Att helt och hållet bo i campingfordon under stora delar av året blir allt vanligare. Kan denna livsstil rent av leda till att man behöver byta folkbokföringsadress? Vi kollar med en av Skatteverkets experter.
Först och främst vill vi ta reda på om det finns någon generell formulering för var man ska vara folkbokförd. Jens Lindqvist är verksamhetsutvecklare på Skatteverkets Folk- och fastighetsavdelning och svarar så här:
– Man ska vara folkbokförd där man bor – det är det enkla svaret. Men om en person bor på flera adresser, kan den övriga livssituationen påverka var individen ska vara folkbokförd. I vår bedömning kan vi exempelvis ta hänsyn till var arbetsplatsen ligger, var ens eventuella familj bor, vad man har för bohag och så vidare. Det är svårt att dra en knivskarp gräns som talar om exakt vad som gäller.
Många bor hela säsonger i husvagn, eller reser omkring med husbil stora delar av året. Mot denna bakgrund blir det naturligt att ställa sig frågan om ett fritidsfordon definieras som en bostad enligt Skatteverket?
– Ja. Däremot kan man inte folkbokföra sig på själva campingfordonet. Om en person har sin egentliga hemvist på en campingplats ska denne folkbokföra sig på fastigheten där husvagnen eller husbilen står, förklarar Jens.
Men de som bor permanent i sin husbil hela året då, och ständigt reser till nya platser, hur ska de resonera?
– Då ska man vara folkbokförd på den fastighet som man har starkast anknytning till. Om inte någon sådan finns ska man folkbokföra sig i den kommun som man har starkast anknytning till.
Jens menar att det oftast faller sig naturligt var man har sin egentliga hemvist.
– Den som bor på flera ställen, exempelvis i en villa och på en campingplats, vet ofta med sig vilken bostad som är hemma. Man kan heller inte folkbokföra sig på flera adresser, så det är inget man behöver fundera över. Om man känner sig osäker på var man bör vara folkbokförd rekommenderar jag att man ringer till Skatteverkets skatteupplysning på telefonnummer 0771-567 567. Våra duktiga medarbetare finns där för att hjälpa till med dessa frågor.
Fotnot: Reglerna kring folkbokföring finns i folkbokförings-lagen (SFS 1991:481) som du hittar på riksdagen.se (skriv folkbokföringslag i sökrutan).
… du får din post skickad till den adressen.
… du betalar korrekt skattesats i enlighet med den kommun du bor i.
… du får rösta där.
… nya bostads- och skolbyggen lättare kan planeras utifrån aktuellt invånarantal.
… du oftast får den sociala service du är berättigad till, exempelvis bostadsbidrag och hemtjänst. Detta är dock respektive kommuns ansvar, inte Skatteverkets.
Anders Dahlman köpte ett helt nytt standbytält till sin jordbruksfastighet utanför Yngsjö. Men några veckor efter installationen hörde byggnadsnämnden av sig och sade att han behövde bygglov för tältet. Vid närmare kontroll med Boverket visar det sig att bygglov för tält även kan behövas på en campingplats.
Husvagnsbranschens Riksförbund (HRF) har sedan starten 1970 samlat tillverkare, återförsäljare och importörer med syftet att verka för sunda villkor i branschen. Men vilka konkreta förbättringar har organisationens arbete mynnat ut i? Vi frågar kanslichef Jörgen Nyström.
I takt med att många människor använder husbilen året om ökar behovet av att skydda den från rostangrepp. Det sägs nämligen att Sverige har en av världens mest utmanande vägmiljöer och det är ingen underdrift att påstå att husbilstillverkarna snålar på rostskyddet.
Under åren 1983-1999 prenumerade fem varumärken på de fyra första positionerna i försäljningsstatistiken för husvagnar.
Ska det vara en kort, en lång eller en mitt emellan? Inom segmentet plåtisar finns det mycket att välja på. Den främsta anledningen till ett köp är det behändiga formatet.
Alla vet att det alltid är en länk som är kedjans svagaste punkt. Det är precis likadant med uppkopplingar mot Internet – bara så mycket mer komplicerat. Det finns en mängd olika sätt att hålla sig uppkopplad. Vi har testat en ny mobil paketlösning från wifi.se.
Moderna campingfordon är ofta utrustade med en hel drös finesser. Men har du koll på vilka funktioner som drar mest el – och när de drivs på 230 V, 12 V respektive gasol? Här bringar vi klarhet i saken med hjälp av en bodelstekniker.
Är du på resa i det småländska Glasriket och bygden där Vilhelm Moberg föddes och verkade? Då kan vi tipsa om en mysig ställplats där både husvagnar och husbilar är välkomna.
Ännu mera prylar – praktiska, roliga, fiffiga. Helt enkelt saker som kan vara kul eller bra att ha.
Trots att räntorna stiger, bränslet blir dyrare och både Riksbanken och regeringen räknar med sämre tider märks det ingen större oro i husvagns- och husbilsbranschen.
Dagens moderna fritidsfordon och allt lyxigare campingplatser, gör att många bor med högre standard på resan jämfört med hemma. Håller vi på ett glömma dåtidens enkla campingvillkor – och har allt verkligen blivit bättre med tiden? Vi jämför nu- och dåtid med ett par riktiga campingentusiaster.
Allt fler lämnar den fossila fordonsflottan och rullar över till laddningsbara personbilar. Att kombinera renodlade elbilar med husvagnar är dock ingen enkel nöt att knäcka. Ty de allra flesta elektrifierade bilarna får inte på långa vägar dra samma tyngd bakom sig som de diesel- och bensindrivna motsvarigheterna. Vi har kikat på hur utbudet ser ut bland lätta vagnar, något som kommer att bli ett tungt argument när det är dags att kombinera dem med en liten dragbil eller en elbil. I den här artikeln är det Husvagn & Camping som ställer frågorna – och vi har också svaren!
Ägaren tycker att det räcker att säga ställplats. Men den fina anläggningen vid Ångermanälven kan gott mäta sig med en camping.
Det är dags att summera ännu ett år. Husvagn & Campings redaktion och våra frilansare har haft många höjdpunkter under året, men vilka rankar vi som de allra bästa?
Prylar som kan vara roliga eller praktiska att ha.
Få de senaste nyheterna från Husvagn & Camping direkt i din inkorg!
Beställ din prenumeration online och få tillgång till allt material inklusive vår databas på över 500 tester.
I din prenumeration ingår även digital e-tidning här på sajten eller på din iPad och Android-platta.
6 nr för endast 349kr - klicka här
Här hittar du 638 fristående campingplatser och 770 ställplatser över hela Sverige. Här krävs inget campingkort för att övernatta. Du hittar även 303 campingplatser anslutna till SCR, Sveriges Camping- och Stugföretagares Riksorganisation.
Saknar vi din favoritcampingplats?
Tipsa oss!
Köp Campingkatalogen!
Få Campingkatalogen bekvämt hemskickad, köp här.