Favoritfordonet för campare såväl som för småföretagare – en VW typ 2 är mångsidig som få, lätt att äga och lika lätt att älska. I år fyller Folkabussen 70 år.
När VW Typ 2 kom 1950 baserades den till stor del på Bubblan, och det var en av hemligheterna bakom framgången. Att den sedan var mångsidig gjorde att den älskades av småföretagare och Folka-
bussen blev ett naturligt inslag i trafikbilden.
Var det inte ett kylskåp eller en tv-apparat som skulle transporteras, var det varor som kördes ut från Konsum eller också var det knattar som skulle till och från skolan.
Ett exempel på hur mångsidig bussen var är att det redan under tidigt 1950-tal började säjas campingkit till den genom exempelvis Westfalia. Senare var det en populär modell för hemmasnickare som byggde om den till enkla campingbussar eller husbilar.
Idag har åtminstone de gamla svansmotormodellerna uppnått kultstatus och blivit älskade entusiastbilar. En typisk representant för biltypen är Per-Inge Mattssons gröna 76:a.
– De första åren var detta en skolbuss. Därefter byggdes den om till campingbuss och kördes Europa runt.
Numera är det en praktisk entusiastbil som används förhållandevis mycket, och som sprider glädje kring sig.
– Alla blir glada när det kommer en Folkabuss, säger Per-Inge och bjuder på en åktur.
Det krävs bara en kort runda för att få det påståendet bekräftat.
Folk som hör det karaktäristiska smattret från den luftkylda motorn vänder sig om och ler, en del till och med vinkar glatt. Folkabussen är så charmig att man glömmer bort att den saknar moderna bekvämligheter och man bara njuter av färden.
Visst hade modellen nackdelar, rosten tog död på ett otal exemplar och felaktigt injusterade ventiler tog livet av många motorer, men trots det rullar förhållandevis många Folkabussar fortfarande. Det finns till och med flera klubbar för Folkabussentusiaster där Nordiska Typ2-klubben är den största.
– Det var någon som myntade uttrycket: Har du inte haft en VW-buss vet du inte vad du gått miste om. Förutom att vara en av de charmigaste bilmodellerna någonsin är den lättmekad som få och nästan alla reservdelar går att få tag i. Sluta drömma och köp en egen Folkabuss uppmanar Per-Inge Mattsson.
Kalmar Skeppshandel var ett av många mindre företag som dels fick ett praktiskt arbetsfordon, dels en rullande reklampelare.
1947: Den holländske VW-importören Ben Pon tar fram en skiss på det fordon som ska bli VW Typ 2.
1949: En handbyggd prototyp premiärvisas.
1950: De första exemplaren, både som buss och skåp, rullar ut från fabriken i Wolfsburg.
1951: Westfalia börjar sälja sitt första campingkit till bussen, och den första lyxbussen byggs.
1952: VW Pickup blir en ny version som lockar ännu fler köpare.
1956: Produktionen flyttas från Wolfsburg till Hannover.
1962: Det miljonte exemplaret byggs den 2 oktober.
1967: Den nya generationen T2 presenteras. Ny kaross med bland annat hel vindruta och skjutdörrar.
1972: En elektrisk version av VW-bussen byggs men blir ingen succé.
1973: Automatlåda finns som tillval.
1978: En fyrhjulsdriven version visas upp men endast fem exemplar byggs.
1979: En helt ny version med kantig design, delvis inspirerad av den större VW LT-serien. Efter en del tvekan väljer VW att hålla fast vid den luftkylda svansmotorn även på denna generation, vilken brukar kallas T3.
1985: Katalysator införs, liksom turbomotor och fyrhjulsdrift för de som vill.
1990: Den nya T4 börjar säljas med vattenkyld frontmotor, och VW-bussen har numera fram- eller fyrhjulsdrift.
1992: Tillverkningen av T3 läggs ner.
2003: T4 ersätts av nya T5, även den med frontmotor.
2013: Den sista T2 tillverkas i VW:s fabrik i Brasilien.
2015: T5 ersätt av T6.
2020: Omkring 13 miljoner exemplar av VW-bussen har tillverkats sedan 1950.
Klubben för VW-bussentusiaster anordnar träffar för likasinnade. Lättast når du klubben via hemsidan: www.nt2k.org/
Se så lätt en 1963 års Folkabuss förvandlas från den lokala tv-affärens firmabil till en praktisk minibuss.
Den andra generationen Folkabuss började tillverkas 1968. 45 år senare, 2013, tillverkades det sista exemplaret i Brasilien.
Efter en del funderande valde VW att behålla bakmonterad boxermotor även på den nya generationen T3 vilken tillverkades mellan 1979 och 1992.
Endast fem stycken fyrhjulsdrivna exemplar byggdes 1978. Först på generation T3 och 1985 blev fyrhjulsdrift något som gemene man kunde köpa.
Har du gott om fritid samt ungefär 400 000 legobitar kan du bygga en egen VW-buss i naturlig storlek. Denna gjordes till en campingmässa i München 2019.
Att bli sjuk eller råka ut för en olycka utomlands är rena rama mardrömsscenariot. Men med planering och enkla förberedelser kan du åtminstone undvika onödigt lidande. Det menar Susanne Fagerberg som är försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.
Funderar du på att införskaffa husbil och är du måhända en förstagångsköpare som ogärna vill lägga ned hela din förmögenhet på det första campingfordonet? Vi har skannat av marknaden på sprillans nya husbilar för under 700 000 kronor och det finns en uppsjö av varumärken och modeller till denna rimliga kostnad.
Gästhamnen i Stora Rör på Öland är inte speciellt stor och det är inte ställplatsen heller. Men har du tur att få plats en vacker sommardag är lyckan gjord.
Dans på logen har man ju hört talas om – men husbilar på logen? Ja, det var faktiskt så allt började en gång i tiden för Husbilslandet. Får vi lov att presentera företaget som fortfarande huserar på logen och som numera tillhör en av branschens tungviktare?
Världens förmodligen första husbil är svensk och i grunden en gammal trettiohästars Saab 92 från 1956. En sådan med frihjul, pruttande tvåtaktsmotor och himmelsblå avgaser där bak. Frågor på det?
På mörklagda vägar lurar ständigt faror utmed vägkanten. Men genom att förse ditt fordon med extraljus ökar sikten – och sannolikt minskar också riskerna. Vi har tittat närmare på denna lysande extrautrustning som faktiskt kan rädda liv.
Vintertid är det många som brukar åka till fjällen för att njuta av snö och skidåkning. Denna säsong kommer sannolikt bli annorlunda, men likväl lär ett och annat fritidsfordon rulla norrut. Så här rustar du för vinterresan.
På senare tid har vi hört rapporter om rusande elpriser på campingar runt om i landet. Vad beror detta på – och finns det något vi kan göra åt saken? Dessa frågetecken har vi rätat ut med hjälp av Energimarknadsinspektionen, Konsumentverket, en campingägare och SCR.
Gästhamnen ligger mitt i Vänersborgs centrum och här finns en utmärkt bra parkering för fritidsfordon. Fina promenader och badvikar såväl som affärer och sevärdheter finns på gångavstånd.
När ett fordon framförs på väg är däcken det enda som har kontakt med körbanan. Det gör sulorna till en av de mest avgörande faktorerna för väggrepp – i synnerhet på vintern. Vi låter däckexperten ge sina bästa tips innan Kung Bore anländer.
Inte helt oväntat startade allting med ett möbelsnickeri. 1924 slog nämligen Jakob Bürstner, då knappt 30 år fyllda, upp portarna till sitt eget företag inom byggnads- och möbelsnickeri.
Finns det något så trevligt som att fara runt på Öland, där väderkvarnar, konsthantverkare och mysiga trädgårdar byter av varandra. Men man måste hitta en bra övernattningsplats också, ställplatsen i Ventlinge är ett bra alternativ.
I förra utgåvan öppnade vi portarna till tillverkarnas nya heta 2021-modeller. Nu kör vi vidare med del 2 som också innehåller en hel del ögongodis. Om fjolårets snackis var sittgruppsvarianten face-to-face är det i år klart och tydligt att pop-up-tak och husbilar som byggs på chassi från Mercedes är i ropet.
Längs Vikingaleden i Värmland finns en populär ställplats. Lugnt, vackert och billigt blir omdömet om denna övernattningsplats, som dessutom är för både husvagnar och husbilar.
Vårt sydliga grannland var en gång i tiden ett gediget husvagnsbyggarland. Idag finns ingen av märkena kvar. Det som kännetecknar de flesta var att vagnarna som byggdes mestadels var små. Här följer en presentation av fyra danska fabrikat som under olika perioder såldes i Sverige.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 605 fristående campingplatser och 698 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 325 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.