”Vädret blev vändningen”

Publicerad: 2014-01-08   Uppdaterad: 2023-04-18

De hade varit idoga tältare under många år när det plötsligt fick vara nog. Det var ett ihållande regn i Kolmården som fick paret Ingela och Stefan Klaar att börja tänka i andra banor. – Allt i tältet hos oss var blött och halvkyligt. När vi tittade in i husvagnarna och såg hur torrt och...

De hade varit idoga tältare under många år när det plötsligt fick vara nog. Det var ett ihållande regn i Kolmården som fick paret Ingela och Stefan Klaar att börja tänka i andra banor.

– Allt i tältet hos oss var blött och halvkyligt. När vi tittade in i husvagnarna och såg hur torrt och mysigt de hade bestämde vi oss, nu fick det vara nog, säger Stefan Klaar och minns händelsen som om den vore från igår.
Sagt och gjort. Tältpinnar och tält packades undan på vinden och jungfruturen med husvagn skedde under Kristi Himmelfärdshelgen 1994.
– Vi lånade en, vi ville liksom prova på först innan vi köpte en egen. Fast vi tyckte om det redan från första början, säger Ingela och tillägger att deras första husvagn var en Solifer 420 från 1977.
Vid intervjun på deras veranda har vi utsikt över deras Abbey 490 som nu har samlat på sig 23 modiga år på nacken. Men en gammal vagn är inget som stör familjen Klaar, de är inte ute efter att synas eller skryta, deras prioritering ligger på ett helt annat plan.
– Visst, ibland drömmer även vi om en ny fin husvagn, men det kommer aldrig att bli så. Det är inte det viktigaste för oss, menar Stefan bestämt.
– Nej, gemenskapen är mycket viktigare än all lyx, det är det mysiga vi vill åt, inskjuter 16-åriga dottern Emma.
Och visst är det gemenskap som genomsyrar familjen Klaar och trots att det skiljer åtta år mellan syskonen Linus och Emma syns där ingen rivalitet utan bara kärlek.
– Under en tid campade hela familjen men nu har äldsta dottern Isabella hoppat av. Hon har flyttat hemifrån, fast hon tältcampar numera tillsammans med sin pojkvän, säger Ingela och syftar på att äpplet inte faller så långt från trädet.
Att dottern 16-åriga Emma blir nästa avhoppare säger sig självt.
– Hon har redan börjat klippa lite navelsträng, hon sover i förtältet och senast vi var iväg ville hon hellre stanna vid datorn än hänga med på alla våra utflykter, förklarar Ingela.

Fast än hänger Emma med i husvagnen och förklaringen ligger ganska nära till hands då det till stor del är ungarnas fritidsaktiviteter som binder samman hela familjens husvagnsturer.
– Vanligt fritidscampande hinner vi inte med i samma utsträckning längre. Nu blir det allt mer i samband med fotbolls- och handbollsturneringar. Nu närmast är det beachhandbollsturneringen i Åhus som vi har framför oss, säger Ingela medan Emma skiner upp som en sol när hennes älsklingssport kommer på tal.
Finns då ingen tid över för dans, det som en gång för länge sedan förde Ingela och Stefan samman.

Då de båda har stor förkärlek för folkdans kunde jag inte undgå att fråga dem om dansbandsveckan i Malung mitt bland alla aktiviteter för barnen.
– Vi pratade faktiskt nyligen om den. Att komma dit nästa år vore kul, det ska vi nog ha som mål, säger Ingela och Stefan nästan i kör.
Ett annat mål de har, i varje fall Stefan, är husbil. Men det lär få vänta ett tag.
– När vi blir pensionärer ska vi skaffa oss husbil, men det är långt till dess. Nu ska vi fortsätta att njuta i husvagnen med god burkmat och mysig gemenskap, skrattar Stefan.

”Vädret blev vändningen”
Familjens Abbey från 1988 hänger fortfarande med.

Familjen Klaar
Namn: Ingela och Stefan Klaar
Ålder: 42 och 43 år
Barn: Isabella (19), Emma (16) och Linus (8)
Bor: Hus i Rimbo
Fordon: Abbey 490 (1988) som dras av en Mazda 6 (2006)
Sysselsättning under campingen: Gör sådant vi aldrig hinner med hemma; spelar minigolf, kort, strandtennis. Njuter av grillande, chis, godis och avkoppling.
Vad tillagas i husvagnen: Det blir betydligt mer konserver än hemma, exempelvis köttfärssås, chili con carne och köttbullar på burk. Självklart blir det en hel del grillande också.
Bästa semesterminnet: Hurghada (Egypten) i fjol. Gäller det camping blir det första gången vid Ullared då mamma Ingela kom hem från en stor shoppingtur med kassar hängandes över cykeln.
Smultronställen: Nossebro Camping – det var lite och överraskande mysigt.
Rekommenderar sevärdheter: Stranden i Åhus och blomsterparken i Vadköping.
Åker aldrig tillbaka till: Ullareds Camping! Det är alldeles för mycket folk och alldeles för lite plats.
Drömresan: Legoland (Linus), Gotland (Ingela), Thailand (Emma) och Månen (Stefan) ”Men måste jag ta med husvagnen dit?”

Rulla till toppen