Appar som guide

Apparna du behöver

Publicerad: 2023-09-14   Uppdaterad: 2023-09-13

Ta hjälp av appar och digitala kartor för att hitta mäktiga ställen att övernatta på utanför campingplatserna. Men kom ihåg att alltid stanna vid vägen, eller på en hårdgjord yta i närheten även om det kan kännas lockande att köra ut i terrängen.

Det är lätt att tro att vi i princip får campa var som helst så länge underlaget är farbart och bilen kan ta sig fram, åtminstone för den som faller för vanlife-trenden och vill stå riktigt nära ett vattendrag. Dessutom tycks många fordonstillverkare tävla om vem som kan fotografera sina modeller i den mesta typiska sommaridyllen, vid havskanten eller på en udde omgiven av vatten. 

Volkswagen har exempelvis omfattande annonskampanjer där retrolackade VW California står uppställda på den ena drömmigare platsen än den andra. Och det delas friskt bilder på naturnära övernattningsplatser på sociala medier, oftast vid sidan av vägen, trots att alla vet att det är förbjudet att färdas där enligt terrängkörningslagen. 

Betyder det är att det kört och att friheten är som bortblåst? Inte alls, men du måste veta vad som gäller och ta del av de tips, appar och webbtjänster som hjälper dig att hitta de riktiga guldkornen. Så här gör du:  

Det bästa förslaget för att hitta riktiga guldkorn är att bli en mästare på att använda Google Maps och andra karttjänster online. Bortsett från att kartorna är gratis kan du dessutom ta del av vad andra har upplevt och ladda hem sevärdheter som någon sparat (och delat). Lägg upp alla saker du hör talas om i Google Maps och låt karttjänsten fungera som en påminnelselapp.

Karta och kompass
Lär dig att använda karta och kompass för att kunna säkerställa att du kommer rätt om apparna eller dina digitala verktyg havererar. 

Så fort du planerar en rutt mellan två platser öppnar du Google Maps (eller någon annan kartapp) och låter karttjänsten presentera de sevärdheter du markerat sedan tidigare. 

Tack vare kopplingen till Google presenteras dessutom sevärdheterna med bilder för att göra dig ännu mer sugen på att åka dit. Har du svårt för att få någon översikt på telefonen kan du öppna Google Maps i en vanlig webbläsare på datorn. Du måste logga in för att få tillgång till dina sparade platser. 

Vissa kan bli stressade av att det lyser grönt över hela kartan, varje sparad plats får nämligen en grön prick och när du har tillräckligt många ser det nästan ut som om du vill besöka hela världen.

5 APPAR DUR BÖR KÄNNA TILL

Park4Night: En fantastisk användarapplikation där tusentals campare tipsar om fina övernattningsplatser. Den fungerar finfint i hela Europa, bortsett från några enstaka undantag. Nackdelen är att många använder appen vilket resulterar i ett högt besökstryck på de platser som rekommenderas. 

Trots det kan Park4Night i kombination med en helt vanlig karta ibland vara bästa lösningen. Då kan du få upplysningar om ett område, låt säga en sjö, och hitta en alternativ väg till andra sidan den med hjälp av en vanlig digital karta.

Park4Night app
Park4Night är en förträfflig applikation som ger en god översikt.
Naturkartan app
Naturkartan hjälper dig att hitta ut till fina 
naturområden. 

Lantmäteriets-Min karta: Ladda hem den och ta del av den svenska gröna kartan helt gratis online. Bortsett från superdetaljerade kartblad kan du också välja flygfoton och visa alla fastighetsgränser på kartan. 

En kul detalj är att den kan visa flygfoton från omkring 1960 och 1975 och att du på så sätt får se hur landskapets förändrat sig. 

Du kan ladda ner delar av kartan offline och använda funktionerna också när du inte har någon täckning.

Naturkartan: Tanka hem Naturkartan och ta del av tusentals fantastiska naturområden i den digitala appen. Där kan du också lägga kartor offline vilket innebär att applikationen fungerar när det saknas täckning. 

Många Länsstyrelser och kommuner publicerar sina mest besöksvärda naturområden i appen, men det är naturligtvis ingen garanti för att det ska gå att åka dit med husbil eller husvagn. Särskilt inte under högsäsong då det sätts upp skyltar på parkeringsplatserna om att det är förbjudet att övernatta. 

På vissa ställen monteras dessutom höjdhinder som gör det omöjligt att åka in med annat än en personbil. Parkeringsplatser vid naturområden och nationalparker funkar bäst under för- och eftersäsong.

Min Karta app
Min Karta på Lantmäteriet erbjudet ett fint planeringsverktyg.
Även Maps.Me ger bra möjligheter att komma rätt och dessutom att finna guldkorn långt bortom allfarts-vägarna.

Maps.Me: En helt gratis applikation som fungerar i hela världen och hjälper dig att tanka hem kartor offline och hitta rätt, precis som med vilken GPS som helst. 

Till skillnad mot Google Maps är Maps.Me mycket bättre på att inkludera vandringsleder och små stigar som du vill upptäcka till fots. 

Passar även fint i Sverige, särskilt som backup för att dubbelkolla alternativa rutter mot Google Maps. 

Ett självklart val utanför EU där roamingavgifterna kan bli mycket höga om du använder kartverktyget online. Glöm inte att ladda hem kartorna. 

IOverlander: Ett digitalt planeringsverktyg som påminner om Park4Night. Ursprungligen en applikation för overlanders, men appen inkluderar numera betydligt fler campingplatser än fricampingplatser. 

Kan fortfarande vara en bra input om du saknar lämpliga alternativ. Du kan exempelvis söka wild camping, bränsle, vatten eller närmaste verkstad.

iOverlander app
IOverlander visar en rad övernattningsmöjligheter och andra faciliteter som du som reser med husbil eller husvagn kan behöva. Appen är gratis och användardriven.
Rulla till toppen