Fyra båttjejer på jakt efter solen

Publicerad: 2011-09-23   Uppdaterad: 2011-09-28

För två år sedan var det båtsemester som gällde för kamraterna Annika, Carita, Helen och Pia. Nu var 25-fotingen tillfälligt utbytt mot en husbil och frågan – fast för alltid på hjul eller aldrig mer – skulle nu besvaras. Nervösa är att ta i. Men som nybörjare med husbil undrade kvartetten självklart om problem skulle...

För två år sedan var det båtsemester som
gällde för kamraterna Annika, Carita, Helen och Pia. Nu var 25-fotingen tillfälligt
utbytt mot en husbil och frågan – fast för alltid på hjul eller aldrig mer –
skulle nu besvaras.

Nervösa är att ta i. Men som nybörjare med husbil undrade kvartetten självklart om problem skulle kunna uppstå.
– Det var aldrig problem när vi var ute med båten. Männen kom och hjälpte oss direkt vid bryggan, fast det handlade kanske om att de var rädda om sina egna båtar, säger Carita Ringius Hård och övriga tjejer skrattar i kapp.
Sedan drar de sina skämtsamma skräckhistorier om semestern till sjöss som när båten slet sig och när de stötte på ett sjöodjur.
– Det måste ha varit en stor haj som slet bort propellern, utbrister Pia Söderström samtidigt som hennes kamrater nickar och håller med.

Avstampet med husbilen skedde i hemstaden Norrköping och rollerna var redan då utstakade. Carita var skepparen och den enda av dem som tog på sig att tömma toan. Annika blev träningscoachen och sedan blev det plötsligt tyst ett par sekunder.
– Jag är bara lång, tillade Pia Söderström eftertänksamt medan Helén Kyber inflikade” jag är bara snygg” och en ny hjärtlig skrattsalva fyllde husbilen.

Med undantag för en P-bot redan under första natten flöt det på riktigt bra. Någon hjälp behövdes aldrig. Ok, en dansk man ryckte in och försökte få igång tv:n, men till slut löste kvinnorna problemet på egen hand via instruktionsboken. Totalt körde de 130 mil under campingveckan och stoppen kom till i Hunnebostrand, Smögen, Tylösand och Västervik.
– Vi har bott på små och stora campingar bland barnfamiljer och tältare. Kanske har det varit lite trångt i husbilen emellanåt, men det har fungerat bra, fast kanske inte om vi skulle ha varit ute i två veckor, förklarar Carita.
– Det som jag upplevde som lite jobbigt var att så fort någon rörde på sig under natten gungade hela husbilen till. Fast vi var ju lite lata också som aldrig fällde ut stödbenen, säger Annika.

Hur gick det då med jakten på solen?
– Nja, när vi såg Nationalteatern och Eldkvarn var det bra väder, annars var det sådär. Fast regnade gjorde det egentligen bara på nätterna, säger Annika.

Blir det husbil eller båt nästa sommar?
– Jag tycker husbil var bättre. Vi träffade mer folk och det var mer man kunde se, säger Pia.
Fast då hade det redan poppat upp ett nytt förslag till nästa års semester. Något som sa varken eller.
– Vi pratade lite löst om att hyra en stuga på västkusten eller Öland. Vi blir tydligen bekvämare och bekvämare för varje år som går. Vad blir det härnäst, charter och all inclusive kanske, skrattar Annika.
På jakt efter solen var det bestämt…

FAKTA
Namn: Helén Kyber, Carita Ringius Hård, Pia Söderström, Annika Pettersson (på bilden)
Ålder: 48, 43, 52, 44 år
Bor: Norrköping
Familj: Alla är singlar
Fordon: Dethleffs (1991-årsmodell)
Sysselsättning under camping: På jakt efter solen, på spaningsuppdrag efter det ljuva livet, dricka champagne.
Vad tillagas i husbilen: Ingenting, antingen grillade vi eller så var vi ute och åt på retaurang.
Bästa semesterminnet: Hyrde stuga med min son på Getholmen (Pia), Båtsemester till Gotland (Helén och Carita), Nice (Annika).
Smultronställen: Klinta Camping (Annika), Lilla Rönnskär (Carita), Östgötska skärgården (Helén) och hemma på min bakgård på Södra Promenaden i Norrköping (Pia).
Rekommenderar sevärdheter: Harstena skärgård.
Åker aldrig tillbaka till: Vi har inte varit där än (svarar de i kör).
Drömresan: Aspen, Colorado (Carita), New York (Annika), Grekland eller Mexico i form av en arkeologisk resa (Pia).
Tipset till Husvagn & Campings läsare: Ha ett öppet sinne under

Rulla till toppen