Till skillnad mot stadsnära campingplatser en bit utanför city ligger flera ställplatser mitt inne i stan, inte sällan i närheten av en gästhamn eller någon annan attraktiv del av stadskärnan.
Tanken är att erbjuda prisvärda boendemöjligheter där besökaren har tillgång till dusch och toalett i gästhamnens servicebyggnad, i en sporthall eller i särskilda dusch- och toalettcontainrar.
Dagens campare är mycket måna om att ha tillgång till ett varierat utbud av mat, dryck och kultur och vill kunna bo till-räckligt stadsnära så att de kan gå eller cykla in till centrum. Ju större stad desto längre är acceptansavståndet.
I Stockholm finns exempelvis tre olika varav två enbart är sommaröppna då båtarna är i sjön (Långholmen) och parkeringsplatserna är tomma (Stockholmsmässan). I vår huvudstad känns det helt unikt att kunna bo nästan mitt i stan för bara 400 kronor natten (mot flera tusen på hotell).
Och skulle det vara fullt där finns det andra från vilka du lätt kan ta dig in till centrum med T-bana, buss eller pendeltåg. Inte undra på att ställplatser på första parkett nästan alltid är fullbokade.
I vissa fall har ägaren av markytan en maxgräns för antalet nätter du får stanna, medan andra inte har några synpunkter på hur länge du vistas på deras ägor. Många verkar däremot vara överens om att det inte ska gå att boka denna typ av ”campingstopp” i förväg även om allt fler öppnar för just den möjligheten.
– Jag känner att jag blir irriterad på människor som stannar på en och samma ställplats i flera dagar. I min värld är de till för den som reser spontant, men som ändå vill ha nära till stadens eller platsens exklusivitet, säger Patrik Johansson från Östergötland.
– Ta Askersund vid norra Vättern som exempel. Ställplatsen ligger precis vid infarten med gångavstånd till centrum och du är snabbt ute på riksväg 50 igen när du ska vidare vilket innebär att det alltid är fullt oavsett om man kommer tidigt eller sent på eftermiddagen, säger Patrik och fortsätter: Kan vi inte vara överens om att de bör vara till för spontangäster som vill upptäcka platsens närhet och unika utbud?
– Annars är det väl bättre att checka in på en campingplats där det är mycket mer accepterat att stanna under längre perioder, säger Patrik.
Vid gästhamnen i Strängnäs i Sörmland är besökstrycket så stort att företaget som står bakom gästhamnen (Aspö Energi AB) valt att begränsa antalet nätter som gästerna får stanna.
– Vi har bokat två nätter och får inte stanna längre än så, säger Ann-Katrin Berglund från Lindesberg som tagit med sig Henrik Karlsson och vännerna Catarina Magnusson Bosson och Jan Bosson på en promenad i centrala Strängnäs.
Inte nog med att det är första gången som de övernattar här. Det är dessutom premiärtur för både husbilen och ställplatslivet.
– Jag har just köpt husbilen tillsammans med min dotter. Än så länge känns det precis så bra som jag hade hoppats på, säger Ann-Katrin Berglund som egentligen hade velat ha en mindre husbil, men eftersom dotterns familj består av fem individer var det viktigt att det fanns fem bältade platser. Bonusen blir att hon och Henrik kan ta med sig vännerna på tur och upptäcka närområdet tillsammans.
Även om det inte finns några uttalade regler kring vad gästerna får och inte bör göra på en ställplats verkar de flesta vara överens om ramarna.
– Det handlar om allmänt folkvett. Du bör givetvis behandla andra precis som du själv vill bli behandlad. Det är viktigt att hålla avstånd, sänka ljudnivån på kvällen och inte dra i gång alltför tidigt på morgonkvisten. Dessutom är det önskvärt att ha koll på husdjuren (låt inte hundarna skälla) och inte väsnas mer än nödvändigt. Vi har haft husvagn i många år, men har nyligen bytt till husbil och kan därför bo mycket mer stadsnära än vad vi har varit vana vid, eftersom de flesta ställplatser inte tillåter bil och husvagn.
– Det är en av fördelarna med husbil, fyller hustrun Arja Oskarsson i, som dagen till ära fyller år och ser fram emot en kväll på stan.
Tack vare prisvärda ställplatsnätter (200 kr/natt under lågsäsong och femtio kronor extra under högsäsong) är det betydligt billigare att lyxa till det med en stadsweekend.
– Här är maten gratis om vi jämför med vad det kostar att bo på hotell, säger Elin Jansson i husbilen bredvid.
Klassiska frågor om utemöbler, markiser och mattor på marken verkar inte vara någon större fråga i Strängnäs där avståndet mellan husbilarna är så väl tilltaget att besökarna kan ta ut möblerna utan att störa eller reta upp någon annan. På andra håll kan just markiser och utemöbler vara en källa till irritation.
– Jag tycker att man ska vara försiktig med att släpa ut saker utanför husbilen. Ju fler grejer du tar ut desto större risk för irritation bland grannarna. Visst kan du ta ut dina campingmöbler och fälla ut markisen, men vi brukar tänka på att ta in markisen igen när vi lämnar ställplatsen för att gå ut och äta eller ge oss av på en cykeltur, eftersom utrymmet är begränsat. Du bör inte inkräkta på någon annans utrymme, säger Bengt Lundin som ofta bor på ställplatser tillsammans med hustrun Elin och hunden Charlie. Särskilt i för- och eftersäsong då besökstrycket är lägre än mitt i sommaren.
Även cyklar, barnvagnar, sparkcyklar och annan lös utrustning kan påverka grannarna negativt om du inte håller ordning på dina grejer. Enklast är att packa ihop så fort du använt dem och ställa undan prylarna där de hör hemma.
Det kanske känns onödigt att lyfta upp cyklarna på cykelstället om du planera att cykla igen, men du bör alla gånger flytta undan dem och låsa ihop dem så att de inte är i vägen för någon annan. Dessutom är detta bra om du inte vill bli av med dina saker. Genom läget mitt i stan ökar vanligtvis risken för stöld i jämförelse med på en campingplats. Särskilt under helgerna då fler människor är i rörelse och alkoholkonsumtionen ökar.
– Min erfarenhet säger mig att jag ska låsa fast cyklarna över natten. Vi blev av med våra cyklar en gång när vi stod på en ställplats i Frankrike vilket förstörde hela resan då vi hade planerat att cykla mellan olika byar på deras landsbygd.
– Fördelen är att det gav oss en tankeställare som gör att vi är mycket mer ordentliga med våra grejer numera, säger Allan Carlsson som vi träffar på ställplatsen vid Älvsjömässan i Stockholm.
Ett bra sätt för att undvika konflikt är att fråga grannen om lov. Det är mycket bättre att ställa frågan och slippa jobbiga spekulationer. Och när det blir fel bör du givetvis be om ursäkt.
– Det handlar om att ha en dialog och ge och ta från varandra precis som i alla andra sammanhang. Svårare än så behöver det inte vara, säger Frank Oskarsson.
Vad gäller då på en ställplats? Det finns inga generella regler kring prissättning eller hur många dagar du får stanna. Det är i stället upp till ställplatsägaren att bestämma vad som gäller på den aktuella ytan.
Vissa uppskattar när gästerna förbokar platserna och tillhandahåller fina bokningstjänster online medan andra går runt på kvällen och ber om betalning eller åtminstone bevis på att du redan betalt. Glöm inte att ta med en skärmdump eller ett kvitto som bevis om du betalat i förväg. Det finns dessutom ställplatser där du betalar avgiften via en klassisk parkeringsautomat.