Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters

Publicerad: 2022-09-30   Uppdaterad: 2023-04-18

Vad sägs om sofistikerat och elegant, samtidigt som husbilen är fullsmetad med smarta och genomtänkta detaljer som gör campandet till en fröjd? Välkommen till det treaxlade flaggskeppet Dethleffs Globetrotter XLI 7850-2 DBM.

I utgåva 3/2022 skrev Husvagn & Camping om Alpa 7820-2. Nu har vi ånyo satt tänderna i en av Dethleffs storvuxna husbilsbyggen som har pondus med stort P. Serien Globetrotter är mer eller mindre i ny skepnad för i år och det innebär såväl designmässigt som gällande utrustning och funktioner. 

Om vi börjar exteriört har den här modellserien fått samma enhetliga formgivning som syskonserierna Pulse och Esprit med den svängda dekalkurvan i rött. Bakstammen, som är av glasfiber, har en helt ny design med tydliga kanter, en smal bakljusramp och en diffuser i partiets nedre region.

Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters
Modern design gör inredningen ytterst sober.

För att än mer framhäva den släta karossdesignen har Globetrotter utrustats med handtagslösa lastluckor med push to open-funktion och invändiga gångjärn, och samma funktion finns även på garagedörrarna. Centrallås gäller för de sistnämnda medan man kan få samma lyx via ett tillvalspaket för övriga förvaringsluckor (undantagsvis gasolluckan).

Det bör även tilläggas att i detta tillvalspaket ingår då även nyckellös låsning samt upplåsning via ett RFID-chipkort.

Hur är då fordonet att handskas med bakom ratten? Visst, det är lite längre och något tyngre än den stora, breda massan av husbilar – men inte så att det ställer till med bekymmer. Däremot kändes det en smula ovant att ha luftfjädrande säten som i moderna bussar. Som tillval till hytten finns dessutom stolsvärme och funktionen ”sittventilation”.

Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters
Så kallade busstolar med fjädrande system.

Även interiört har det hänt en hel del, där modellen exempelvis fått den senaste generationen belysningssystem – Light Moments – som sträcker sig inom alla tre höjdnivåer – tak, väggar, golv – vilket ger behaglig ljusstämning i bodelens alla avdelningar.

Förslagsvis kanske det inte behövs mer än golvbelysning nattetid så du kan se vart du går utan att behöva störa andra. Inte alla, men de flesta lamporna har dimmerfunktion.

Nytt är också ”connect-systemet” som möjliggör övervakning av exempelvis kylskåp, uppvärmning och belysning via en mobilapp.

Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters
Snofsig, svängd bordsskiva i köket.

Designen på insidan följer aktuella trender med ljusa ytor och eleganta detaljer i trivsamma gråa toner, vilket bland annat märks tydligt på de nya överskåpen som har en markant indragen form. Tidigare fanns en längsgående bänk på höger sida om den stora, L-formade sittgruppen. 

Nu har den ersatts av en multifunktionell hurts (se bild) som å ena sidan fungerar som förvaringsutrymme, men också som en praktisk avställningsyta. Det bästa med denna möbelmodul är emellertid den understa lådan som består av en belastningsbar sittdyna som utgör ett praktiskt fotsteg för att enkelt komma i och ur taksängen.

Köket har uppgraderats med en bänkskiva gjord av mineral-material. I samma avdelning låses förvaringslådorna automatisk så fort du slår på fordonets tändning. Ugn ingår i standardutrustningen.

Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters
Hög kvalitet i avdelningen för nattbruk. Notera den något ovanliga designen på garderoberna.

I sektionen för hygien får vi nästan spakänsla via kakel-imitation i såväl duschkabinen som i tvättrummet. Ståhöjden är imponerande 208 centimeter men det är också en sanning med modifikation. Det är nämligen så att detta mått gäller vid sittgrupp och kök, medan det är en och en halv decimeter lägre från golv till tak i toa/dusch och i ”sovrummet”.

I sängen noterar vi för övrigt en 15 centimeter tjock 7-zons premiummadrass av klimatreglerande material.

Det låter som att allt är frid och fröjd, till vi kommer fram till priset, för smakar det så kostar det. Antalet kronor man tvingas punga ut med snuddar nämligen vid två miljoner.

Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters
Hurtsen vars nedersta låda blir perfekt som fotsteg i och ur den nedfällbara taksängen. 193 centimeter ståhöjd gäller i fordonets bakre regioner.
Dethleffs Globetrotter: Ämnad för Globetrotters
Rulla till toppen