Svamp- och bärtider

Publicerad: 2008-10-03   Uppdaterad: 2023-04-18

Att plocka svamp är bland det roligaste Catharina Höglund vet. Och att äta den kan vara minst lika härligt. Här bjuder hon på en svampomelett av det klassiska slaget, en matig soppa och till sist en smakrik bärpaj.

Kantareller är förmodligen den svamp som flest plockar, en svamp som många är
helt säkra på hur den ska se ut. Skivlingar kan vara lite svårare att se
skillnad på. Är du rädd för att göra fel finns det svamp att köpa, färska
eller på burk.

I följande två recept har jag använt mig av blandsvamp, men du kan givetvis ta
vilken svampsort du vill. Det gamla mormorsreceptet att göra en ugnsomelett
på kokt mjölk måste gå att förenkla, tänkte jag, som gillar mat som går fort
att laga när vi är ute och campar – och det funkade!

Konsten att göra en soppa matig och inte alltför tunn har jag lärt mig av en
finsk campingvän, jag tillsätter helt enkel vanligt potatismospulver. I båda
recepten har jag förstärkt svampsmaken med lite färdig kantarell- och
viltfond.

Avrunda din svampmåltid med en bärpaj. Receptet är för mikro, något som jag
vet är väldigt vanligt att man har i både husvagn och husbil och som
dessutom finns på de allra flesta campingplatser.

Meny 4 pers
Svampsoppa

Svampomelett

Bärpaj
i micro

Av: Catharina Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

Rulla till toppen