Trogen kärlek till Öland

Publicerad: 2012-03-23   Uppdaterad: 2023-04-18

Att ständigt återvända till sitt smultronställe är en självklarhet för familjen Pettersson. Förra året firade de  tjugoårsjubileum som husvagnsgäster på Klinta Camping på Öland. Det var 1992 som Håkan och Susanne Pettersson för första gången firade semester tillsammans. Att det blev Öland och Klinta Camping med husvagn på kroken var inte så underligt. Håkan har...

Att ständigt återvända till sitt smultronställe är en självklarhet för familjen Pettersson. Förra året firade de  tjugoårsjubileum som husvagnsgäster på Klinta Camping på Öland.

Det var 1992 som Håkan och Susanne Pettersson för första gången firade semester tillsammans. Att det blev Öland och Klinta Camping med husvagn på kroken var inte så underligt. Håkan har campat sedan barnsben, och den traditionen har han fört vidare till den egna familjen. Hustru Susannes första tripp med husvagn var tillsammans med Håkan, för 20 år sedan.
– Vi lånade mormors husvagn under midsommarhelgen. När vi kom fram till campingplatsen ville de först inte ta emot oss. De påpekade för oss att det här inte var någon ungdomscamping, berättar Susanne.
Till slut fick de komma in och de skötte sig exemplariskt bland alla barnfamiljer.
– Vi kopplade bara av, solade, grillade och spelade Yatzy, säger Susanne som efter denna tripp föll för campandet. Ett kärleksfullt band med Klinta Camping på Öland knöts.

Lite drygt tio år senare bildade de familj men några förändringar i semesterplanerandet var aldrig på tal.  Den kanske största anledningen till att allt förblev okomplicerat,  är att barnen Josefin och Jacob känner precis likadant – de älskar Klinta Camping.

Att hela familjen ska ha det bra är A och O för Håkan och Susanne. Med andra ord väger Josefins och Jacobs röster också tungt när semesterförhandlingarna börjar. Men det blir sällan några längre diskussioner runt middagsbordet, för när familjen räknar upp fördelarna med Klinta Camping är det bara att inse – de har hittat sitt smultronställe, de har hittat rätt.
– Det är så skönt att bara vara där.

En veckas avkoppling på Klinta Camping är som två veckors vila för kroppen. En stor del i avkopplingen är att Håkan och jag inte behöver vara rädda när vi släpper barnen lösa. Det finns ett stort grönområde där de kan spela fotboll eller badminton utan att vi behöver oroa oss för en massa bilar, säger Susanne och tillägger lite snabbt – fast Jacob måste man hålla ett öga på, han slår sig jämt.
– En annan fördel är att det är långgrunt och hela bukten vid Köpingsvik är bra för barnen, tillägger Håkan.

När frågan vänds till barnen fullkomligt lyser det i ögonen på sexårige Jacob när fotboll kommer på tal. Hans två år äldre syster menar att spelrummet och badet är det bästa med Klinta Camping. Att familjen återvänder dit i år igen för två veckors boende i sin Hobbyvagn råder inga tvivel om.
– Det är många barnfamiljer på Klinta Camping vilket innebär många likasinnade och det gör det lätt för barnen att hitta kompisar att leka med, säger Håkan och Susanne i kör.

När vi skakar tass med varandra och tar farväl ser jag den ultimata campingglädjen framför mig.  Josefin och Jacob springer som kalvar på grönbete medan Håkan och Susanne väljer att koppla av genom att fälla ned solstolarna och inta ryggläge. Allt detta sker naturligtvis vid deras älskade smultronställe – Klinta Camping.

 FAKTA
Namn: Håkan och Susanne Pettersson
Ålder: 38 och 36 år
Bor: Timmerhus i Östra Ryd, strax utanför Norrköping
Familj: Barnen Josefin (8 år) och Jacob (6 år)
Fordon: Husvagn, Hobby 495 UK och en Volvo S80 som dragbil
Sysselsättningen under camping: Ren avkoppling och inga måsten, så det blir mest ryggläge och bad.
Tillagas i husvagnen: Vi använder inte spisen i husvagnen, vi vill inte ha matos inne. Vi använder i stället köket på campingplatserna och oftast lagar vi vanlig husmanskost.

Bästa semesterminnet: När ungarna hoppade ned i vattnet för att bada men kom upp lika snabbt, det var nog bara tio grader i vattnet!
Smultronställen: För oss är det självklart Klinta Camping på Öland. Det är lugnt och barnvänligt och vi har varit där nästan varje år sedan 1992.
Rekommenderar sevärdheter: Smålands Stenar är fint och där finns det bra bad och många aktiviteter.
Åker aldrig tillbaka till: Det stället har vi inte besökt än.
Drömresan: Vi har varit i Thailand tre gånger tidigare och det är helt fantastiskt. Där blir vi aldrig missnöjda och troligtvis åker vi dit även i år.
Tips till Husvagn & Camping läsare: Ta dagen som den kommer, det är det som är semester.

Trogen kärlek till Öland
Sola och bada är halva nöjet på semestern tycker syskonen Jacob och Josefin.
Rulla till toppen