Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

Publicerad: 2022-11-15   Uppdaterad: 2023-04-18

Små, lättdragna vagnar har blivit alltmer populära de senaste två åren. En av storsäljarna på den svenska marknaden är Hobby De Luxe 400 SFe med sänglösningen fransk bädd.

Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit

Hobby har en diger husvagnsflotta som omfattar drygt 50 olika modeller (fördelade på sju serier). Några av dem är riktigt små och med det menar vi vagnar som underskrider sex meter, inkluderat draganordning.

Efter en närmare koll visar det sig att en handfull Hobbyvagnar kvalar in till just ovan nämnda klassificering: trion undersköna Beachy, On Tour 390 SF (som vi hängde på
kroken i Husvagn & Camping 8/2020) samt vårt testobjekt för dagen, Hobby De Luxe 400 SFe. 

Att mindre husvagnar har blivit omtyckta på nytt beror på en mängd faktorer. Priset spelar en viktig huvudroll, likaså muskelstyrkan på dragbilen. Naturligtvis finns även körkortsbehörighet med på ett hörn samt att det har blivit inne att vara en smula minimalistisk. Det sistnämnda är i och för sig en sanning med modifikation.

Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit
Tjock bäddmadrass och svanhalsbelysning ingår i avdelningen för nattbruk. Här finns även ett takfönster samt brandlarm.

Den specifika vagnen vi ska till att dra må vara liten, men den har en hög utrustningsnivå som många vagnar har som  finns tillgängliga på den svenska marknaden.

På med de förlängda husvagnsspeglarna och sedan bär det iväg. Det känns knappt som vi har något på dragkroken. Okej, vi har en svulstig BMW som dragbil och den tycks gå på tomgång oavsett vilken 
lutning på vägbanan det handlar om.

Rangeringen blir också ytterst tillfredställande. Visst, är du ensam och behöver justera vagnen en meter eller två på en gräsplätt är till och med 1 100 kg tungt, men här på en slät grusplan är det ingen match. Den lilla Hobbyvagnen är emellertid inte enbart bra i vägronden. 

I flera år har jag personligen poängterat för mina vänner som är nytillkomna inom mobil fritid att verkligen tänka sig för innan de slår till. Vet inte hur många gånger jag har förklarat för dem att de inte ska låta sig förföras av hur vackra inredningar vissa fordon har.

Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit
Sittgrupp i vagnens akterparti. Här finns som synes även tv-armen.

Istället ska de främst utgå från analysen av: Hur många ska vistas i vagnen under semestern, ska den användas året runt, vilken typ av planlösning passar allra bäst? Med De Luxe 400 SFe är det ytterst nära att även jag trillar dit.

Mitt hjärta spelar verkligen ett spratt med min hjärna – jag faller pang, boom, pladask. Nåja, som bekant tycker människor olika om saker och ting, och tur är väl det.

Är man ensam resenär eller ett par som inte kräver stort utrymme kan det här vara vagnen som hamnar högt upp på önskelistan. Om man vill sova tätt intill varandra vill säga. För som vi nämnde i ingressen – De Luxe 400 SFe är försedd med en fransk säng.

Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit
Toalettutrymmet är av modell något enklare. HÖGER BILD: Stilren och elegant handfatsmodul.

Två personer passar också bäst i dinetten eftersom sittdynorna inte är mer än 80 centimeter breda. Det går att trolla fram ytterligare en decimeter om du väljer att plocka bort armstöden, som i sin tur är en trevlig och behaglig detalj.

Avdelningen för samvaro har bra ljusinsläpp och det har vi takbelysning respektive två öppningsbara fönster att tacka för. I hygienutrymmet är toalett och handfat separerade från varandra. Här har Hobby lyckats mycket bra med designen på den sistnämnda möbelmodulen. Mindre lyckad är den märkliga placeringen av eluttagen i köket. Längst in i hyllplanet närmast entrén känns inte helt hundra. 

Vad blir då slutklämmen? Tillhör ni paret som prioriterar en liten, modern och lättdragen vagn med högt andrahandsvärde kan mycket väl den här modellen vara något för er. 

Hobby De Luxe 400 SFe: Liten som är stor favorit
Rulla till toppen