Svenska vagnar rätt för vintercamping

Publicerad: 2012-11-20   Uppdaterad: 2012-11-21

Europas största husvagnstidning, tyska Caravaning, tipsar i sitt senaste nummer om hur man gör om man vill campa på vintern. Tips och råd likt de vi brukar ha i Husvagn & Camping. Skojigt är att man använder en svensk husvagn som exempel på hur det skall se ut när husvagnen är optimerad för seriös vintercamping....

Europas största husvagnstidning, tyska Caravaning, tipsar i sitt senaste nummer om hur man gör om man vill campa på vintern. Tips och råd likt de vi brukar ha i Husvagn & Camping.

Skojigt är att man använder en svensk husvagn som exempel på hur det skall se ut när husvagnen är optimerad för seriös vintercamping. Viktigt för att snöäventyret skall fungera bra är att vattnet inte fryser, att värmen räcker till för att ge vagnen +20 C inomhus även om det är -15C utomhus.

Detaljer man framhäver som viktiga är för oss välkänt; bra ventilation med luftspalter i lådor och skåp, vattentankar och rör inomhus, vattenburen värme, och golvvärme – helst vattenburen då man kan få golvvärme inte bara då man är kopplad till el – samt fönster och dörrar utan köldbryggor. Själva byggmetoden eller husvagnens isoleringsmaterial talas det inte lika mycket om som ovan nämnda och vi vet ju att just det som beskrivits är viktigt för att inneklimatet skall bli bra.

I Tyskland finns en ISO-norm som visar vad som är en vintervagn eller inte:

Vinterdugligt
är det om husvagnen på sju timmar uppnår en stabil temperatur på +20C från nollgradigt och inte på någon plats i husvagnen visar upp skillnader i temperatur på mer än 7C.

Vintervagn är det om husvagnen når +20C från -15C på fyra timmar, och att husvagnens vatten inte fryser på något ställe.  

Som exempel på vintervagnar nämns Kabe och LMC. Den tyska tillverkaren har ” kopierat” den svenska husvagnens metod att klara bister vinterkyla.

Bildtext: Svenska Kabe tas fram i den tyska husvagnstidningen Caravaning, som ett exempel på en husvagn som är vinterfest, det vill säga en vintervagn.

Rulla till toppen