Dagens husbilar och husvagnar är i regel utrustade med en kassettoa. Den består av en toalettskål med tillhörande avfalls-tank/kassett, som doseras antingen med kemiska preparat eller med bakterier. En risk när latrin samlas på detta vis är att dålig lukt kan leta sig in i bodelen.
Dessutom är toalettskålarna i fritidsfordon oftast tillverkade av plast, vilket ökar risken för att urindroppar fastnar i skålen och så småningom börjar lukta illa.
Med rätt kunskap och rätt produkter är det dock möjligt att skapa ett helt luktfritt badrum, något som är angeläget för alla husbils- och husvagnsägare. Inte minst eftersom många köper sitt fritidsfordon begagnat. Vi frågade OxyG:s vd, Rickard Carlsson, vad han skulle göra med toaletten om han hade köpt ett begagnat hus på hjul.
– Ett problem som kan uppstå om tidigare ägare har använt bakteriedödande sanitetsmedel eller kväve, är att det bildas en hård avlagring kallad urinsten i botten på avfallstanken, säger Rickard och fortsätter:
– Urinsten får du bort genom att tillsätta OxyG Camper under fyra veckor, inget annat behöver göras. Det är en biologisk vätska som påbörjar en nedbrytningsprocess i avloppstanken och som också gör avloppsvattnet mer lättflytande. Efter behandlingen ska det inte bildas någon urinsten om du fortsatt använder våra bakterieprodukter.
Om tidigare ägare har doserat starkt med bakteriedödande sanitetsmedel, och giftet fortfarande finns kvar i tanken, kan det krävas ytterligare åtgärder. I dessa fall tar nämligen giftet död på bakterierna i OxyG:s produkter, och då fungerar de inte som det är tänkt. Rickard förklarar hur du löser problemet med natriumperkarbonat för att på så vis oxidera bort giftet:
– Ta ut den tömda kassetten/avfallstanken, fyll den till hälften med vatten och tillsätt natriumperkarbonat. Fyll sedan upp resten av kassetten med vatten, sätt på locket och skaka. Öppna därefter locket och låt tanken stå i ett par dagar med vätskan inuti. Det kan krävas att du upprepar proceduren två–tre gånger, men därefter brukar 95 procent av alla tankar vara fria från giftet.
När det gäller själva toalettskålen handlar det om att göra plasten så ren och glatt som möjligt, för att undvika att urindroppar fastnar i den. Avlopps- och urinlukt behöver nämligen inte alltid komma från avloppstanken, odören kan även komma från plasten i skålen. Rickard tipsar därför om att först rengöra den – och sedan vaxa.
– Städa först toalettskålen precis som du gör hemma. Därefter vaxar du plasten så att all vätska rinner av riktigt lätt. Vi saluför ett flytande vax för ändamålet, som sprayas på plasten. Du behöver inte ens polera skålen, det räcker med sprayningen, förklarar Rickard.
Med hjälp av dessa åtgärder får du alltså toaskålen och tillhörande kassett i toppskick. Men hur bör då badrumshygienen skötas under pågående säsong?
– Återigen, städa toaletten precis som du gör hemma. Men om du märker att vattenkulor börjar fastna i skålen när du kissar och/eller spolar är det dags att vaxa den igen. Använder du vårt vax brukar du behöva behandla skålen någon gång i månaden, säger Rickard och fortsätter:
– Hur du sköter avfallstanken beror på om du använder kemikalier eller bakterier. Vår produkt OxyG Camper tillsätter du i samband med att du ska gå på toaletten första gången.
Se till att ha cirka en liter vatten i tanken och tillsätt sedan produkten. Bakterierna gör att lukten från avloppsvattnet försvinner. När avfallstanken börjar bli full, tömmer du den som vanligt och upprepar proceduren.
Rickard berättar vidare att det även kan vara en god idé att tillsätta bakterier i gråvattentanken.
– Fettet från matlagning och annat kan bilda en hinna som fastnar i tanken och sätter sig på nivågivaren. Är det dessutom väldigt varmt finns risken att fettet härsknar – vilket gör att det luktar pyton. Då kan du dosera med bakterier via diskhon, så ska lukten försvinna efter ett par timmar.
FÖRDELAR MED BAKTERIER KONTRA KEMIKALIER
• Bättre ur miljösynpunkt.
• Säkrare hantering.
• Inga problem att tömma tanken/tankarna i avloppsanläggningar.
• Ingen oönskad parfymlukt.