådan gav Protimetern (fukttestaren) utslag. Men det är ingen större fara, värdena ligger inom gränsen.

Här pep mätinstrumentet till och han ritade dit en kråka i protokollet.  Samma sak hände vid ena hjulhuset.
- Hjulhus är kondenssamlare men här handlade det inte om någon fuktskada utan bara om förhöjda värden, precis som vid "skidlådan". I övrigt var det sjyst runt alla andra kritiska punkter, säger Magnus och gör tummen upp.

Han lägger undan mätinstrumenten och förklarar:
- Fuktskador är aldrig kul och i synnerhet inte i taket. Vattnet brukar sprida sig och göra stor skada och ofta hamnar reparationskostnaderna på ett femsiffrigt belopp. Pratar vi om material är frigolit det sämsta man kan använda sig av i fritidsfordon. Det finns ingenting som absorberar fukt så bra som frigolit.

När vi ställer frågan om täthetskontroll är något man kan utföra på egen hand svarar han:
- Jovisst, om man exempelvis är van vid att arbeta i våt- eller badrum. Men då har man ingen stämpel på att ett fukttest har genomförts. Sedan skulle jag inte rekommendera köp av billiga mätinstrument.

Finns det något som husvagns- eller husbilsägare kan tänka lite extra på när fordonet ställs undan för vinterförvaring?
- Ställ inte husbilen plant utan låt fordonet luta så att is och vatten enkelt kan rinna av om man inte har ett kapell som täcker karossen. Om kapell finns, täck inte allt så att ventilationen stryps.

 

Magnus 5 budord

1. Var inte dumsnål. På lång sikt sparar man både tid och pengar på att utföra ett fukttest.
2. Har man garanti måste täthetskontroll utföras varje år för att garantin ska gälla.
3. Köp inte ett fordon om den förra ägaren inte kan visa upp papper på att fukttest har genomförts.

4. Spara testprotokollen. Då är det enkelt att återgå till samma punkt och se om något har förvärrats och måste åtgärdas.

5. Glöm inte att ta med serviceboken. Husvagnen eller husbilen ska helst vara urplockad när fukttest genomförs.

 

On
Off

8 kommentarer

Nyhetsbrev

Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!


Första intryck

Senaste

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Facebook

Följ Husvagn & Camping på Facebook

Tidningen för dig som har husvagn eller husbil

Prenumerera på Husvagn & Camping


Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.

6 nr för endast 349kr - klicka här

Campingkatalogen

1680 camping- och ställplatser, vilken är din favorit?

Här hittar du 637 fristående campingplatser och 741 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 302 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.

Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!

Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.

Jämtland
  • Husvagn & Camping 2022-01

  • Husvagn & Camping 2021-12

  • Husvagn & Camping 2021-11

  • Husvagn & Camping 2021-10

  • Husvagn & Camping 2021-09

  • Husvagn & Camping 2021-08

  • Husvagn & Camping Nr 7 2021

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206