Vintercamping: Undvik kallras

Publicerad: 2024-02-06   Uppdaterad: 2024-01-29

Undvik isbildning vid dörrar och fönster när du campar. Så här går du till väga.

De flesta som provat att campa under vinterhalvåret vet att kondens och isbildning kan vara en stor utmaning när temperaturen varierar. Så att snö och is på taket smälter och sedan återigen fryser till is när det blir kallt ute. Något som kan innebära att det blir svårt att öppna fönster och dörrar. 

Både solljus och värmeläckage från bilen, alltså en otät dörr eller dålig isolering kan leda till att snön smälter. Bästa tipset för att minimera isbildning är att isolera bilen maximalt och undvika kallras och värmeläckage. 

I grund och botten handlar det om att skapa sig ett isolerat utrymme inuti campingfordonet som inte läcker värmeenergi och ger upphov till kondens och smältvatten.

När det snöar blir det snabbt ett lager snö på taket. Snö som sedan kan smälta av solvärme eller värmeläckage från insidan och skapa isbildning.

En smart uppgradering är att montera en avrinningslist ovanför sidodörren (plåtis) för att leda bort överflödigt vatten som annars rinner ner från taket och fryser till is i skarven mellan tak och vägg. En bra lösning är att montera en LED-ljusslinga ovanför sidodörren som både leder bort oönskat vatten och samtidigt ger ett bra ljus när du behöver det. 

Det kalla LED-ljuset ger tyvärr ingen mysbelysning, men fungerar utmärkt som en rejäl ljuskälla. Vill du inte ha en ljusslinga (kräver elanslutning) kan du sätta upp en standardlist. Ett vanligt fenomen är att det rinner smältvatten bakom markisen som fortsätter ner på sidodörren. Det finns smarta lister (Fiamma Rain Guard) som installeras mellan markis och tak/vägg vilket minimerar risken för isbildning på sidorna. 

Listen finns i tre olika bredder: 1,1 cm för väggmarkiser med standardfäste 120 på slät vägg, 4 cm för markiser med adapter upp till 4 cm eller på slät välvd vägg, och slutligen 9 cm för markiser med adapter upp till 9 cm eller på en kraftigt välvd vägg. Listen finns på metervara (160 kr/m) och du köper så mycket som du behöver för sidodörren. 

Ett bra tips kan vara att montera skyddet bakom hela markisens längd för att undvika att vatten rinner vid sidan och skapar ispansar som du inte vill ha.

Var noga med att borsta bort snö mellan dörrar och karm. Den kan annars smälta och frysa till is vilket gör det omöjligt att öppna dörrarna.
Kondensavledare från Alde.

När det är kallt ute är det också vanligt att det uppstår isbildning runt den så kallade skorstenen. Ett bra sätt för att undvika detta vid dess avgasrör är att skaffa en kondensavledare från Alde (passar flera modeller) som gör att värmen från avgaserna leds bort från skåpet vilket minimerar isbildning. En sådan kondensavledare kostar 140 kronor och finns både med och utan skorstenshatt.

För att isolera mot kyla utifrån och samtidigt minimera risken för värmeläckage finns det särskilda isolermattor som fästs för bakdörrarna, sidodörrarna och över förarhytten. KAMA Fritid säljer exempelvis delade invändiga isolergardiner till bakdörrar och måttanpassade skydd för både sidodörr och förarhytt. 

Vill du inte köpa måttanpassade isolermattor funkar det lika bra med vanliga täcken eller en filt i ull som fästs mellan bakdörrar och säng. Du kan också hänga upp filtar eller täcken i skarven mellan förarhytt och bodel för att undvika kallras samtidigt som förarhytten blir en bra temperatursluss mellan den kalla utomhusluften och den varma inomhusmiljön.

En effektiv list mellan markis och sidovägg minskar risken för smältvatten.

Även ett utvändigt isolertäcke minskar kondensen på insidan och hjälper till att höja inomhustemperaturen. Dessutom slipper du skrapa is på vindrutan. Glöm inte att lägga en liten distans, träkloss eller liknande under torkarbladen för att de inte ska frysa fast i vindrutan. 

Detta är särskilt effektivt för dig som inte använder ett isolertäcke och förlänger torkarbladens funktion flerfaldigt då gummit inte fryser fast i rutan. 

Vill du undvika isbildning på insidan bör du minimera risken för kondens. Var noga med att sparka av dig snön från skorna innan du går in och torka fuktiga/blöta kläder på toaletten där du kan ha värmen på. I vissa fall behöver du ha ventilationshålen öppna alternativt skaffa dig en ventilationsfläkt.

Enkla isolermattor på bakdörrarna förbättrar inomhusklimatet markant och minskar  risken för kondens. 
Ett enkelt skärmtak över framrutan hindrar snön från att frysa till is.

Även en liten luftavfuktare är ett bra alternativ i campingfordonet. Nackdelen är att du måste vara ansluten till elnätet eller ha en inverter installerad som genererar 220 volt också när du fricampar eller står på en ställplats utan elanslutning.

 För dig som saknar elanslutning finns särskilda torrbollar, det vill säga luftavfuktare där fuktabsorberande kristaller suger upp överskottet av fukt i luften och samlar den i en särskild behållare som du sedan kan tömma. Det är hur som helst ett effektivt sätt att minska kondensen i husbilen eller husvagnen. 

Fotnot: Ytterligare tips som förenklar vintercampingen handlar om att hänga upp elkabeln så att den inte fryser fast i marken, sätta klossar under eventuella stödben så att de lätt kan lossna och att inte täppa till fordonets ventilationskanaler. 

Rulla till toppen