Minihusvagnen är Simons storverk

Publicerad: 2011-03-01   Uppdaterad: 2023-04-18

I en händig mans händer är ingenting omöjligt. Det tog uppfinningsrike Simon Persson bara ett par månader att färdigställa sitt udda lilla mästerverk – en husvagn i miniatyr. Man tager vad man haver är ett gammalt, klassiskt uttryck som Simon Persson anammat kanske mer än någon annan. Om vi säger skaft från en städmopp, underkörningsskydd...

I en händig mans händer är ingenting omöjligt. Det tog uppfinningsrike Simon Persson bara ett par månader att färdigställa sitt udda lilla mästerverk – en husvagn i miniatyr.

Man tager vad man haver är ett gammalt, klassiskt uttryck som Simon Persson anammat kanske mer än någon annan. Om vi säger skaft från en städmopp, underkörningsskydd från en lastbil och förtöjningsfjädrar från båtvärlden, kanske vi undrar lite till mans vad dessa ting har med hans miniatyrvagn att göra.
– Jo, städmoppens skaft blev till stödben, så man får kanske ta det lite lugnt när det regnar, skämtar Simon och ser lite pillemarisk ut.

Någon egentlig ritning till mc-husvagnen har aldrig förekommit utan det har mestadels handlat om innovativa lösningar – som just det där med delar från såväl lastbil som båt.
– Av lastbilens underkörningsskydd byggde jag ett cykelställ eftersom min tjej är tävlingscyklist. Förtöjningskomponenterna fungerade utmärkt som fjädring för vagnen, förklarar Simon och visar genom att trycka på husvagnens tak hur systemet följsamt skulle kunna svälja gropar på vägarna.

Inte riktigt allt, men det allra mesta har han löst helt på egen hand. Såväl chassit, som är av fyrkantsrör, och draganordningen har han svetsat själv. Som bottenplatta tog en tiomillimeters plywoodskiva plats och när det gäller väggar och tak halverades tjockleken på skivorna.

De närmast lådbilsliknande, små 5-tumshjulen inhandlades på Biltema för 250 kronor styck. Även hans trolovade Anna har varit med på ett hörn genom att visa färdigheterna bakom symaskinen då gardinerna kom till.

Några bekymmer från ruta ett till slutlig produkt anser han sig aldrig ha haft. ”Inga problem” är hans motto.
– Själva vagnen behövde jag ju inte ens besiktiga då jag höll mig inom regelverket för en axel och 125 centimeters bredd. Det var bara själva draganordningen för motorcykeln som behövde registreringsbesiktigas, avslöjar han glatt.

Jungfruturen är redan genomförd och när vi strålar samman har han redan hunnit avverka närmare 50 mil.
– Känslan att göra motorcykel med husvagn kan liknas vid att köra bil med husvagn, större skillnad än så är det faktiskt inte, tycker Simon. Fast jag märkte att det knuffade på rätt duktigt då jag nyligen fick panikbromsa för en älg som sprang över vägen.

Inne i vagnen är det av förklarliga skäl sparsamt med utrymme. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum och det visar Simon genom att snabbt vika upp en lucka och skapa tre sittplatser.
– Jag har ordnat så att vi har kupévärmen i vagnen men det hade vi inte när vi provade att sova i den för första gången. På natten blev det minusgrader och då kan jag lova att det knappt räckte med två täcken, skrattar Simon.

Att han väcker ett och annat sömnigt öga på vägarna när han far fram råder det  inga tvivel om.
– Det är många som har kommit fram och fotat vagnen, ja till och med har jag märkt av att en del har fotat den inifrån sina egna bilar när de har kört om mig, säger Simon.

Nu var dock inte mc-vagnen hans första skapelse, det var ett enhjuligt släp av en 200-liters oljefat. Det får oss att fullborda intervjun med att ställa frågan – har du byggt ditt mästerverk nu eller vad kommer härnäst?
– Jag vet inte riktigt, men jag har lurat lite på ytterligare en idé, avslutar han en smula hemlighetsfullt.

Minihusvagnen är Simons storverk
120 centimeter bred dubbelsäng duger mer än väl, tycker Simon Persson.

FAKTA
Namn
: Simon Persson
Ålder
: 23 år
Bor
: Lägenhet i Uddevalla
Familj
: Förlovad med Anna Sällström, 21 år

Fordon: Mc Honda Gold Wing 1500-89 och husvagnen WW 245
Sysselsättning under camping
: Det brukar mest handla om att bada och koppla av.
Vad tillagas i husbilen
: Det finns inte plats för något kylskåp men det finns en gasolplatta så det blir nog mest klassisk köttsoppa. Men ibland får man improvisera.

Bästa semesterminnet: Jag minns nog mest när jag och en kamrat campade i en Ford Falcon i Australien i över 40 graders värme. Jag sov på ett fodral till en surfingbräda.

Smultronställen: Den blå gröna vägen (väg 165) till Halden i Norge är mysig. Den är som att köra på vägarna vid alperna. Annars tycker jag om Öland, har campat där tio år i rad.
Rekommenderad sevärdhet
: Förutom när jag en gång satte upp ett tält i ösregn, vilket nog var en sevärdhet för alla andra som tittade på kommer jag inte på något.
Drömresan
: Jag skulle vilja köra mc (offroad) genom Afrika eller med en Harley Davidson genom USA.
Tips till Husvagn & Camping läsare
: Ingenting är omöjligt.

Rulla till toppen