Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

Publicerad: 2022-05-19   Uppdaterad: 2023-04-18

Det blir endast två modeller i inledningsskedet. Fast det är inte så bara. Maxia är en sprillans ny serie från Hobby och den är fylld med premiumkänsla.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!

Till modellår 2022, mitt under en pågående pandemi, chockar mer eller mindre den ikoniska husvagns- och husbilstillverkaren Hobby sina potentiella kunder. Detta genom att stärka modellprogrammet ytterligare via en lansering av två helt nya husvagnsserier.

I utgåva 12/2021 satte Husvagn & Camping tänderna i en av dem – Beachy 420 – en husvagn som visade sig vara en udda fågel. Med öppen planlösning, en synnerligen egen interiör design och utan vare sig toalett (Porta Potti som tillval) eller värmesystem liknar den ingenting annat på den annars så konservativa husvagnsmarknaden.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!
Rak köksbänk, men inte mycket till arbetsyta då brännarna är utanpåliggande.

Helt klart är Beachy inspirerad av den heta trenden vanlife och att designavdelningen flirtar hej vilt med den nya generationen nytillkomna campare är tydligt. Då syftar vi inte enbart på det hemtrevliga, ungdomliga designspråket och de fiffiga lösningarna utan även på prisbilden.

Den billigaste modellen (360) kostar nämligen låga 159 000 kronor. Sedan är det bara att addera tiotusen riksdaler för 420 och ytterligare tiotusen för 450-vagnen. Som synes är de prisvänliga alla tre.

Med den andra nya serien, Maxia, är det andra bullar som gäller.

Om Beachy är enkel med stort E är Maxia framtagen för att vara Hobbys nya top-of-the-line tillika premium-segment – alltså en motpol till Beachy. Som vi skrev i ingressen handlar det om en duo – 495 UL och 660 WQM.

Vi har denna gång greppat den förstnämnda, lite längre fram i vår är det tänkt att vi även ska hänga den större modellen på kroken. 660 har nämligen en ytterst spännande interiör och planlösning som närapå för tankarna till en slovensk tillverkare och deras trio Astella.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!
På den svenska marknaden är det populärt med singelbäddar.

Att Hobby har valt just 495 UL som en av två Maxia är inte speciellt underligt. Den har en traditionell planlösning – en oerhört populär sådan med stor U-sittgrupp bak och singelbäddar fram.

På den svenska marknaden är det just denna typ av husvagn (inom serien De Luxe) som sålde allra bäst det gångna året med 62 enheter. Lägger vi dessutom till 495 UL som Excellent och Excellent Edition, ja då landar vi på 84 exemplar.

Själva formspråket i Maxia är enligt deras designavdelning Skandinavien-inspirerat med koppling till det danska begreppet ”hygge” som står för att unna sig något gott, att njuta och må bra. 

Exteriört utmärker sig den minikulhamrade karossen, de svarta aluminiumfälgarna och den antracitgråa strajpningen. Interiört handlar det om en färgmässig kombination av vitt, mörkgrått och tämligen ljus träfaner. Rent estetisk är det synnerligen tilltalande, modernt och fräscht. Vi noterar en ny design på de mattvita överskåpen vars luckor stängs så mjukt, så mjukt.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!
Hög och smal kyl från Dometic. Estetiskt tilltalande hygienutrymme.

I köksavdelningen finns bänkbreda lådor, en smal, platsbesparande kyl samt utanpåliggande brännare. Det sistnämnda är synnerligen elegant, men är det verkligen praktiskt? Avdelningen för horisontellt nattbruk bjuder på sjuzons-kallskummadrasser, tre öppningsbara fönster och en mängd användarvänliga hyllfack vid bakväggen.

Naturligtvis har Maxia systemet ”HobbyKomplett”, vilket innebär att vagnen är fullutrustad direkt från fabriken. Sedan har man också applicerat användarvänliga komponenter som USB-laddningsuttag och brandvarnare för att nämna några ting.

Enligt prislistan kostar en ”vanlig” De Luxe 495 UL 272 800 kronor. Växlar man upp till Excellent gäller 289 800 kronor. Edition landar i sin tur precis under 300-strecket.

Under kommande campingsäsong återstår det att se hur många som vill få ut det där lilla extra av den storsäljande planlösningen. Med andra ord – satsar sina slantar på en Maxia.

Hobby Maxia 495 UL: Premiumkänsla!
Rulla till toppen