Smarta tips när du surfar utomlands

Publicerad: 2016-06-28   Uppdaterad: 2016-07-04

Vad ska du tänka på när du ringer, skickar sms och surfar under utlandsresan? Här är Konsumentverkets, Post- och telestyrelsens (PTS) och Telekområdgivarnas bästa tips Sedan den 30 april i år är det billigare att ringa, skicka sms och surfa inom EU. Det finns ett kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får...

Vad ska du tänka på när du ringer, skickar sms och surfar under utlandsresan? Här är Konsumentverkets, Post- och telestyrelsens (PTS) och Telekområdgivarnas bästa tips

Sedan den 30 april i år är det billigare att ringa, skicka sms och surfa inom EU. Det finns ett kostnadstak som bestämmer det högsta priset som en operatör får ta ut för mobil telefoni, sms och mobil dataanvändning, men det kan ändå bli dyrt.
– I och med de åtgärder som vidtagits gällande takbelopp och konsumentpriser är risken för obehagliga överraskningar på räkningen mycket små. Åker man till länder som inte omfattas av regleringen – utanför EU/EES – ska man dock fortfarande vara vaksam. säger Mattias Grafström, VD på Telekområdgivarna i ett pressmeddelande.

Alla typer av mobilanvändning utomlands kan orsaka högre kostnader. Det gäller alltså inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon.

5 smarta tips för utlandsresan:
1. Kontrollera med din operatör vilka priser och villkor som gäller i det land du ska besöka. Det går ofta att få avtal med fastpris för en viss mängd datatrafik även i utlandet, så hör med din operatör vad de har för alternativ

2. Tänk på att tjänster och appar automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post) utan att du ser detta. Stäng därför av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta.

3. Koppla upp dig mot lokala och ofta kostnadsfria nätverk (WiFi) på till exempel hotell, restauranger och caféer. Var noga med att kontrollera att det är kostnadsfria nätverk du är uppkopplad mot. Tänk på att vara restriktiv med att överföra känslig information när du är uppkopplad på ett publikt trådlöst nätverk. Om din telefon inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort

4. Stäng av röstbrevlådan (mobilsvar) innan du har kommit utomlands. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar.

5. Alla operatörer ska erbjuda en kostnadsfri spärrfunktion för surf med mobilen eller mobilt bredband, om du använder ditt svenska abonnemang i ett annat EU-land. Spärren innebär att du automatiskt ska få ett meddelande om att summan närmar sig en gräns på 50 euro, dvs. cirka 578 kronor (inklusive moms). Operatörerna ska erbjuda dig samma spärr när du reser till länder utanför EU. I vissa länder är en sådan spärr inte möjlig men du ska då få ett meddelande om det.

Taxa from 30 april 2016
Ringa samtal (per minut):
Din vanliga kostnad + max 0,58 kronor
(max totalkostnad för dig är 2,21 kronor)

Ta emot samtal (per minut):
Max 0,13 kronor

Skicka sms (per styck):
Din vanliga kostnad + max 0,23 kronor
(max totalkostnad för dig är 0,69 kronor)

Dataanvändning (per MB):
Din vanliga kostnad + max 0,58 kronor
(max totalkostnad för dig är 2,32 kronor)
Källa: PTS

Rulla till toppen