Mässextra Caravan Salon: 10 dagar hjulafton

Publicerad: 2023-12-20   Uppdaterad: 2023-12-18

Caravan Salon i Düsseldorf är världens största mobila fritidsmässa – ett eldorado för alla som älskar husbilar, husvagnar och campingliv. På den årliga utställningen finns nyheterna, trenderna och tillbehören, men också det mesta inom utrustning, komponenter och teknik.

Här hittar du bland annat de första modellerna med röststyrning av vatten- och gaspåfyllningsnivåer och innovationerna inom luftkonditionering och värme. Dessutom presenteras de senaste inredningstrenderna där det i år handlar om ljusa, varma färger, mer trä och snickerier i hållbart närproducerat material.

CARAVAN SALON 2023

Årgång: 62
Antal hallar: 16
Utställare: Cirka 750
Kvadratmeter yta: 250 000
Entrébiljett: 19 euro (helg), 17 euro (vardag)
Antal besökare: 254 000 (från 65 olika länder)
Kostnad öl/korv: 4/5 euro
Bäst enligt Husvagn & Camping: Thule Outset som gör campinglivet enkelt och billigt. Marilyn Monroes fräsiga Corvette samt den kinesiska husbilen Deddle. 
Bästa tipset: Bekväma skor
Datum nästa år: 28/8–5/9

SMÅ: Det råder inga tvivel om att små campingfordon har kommit för att stanna. Utanför Skandinavien är dessa kompakta bilar i ropet och har så varit under en tid. När kommer boomen till Sverige?
KÖ: Ibland kan det ta tid innan så kallad islossning sker. 2023 har varit året då KABE skördat monumentala framgångar på den tyska marknaden. Där har nämligen omsättningen (jan–maj) ökat från 81,9 miljoner kronor 2022 till 263,2 miljoner i år.
TRE GÅNGER: Vad är det som har måtten 385/195/260 centimeter (längd/bredd/höjd) och som sedan kan bli tre gånger så bred? Jo, Beauer och deras unika expanderingskonstruktion.
RETRO: Denna Citroën HY framkallade idel glada miner hos besökarna. Retrovarianten av den gamla klassiska bussen sågs i samband med CMT-mässan i Stuttgart i början av året, men är värd att få vara med igen. Konceptbilen heter Type Holidays.
DRÖMVAGNEN: Det här är vad Husvagn & Camping vill kalla – det bästa från två världar. Den klassiska VW-bussen T1, modifierad till en husvagn. Kan det bli bättre än så här?
MINIVAGN: I samma takt som vi alltmer börjar bli fossilfria ploppar det upp minivagnar som svampar ur marken. Och på Caravan Salon kan du som besökare ta del av både det ena och det andra. Här den turkiska skapelsen Cubic som finns i tre olika storlekar. 
TILLBEHÖR: Bara för att vi svenskar är extremt intresserade av campingtillbehör betyder det inte att vi är ensamma om saken. Det visade sig att även tyskarna släpade runt med kassar fyllda av prylar inför nästa års campingsäsong.
ISETTA: I ärlighetens namn vet vi inte vilket fordon som attraherade mässbesökarna allra mest. Volkners mastodont till husbil eller lilla BMW Isetta. ”Ägget” (1955–62) drivs av en encylindrig motor, den något större tvåcylindriga BMW 600 (1957–59), har ett hjul i varje hörn.
Bild till höger: VANDRING: Minst 10 000 steg om dagen? Det är inte bara vi svenskar som älskar att vara i naturen och gärna upptäcker nya fantastiska vandringsleder.
BÅTKÄNSLA: Kan det vara så att Derubis även bygger båtar? Inte direkt någon vågad gissning och svaret är ja. Företaget kommer från Bosnien och Hercegovina.
ARBETSHÖRNA: Det kommer oftast en hel del nytt inom husbilsindustrin – bland husvagnarna är det tunnsått med innovativa nymodigheter. Fast det gäller inte Fendt, som dessvärre inte har någon svensk återförsäljare. De har lanserat en husvagnsmodell som inkluderar en arbetshörna. 
KONCEPTBIL: Känner ni till varumärket Alpine? Redan på 80-talet tillverkade de ljudanläggningar inom segmentet premium. 1981 gjorde de världens första GPS i bilar åt Honda. Deras koncepthusbil X Cross Cabin har visats förut men den är något utöver det vanliga och värd att kika på igen. 
KORV: Husvagn & Campings utsände, Åke Johansson, njöt inte bara av världens största mässa för mobil fritid. Han passade även på att mätta magen med god korv och en viss form av maltdryck. 
TRABANT: Östtyska Trabant 601, med tvåcylindrig tvåtaktsmotor (låter som en tidig Saab), framhjulsdrift och glasfiberkaross. Fanns i en äldre upplaga, och 1988 till och med april 1991 med motor från VW Polo. Därefter upphörde produktionen.
EL: Fullt med el-husbilar på mässan? Nej, så långt har utvecklingen inte kommit inom campingfordonsindustrin. Det finns fortfarande en mängd nötter att knäcka och mest handlar det om vikt och räckvidd. 
TITTA: ”Där gumman har vi husbilen vi ska sikta in oss på.” Vad han egentligen säger eller pekar på kommer vi aldrig att få veta. Det vi med all säkerhet har koll på är att det alltid finns något att kika på vid Caravan Salon.
MADE IN NORRLAND: Jodå, svenska Polar ställde också ut och de passade på att visa upp sin jubileumsmodell BlackLine 730. Med denna coola husvagnsdesign firar de 60 år i branschen.
MARILYN MONROE: Hon var först att pryda omslaget till herrtidningen Playboy. Men vad har den amerikanska skådespelerskan, modellen och sångerskan Marilyn Monroe (1926–1962) med denna Chevrolet Corvette C1 att göra? Jo – den var hennes!
FOTA: Filmrulle från Fuji, vad är det för något? Dagens teknologi (läs smartphones) tillåter som bekant varenda enskild individ att kunna ta mängder av bilder på sina favoritfordon.
VANLIFE: Med CaraLife flirtar Weinsberg med den brännheta trenden – vanlife. Husvagn & Camping har testat den nya modellen och ett fylligt reportage finns i denna utgåva.
PICASSO: Om konstnären Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Mártir Patricio Ruiz y Picasso (jo, hela hans riktiga namn är faktiskt så långt) hade ”målat” karossen på en husbil hade den nog sett ut ungefär så här. 
T1: Åke Johansson (Husvagn & Camping) trivdes inte bara med öl och korv. När han väl fann en VW-buss – en gammal T1-modell förstås (se Drömvagnen) – var han inte sen att inta soffläge. 
TURKISKT: Turkiskt bad har vi hört talas om – men turkiska husvagnar? Jodå, de finns. Varumärket Carpento tillverkar en trio lätta minivagnar med human prisbild. Glädjande för oss svenskar är att xmore AB (som även har Fritidsvagnen) är nybliven generalagent i Sverige.
SVENSKT STÅL: Svenska uppstickaren Dovra drog till sig uppmärksamhet under premiärvisningen på Caravan Salon. 
PÅTÅR: Tro oss när vi säger att den här mannen fick att göra när kaffesugna svenskar fanns i hans närhet. Påtår ingår va?
VÄRLDSPREMIÄR: Det var inte på långa vägar lika många världspremiärer som det brukar. Ett varumärke som i varje fall lyckades sätta ett kryss i den kolumnen var Ford Nugget som höll till i Westfalias monter.
KUL FÖR KIDZEN: Carvan Salon har verkligen något för alla. Och aldrig har det funnits så många kojor för barnen att klättra upp i som nu när begreppet campa med taktält har vuxit sig stort.
SMARTA LÖSNINGAR: När det gäller de kompakta husbilarna tycks det inte finnas någon hejd på uppfinningsrikedomen. Här ses en säng-lösning som gör det möjligt att få med sig cykeln.
SENARA: En klassisk skönhet som firar 60-årsjubileum. Alfred Tabbert (1908–1973) grundade varumärket Tabbert som lagom till mässan lanserade sin nya eleganta Senara.
LÅDAN: Lådbil har vi hört talas om, och lådvin likaså. Men vad är nu detta? Husvagn & Camping kan inte beskriva bilden bättre än – alla sätt är bra utom de tråkiga? 
SLIDE OUT: Bürstners showcar Lounge (baserad på Lyseo TD) med slide out. Fiffigt att kunna göra smala fordon (på väg) lite bredare (på campingplatsen) via ett enkelt handgrepp.
Rulla till toppen