Student med husvagnsdrömmar

Publicerad: 2012-11-02   Uppdaterad: 2012-11-05

  Många grabbar i övre tonåren drömmer om en snygg och muskelstark bil. Men inte 19-årige Johan Persson. I hans fall är det camping i allmänhet och husvagnar i synnerhet som tänder gnistan. Ett liv med husvagn. I hans tankar är visionen redan utstakad och i viss mån även påbörjad. På gårdsplanen står den, husvagnen...

 

Många grabbar i övre tonåren drömmer om en snygg och muskelstark bil. Men inte 19-årige Johan Persson. I hans fall är det camping i allmänhet och husvagnar i synnerhet som tänder gnistan.

Ett liv med husvagn. I hans tankar är visionen redan utstakad och i viss mån även påbörjad. På gårdsplanen står den, husvagnen han nyligen skaffade. Hans första egna. Valet föll på en Kabe från 1982 med beteckningen Safir GDL.
– Den ska bli mitt permanentboende från och med september är det tänkt. Just nu bor jag i studentrum, men det här blir både billigare och roligare. Men först ska den få en personlig prägel. Den ska målas om både på in- och utsidan och en del handtag ska bytas ut. Jag vill att den ska se 2012 ut med svarta toner och knallrött förstås, det är min favoritfärg, säger Johan Persson förtjust.

Han öppnar skåp och drar ut lådor i sin lilla pärla och samtidigt hajar han till en smula när 1980-talets mode blir tydligt.
– Tänk att det här var trendigt en gång i tiden, säger han och pekar på ett par detaljer i den 30-åriga husvagnen.
Vi slår oss ned i sittgruppen och han berättar om det där med husvagn och kärlek vid första ögonkastet.
– Jag var nio år första gången. Vi hyrde en Sävsjö i en vecka. Några dagar var vi på Gustavsvik Camping i Örebro och redan då uppskattade jag livet på campingplatser. Men höjdpunkten var själva boendet på liten yta, det var en känsla av koja minns jag. Jag tjatade ofta på mina föräldrar om fler husvagnssemestrar men det närmsta vi kom var när vi hyrde en stuga på Öland. Fast då kunde jag i varje fall titta på husvagnarna, skrattar 19-åringen.

Ett antal år senare var det dock dags på nytt och det brinnande intresset för husvagnar hade han hållit vid liv.
– Jodå, det var precis lika mysigt även denna gång, säger han och poängterar att han inte är ute efter bekvämligheter. Nej, jag vill ha det lilla, det mysiga.

Och på tal om bekvämligheter. När vi i förbifarten kommer in på dragbilar är det inte direkt den vanligaste modellen som han höjer till skyarna.
– Favoritbilen är Ford Sierra från 1993 och den ska vara röd förstås. Ska jag skruva upp förväntningarna något står även Porsche Cayenne med en T@B XL på kroken högt i kurs. Det vore en grymt häftig kombination och unikt på alla vis, menar han.

Det råder inga tvivel att Johan Persson har kommit in i husvagnslivet för att stanna.
– När jag började tredje året på gymnasiet hade jag en hel del kontakt med Kabe. De som arbetar där vid konstruktions- och ritborden har maskinteknik i sin utbildning så det ska jag också skaffa mig. Drömmen är att få jobba i branschen, säger Johan Persson bestämt.

Och redan nu är han faktiskt involverad i branschen. Sommarjobbandet sker hos Borås Husvagnstjänst, och hans byline finns redan under artiklar i Caravan Clubs klubbtidning.

– I april hyrde jag en husvagn och drog iväg till Ullared för att medverka vid mitt första årsmöte med Caravan Club. Det var nog en och annan som höjde ett ögonbryn när jag som 19-åring stack ut med min lilla husvagn, säger han.
Vad händer då i framtiden, om låt oss säga fem år?
– Då bygger jag egna husvagnar, avslutar han med glimten i ögat.

FAKTA
Namn: Johan Persson
Ålder: 19 år
Bor: Studentrum i Borås
Familj: Singel

Sysselsättning under camping: Tycker om att se mig omkring, gillar naturen och atmosfären på campingplatser.
Tillagas i husvagnen: Jag gör det oftast enkelt för mig, potatis och köttbullar brukar bli bra.
Bästa semesterminnet: Siljansbadet för ett par år sedan. Jag satt på bryggan och doppade fötterna i spegelblankt vatten. Det var underbart.
Smultronställe: Dalarna i allmänhet och Tällberg i synnerhet.
Rekommenderad sevärdheter: Det är något speciellt med de små orterna på Öland.
Åker aldrig tillbaka till: Ljungens Camping i Falsterbo. Hyrde en stuga där en gång som var fylld med spindelnät.
Drömresan: En tripp med husvagn genom Danmark, Tyskland, Holland och Frankrike.
Tips till Husvagn & Campings läsare: Läs min blogg på www.husvagnen.se

(Ur H&C nr 9/2012)

 

 

 

 

Rulla till toppen