Campingliv blev vardagsliv

Publicerad: 2012-02-02   Uppdaterad: 2023-04-18

Tänk att lämna en lägenheten på 120 kvadratmeter med fem rum och kök bakom sig för att ta plats i en husvagn med knappa 25 kvadratmeters boyta. Det är precis vad familjen Cederholm har gjort. När Janne och Ann-Sofie Cederholm tog med sig barnen och hundarna och flyttade till Bredsand Camping strax utanför Enköping handlade...

Tänk att lämna en lägenheten på 120 kvadratmeter med fem rum och kök bakom sig för att ta plats i en husvagn med knappa 25 kvadratmeters boyta. Det är precis vad familjen Cederholm har gjort.

När Janne och Ann-Sofie Cederholm tog med sig barnen och hundarna och flyttade till Bredsand Camping strax utanför Enköping handlade det inte om en extra lång semester. Det handlade om att byta rutiner helt och hållet. Nu skulle campingplatsen bli deras adress året runt och husvagnen deras hem dygnet runt.

– Vi jobbar här på campingen båda två och var nästan aldrig hemma. Vi betalade 9 000 kronor i månaden för vår lägenhet där vi nästan aldrig var. Jag räknade ut att vi hade sovit i vår lägenhet vid tolv tillfällen under ett år, säger Ann-Sofie.

Innan beslutet togs att flytta till ett permanent boende på hjul och stödben diskuterade de idén med barnen.
– Vi frågade Therese först, hon var ju i den känsligaste åldern. När hon sedan tyckte att det var okej var det inte något stort steg att ta, menar Ann-Sofie.

Men att klämma in närapå en handfull livliga barn i åldrarna 15, 11, 7 och 2 år i en husvagn innebär också att eget rum inte är på tal. Nej, var sin sovplats i de två våningssängarna var ytan som tilldelades.
– Det privata får man när man drar för draperiet till sin sängplats, tillägger Ann-Sofie.
Men går det att samsas på 25 kvadratmeter? ”Självklart, men ibland ställer den klassiska syskonkärleken till det, med allt vad det innebär. Fast då finns alltid förtältets yta att rymma till.”

Campingliv blev vardagsliv
Familjen Cederholm samlad i vardagsrummet för tv-tittande

På frågan om Ann-Sofie längtar tillbaka till lägenheten och de rymliga 120 kvadratmetrarna blir svaret:
– Jo, det gör jag varje gång jag blir sur. Då vill jag kunna stänga en dörr efter mig och få sura i fred. Men då finns alltid alternativet att ta med hundarna på en långpromenad istället.
Hur har barnen det med kamrater på plats då? ”Jodå, bussen in till centrum går närapå direkt utanför ytterdörren och vill kamraterna komma till dem, ja då finns det dessutom ytterligare en husvagn att tillgå för dem som vill sova över.”

Idén med att bo permanent på campingplatsen handlar dock inte bara om att spara pengar och slippa elda för kråkorna i en lägenhet som oftast stod öde och tom.
– Vårt mål i framtiden är att vi ska kunna arrendera eller äga en campingplats, förklarar Janne samtidigt som han avslöjar att ingen av dem campade som barn, vilket kan tyckas vara lite besynnerligt med tanke på hur de nu väljer att bo.
– 1998 campade vi för första gången och jag minns att det var i Sigtuna. Här på Bredsand hamnade vi första gången 2002, tillägger han.

Konceptet eller visionen som de arbetar efter förklarar Janne enligt följande upplägg:

  • Att först arbeta från grunden på en camping och lära sig all markservice precis som en vaktmästare.
  • Att bli anställd som platschef, att bli den som ser till att allting fungerar och som samtidigt får bära hundhuvudet om det inte går som det ska.
  • Arrendera campingplasten av kommun eller annan privat hyresvärd.
  • Äga en campingplats.

– Och det är söder om Dalälven som gäller, avslutar Ann-Sofie bestämt.
Om alla deras planer går i lås i framtiden återstår att se. Bollen är hur som helst redan i rullning.

Campingliv blev vardagsliv
Familjen Cederholms boende vid Bredsand Camping i Enköping.

FAKTA
Namn
: Janne och Ann-Sofie Cederholm
Ålder: 43 och 37 år
Bor: I husvagn på Enköping Camping Bredsand
Familj: Barnen Eric 11, Elias 8, Theo 2 samt två hundar, Nelly och Betty.
Fordon: Kabe Hacienda 1000 TDL – årsmodell 2010
Sysselsättning under camping: Åker bland annat runt på fotbollsturneringar, fast då använder vi oss av en Knaus 580.
Vad tillagas i husbilen: Vi tillagar allt mellan himmel och jord. Eftersom vi bor i husvagn året runt, dygnet runt, kan det bli pytt eller pizza. Självklart grillar vi även en hel del under sommaren.
Bästa semesterminnet: Liseberg om ungarna får bestämma.
Smultronställen: Campingplatsen i Tingsryd, dit skulle vi gärna återvända till.
Rekommenderar sevärdheter: Blomparken i Blomstermåla var vackert.
Åker aldrig tillbaka till: Böda Camping på Öland. Det är för stort, det är för opersonligt. Det känns som att man får köa till precis allt.
Drömresan: Det är i varje fall inte utomlands. Mitt drömmål är vinterhotellet i Jukkasjärvi (Janne). Jag har försökt övertala familjen i flera år nu.
Tips till Husvagn & Camping läsare: Åk till campingen i Tingsryd, en perfekt plats där det är nära till allt.

(Ur H&C nr 2/2011)

Rulla till toppen