Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud

Publicerad: 2022-05-10   Uppdaterad: 2023-04-18

1962 lanserade Knaus sin första Südwind. Således har vi med en 60-årsjubilar att göra. Vi har valt att titta på en av de små vagnarna som har en klassisk och mycket omtyckt planlösning – 460 EU.

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Brodyr i soffan som bevisar att vi har med en jubilar att göra.

Innan vi hugger tag i 460 EU skulle vi önska att ni kikar några sekunder på sidorna 76–78 i denna utgåva. I artikeln där kan man nämligen snabbt dra slutsatsen att det har hänt mycket på i runda tal 60 år.

I mitten av 1960-talet var det en fröjd att hänga ett stycke ”svalbo” efter personbilen – som på den tiden kunde vara av arten Amazon, PV, Opel Rekord eller VW Bubbla. Det fanns inte så många hästkrafter på den tiden. Och det behövdes inte.

Vagnarna var varken stora eller tunga och inte hade vi särdeles bråttom heller. Det var semester. Vi skulle tillbringa tid ute i det fria. Tak över huvudet och en plats att sova på var tillräckligt. Livet var kort och gott en fröjd.

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Noterbart är att den vänstra singelbädden är 12 cm längre än den högra.

Att jämföra en Schwalbennest från 1965 med en sprillans ny och modern Südwind är givetvis en skymf. Det är som att likställa äpplen med krusbär. Det handlar i och för sig om två husvagnar, men där tar likheterna slut. Det är bara att se sanningen i vitögat. De är från två olika tidsepoker – då och nu.

Vi vänder tillbaka till modern tid.

Modellserien Südwind må fira 60 år i år, men 460 EU är allt annat än en vagn som börjar närma sig pensionsåldern. Planlösningen är i och för sig en gammal klassiker med en rymlig sittgrupp längst bak och kök och hygien-utrymme centralt placerade, medan två singelsängar med bäddbreddningsfunktion har applicerats i dess för.

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
460 EU har en klassisk och populär planlösning som fortfarande går hem hos många husvagnsentusiaster.

Estetiskt bjuder vagnen på en modern och sober interiör design som med fingertoppskänsla har kombinerats med en helfräck sportig exteriör där de personbilsliknande lättmetallfälgarna är pricken över i:et.

Både komfort och utrustningsnivå är på mycket hög nivå. Vi har med en Knaus att göra.

Husvagn & Camping skulle beskriva den här modellen som en vagn för två, men med plats för ännu en resenär eller två.

Tre takfönster och dubbelt så många öppningsbara fönster hjälper till att skapa en ljus och öppen atmosfär. Två detaljer som tilltalar oss är placeringen av garderoberna samt väggbeklädnaden i soffhörnen. De sistnämnda ger en stilren och varm känsla på en och samma gång.

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Väljer man en ePower-modell med enbart el har köket naturligtvis inte gasolbrännare som på bilden utan en induktionshäll.

Då vi har med en förhållandevis liten vagn att göra vill det till ingenjörskonst för att få plats med allt. Det har Knaus lyckats med via en duo ”klädskåp” ovanför fotänden på båda sängarna (se bild).

På minuskontot? Vi vet att många husvagnscampare inte uppskattar kylskåp på golvnivå. Detta är dock en naturlig placering i mindre husvagnar. Vill man undvika det, ja då får man helt enkelt gå upp i vagnstorlek. 

Godsaker finns det gott om. Entrédörren är av märke Premium vilket innebär kraftigt låssystem, fönster inkluderat mörkläggningsfunktion, dubbeltätning, multifunktionell väska och paraplyfack.

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Två breda soffor mitt emot varandra – precis som på husvagnar från förr i tiden.

Alla förvaringsskåp och lådor är ventilerade. Såväl överskåpsluckorna som kökslådorna har stängningsfunktionen soft-close. Sängarna är försedda med högkvalitativa EvoPore HRC-madrasser. Dessutom har vagnen vattenfiltersystemet Bluuwater samt ett så kallat en-nyckel-system för att nämna ett axplock ur den digra listan på utrustning. 

Avslutningsvis bör det nämnas att 460 EU är en av tre Südwind som också går att beställa som ePower (dessa är 50 kg lättare än gasolversionerna). Detta innebär alltså möjligheten att kunna campa med en gasolfri husvagn som tar mobiliteten med enbart el till nästa nivå.

I dessa vagnar ingår den senaste elutrustningen samtidigt som man på köpet får ökad säkerhet, mindre underhåll och som många också anser – ett enklare campingfordon att handskas med.

Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Garderoberna är monterade på var sin sida ovanför sängarna.
Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Mitt emot köksavdelningen finns ett hyfsat rymligt hygienutrymme.
Knaus Südwind 460 EU: Nätt 60-åring i fräck skrud
Rulla till toppen