Lättlagat för sportlovshungriga

Publicerad: 2009-02-20   Uppdaterad: 2023-04-18

Lyckas man få det perfekta vintervädret är en campingtur med vintersport gudabenådad! Kanske nedanstående mattips kan underlätta packningen av kylskåpet inför resan.

Ravioli med korv
(4 personer)

2 förpackningar à 250 gram färsk ravioli med ostfyllning
3-400 gram rökt korv med vitlökssmak
3 dl finstrimlad purjolök
en färsk skalad mango eller ett paket fryst (tinas)
3 dl grädde
Om man kommer hem från backen härligt trött och uthungrad är detta en perfekt
lösning. Koka raviolin och purjolöken i lättsaltat vatten i 3,5 minuter. Slå
av vattnet och tillsätt korvbitar, mangotärningar och grädde. Hetta upp
rätten på nytt, ät och njut.

Lättlagat för sportlovshungriga

Gulyas
(4 personer)

600 gram ryggbiff
2 msk margarin
en stor gul lök
1 burk skalade tomater
1,5 köttbuljongtärning
4 dl vatten
4 potatisar
1 vitlöksklyfta
1 kryddmått kummin
1 msk paprikapulver
1 grön paprika

Gulyas eller gulasch är en riktig klassiker på vintern. I Ungern är det med
den som med köttbullarna i Sverige, varje husmor gör på sitt vis. Jag har
valt ryggbiff som inte tar så lång tid, bara cirka en halvtimma. Vill du att
det skall gå ännu fortare så köper du innanlår och tänker du göra din gryta
hemma, så går det alldeles utmärkt med högrev. Fast då får du räkna med en
och en halv timma.

Bryn lök och köttärningar och tillsätt den söndersmulade buljongen, vatten och
spadet i tomatburken. Krydda med en nypa salt, en knivsudd svartpeppar,
pressad vitlök, paprika och kummin. Lägg på lock och låt puttra. Skala
potatisen och lägg sedan potatistärningar och paprikabitar i grytan. Sist
får tomaterna gå med. Har du använt ryggbiff är rätten klar när potatisen
känns mjuk.

Jättepannbiff med lök
(4 personer)

500 gram blandfärs
4 msk maizenapulver (som man har till redning av såser)
1 ägg
1 köttbuljontärning upplöst i en dl hett vatten
två kryddmått svartpeppar
en knivsudd salt
3-4 gula lökar

Börja med att steka den skalade och skivade löken. Linda in löken i folie så
håller den sig varm. Blanda färs med övriga ingredienser. Upphetta smör och
lägg all färsen i stekpannan, forma den till en snygg ”kaka” med stekspaden
och dra ner värmen något. Efter ett par, tre minuter vänder du jättebiffen
med hjälp av ditt smorda stekpannelock. Stek cirka tre minuter på nästa sida
och du har en härlig huvudrätt klar. Lägg löken ovanpå och servera med
kapris, rödbetor och kanske en kokt potatis. Lättja behöver inte inkräkta på
smaken!

Att ta med i ryggsäcken…

Tunnbrödsstrut med renskav
(4 personer)

4 tunnbrödsskivor av lite större typ
en förpackning renskav, 480 gram en påse salladsmix
1 dl messmör
peppar, salt

Fräs renskaven fryst eller halvtinad några minuter tills den är brynt runt om,
salta och drag ett par drag med vitpepparkvarnen. Rör ner messmöret och lägg
röran tillsammans med sallad i tunnbrödet.

Potatisgömma och korv för grillen
(4 personer)

4 stora potatisar
2 morötter
2 röda lökar
olivolja
4 korvar typ bratvurst

Skala potatis och morötter och skär i mindre bitar. Förkoka i lättsaltat
vatten cirka tio minuter, låt lökringarna gå med de sista två minuterna.
Häll av vattnet och fördela rotsakerna i fyra folieknyten, ringla över lite
olja och tillslut dem.

På varenda fjällstation finns oftast grillplatser som får användas av
besökare, men man kan förstås ta med en engångsgrill om man är på annan
plats. Potatisknytet låter du bli färdigt medan korvarna sakta steks på
grillen.

Chokladmuffins
(24 stycken)

4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk bakpulver
4 tsk vanillinsocker
2-3 msk kakao
100 gram smör
1 dl vatten
1 dl grädde

Blanda alla torra ingredienser. Smält smöret och tillsätt det blandat med
vatten och grädde. Rör smeten och fyll sedan 24 pappersformar. Bakas i ugn i
175 grader cirka 15 – 20 minuter.

Något sött är ett måste när man vintersportar. De här chokladmuffinsen går
otroligt snabbt att göra. Har du inte ugn i husvagnen eller husbilen, så gör
du dem hemma och tar med, de håller sig.

Av: Catharian Höglund Foto: Lars-Åke Höglund

Lättlagat för sportlovshungriga
Lättlagat för sportlovshungriga

Rulla till toppen