Abbas – inte bara sill och musik

Publicerad: 2010-01-12   Uppdaterad: 2023-04-18

Naturen och stillheten eller äventyr och en rad idrottsaktiviteter. Eller kanske bådadera. Du har möjligheten att välja om du campar hos Abbas i Torsby i norra Värmland. En vanlig svensk campingidyll med en speciell nisch. Efter en resa längs Frykensjöarnas västra strand och vidare, skumpar vi fram genom skogen den sista biten fram till Abbas...

Naturen och stillheten eller äventyr och en rad idrottsaktiviteter. Eller kanske bådadera. Du har möjligheten att välja om du campar hos Abbas i Torsby i norra Värmland. En vanlig svensk campingidyll med en speciell nisch.

Efter en resa längs Frykensjöarnas västra strand och vidare, skumpar vi fram genom skogen den sista biten fram till Abbas Stugby & Camping. Det kändes som om vi var på väg rakt ut i vildmarken. Så plötsligt dyker den första röda stugan upp – och det är campingens reception.

Den är obemannad denna pingstafton, men när ajg skall till att slå telefonnumret som står på dörren kommer en fryntlig gäst och säger: ”Det är bara att ta sig en plats, grabbarna kommer om en stund.” Nu blickar vi ner över den allra raraste lilla campingplats. Bland björkarna på stranden till sjön Brocken står ett antal husvagnar och husbilar och vi sällar oss till dem.

Abbas - inte bara sill och musik

Från stugbyn har du en fin utsikt över campingen och sjön.

 

-Minns du att det stod i Campingkatalogen att det är Värmlands finaste camping? Säger jag till maken.
Det är säkert många campingplatser i det här landskapet som kan säga samma sak, men ett är säkert, här är obeskrivligt vackert. Campingen befinner sig nästan som på en halvö i sjön och vart vi är vänder blicken så ser vi gröna mjuka granskogskullar på andra sidan. Här ryms ett hundratal ekipage och det är nog inte någon gäst som inte kan ta del av den betagande utsikten.

Abbas - inte bara sill och musik

Bröderna Harold och Lenaerth Abbas i cykelbutiken.

Det lär finnas få platser som man kan uppleva total tystnad på, men korta stunder är jag övertygad om att detta är en sådan. Bara fåglarna står för ljuden. Det är inte svårt att förstå att bröderna Harold och Lenaerth Abbas från Holland fann vad de sökte när de kom till den här campingen.

 

Då, 2001, var den i ruffigt skick men den var till salu och grabbarna såg möjligheterna.
– Jag arbetade på en revisionsbyrå i Holland. Varje vår när solen kom undrade jag vad det var för mening med livet att sitta därinne, berättar Harold.
– Det första vi fick göra var att rusta uthyrningsstugorna, säger Lenaerth. Sängarna var i så dåligt skick att man fick ont i ryggen bara av att titta på dem.

År 2003 blev det nya servicehuset färdigt. Det är ett lågt 210 kvadratmeter stort timrat hus. När vi kommer in får vi byta om till några av gästtofflorna på hyllan. Det finns en herr- och en damavdelning med väl tilltaget antal duschar och toaletter. Och på varje sida finns även en barntoalett.

Det är ett gediget hus inrett med kakel och klinkers. Varmvattnet är fritt i alla kranar. Duscharna är rymliga och det finns krokar och bänk. Jag saknar bara en tvålkopp i duschen och möjligen en duschslang då vattnet endast kommer ovanifrån, men det kommer rikligt. Fri bastu finns på varje avdelning.

När jag kommer in i köket kan jag inte låta bli att le, så typiskt kontinentalt. Här finns bra diskplatser, avfallstunna och papper. På en bänk står tre välpolerade dubbelkokplattor. Ingen mikro och ingen ugn. Och precis så är det om du reser exempelvis i Holland. Inte ens den lyxigaste camping tillhandahåller ugnar av något slag. Däremot är oftast tvättstugorna välutrustade och det är den också här.

Det finns tvättmaskiner, torktumlare, tvättho och ett stort torkrum. Det finns också en matsal inredd med furubord och blåmålade stolar och en soffgrupp. Mycket fräscht.

I servicehuset ryms även latrintömning, som är exemplariskt rent. Lite konstigt att vattenslangen för sköljning sitter utanför dörren, men det finns dörrhållare så att man kan ställa upp dörren medan man gör bestyren. Utanför finns en brunn där husbilar kan tömma gråvatten, men det är en nödlösning, säger Harold Abbas.

Abbas - inte bara sill och musik

Upp till servicehuset är det en liten sluttande grusväg och man får nog vara stark i armarna om man på egen hand skulle dra sig upp med en rullstol, men med lite hjälp är det säkert inga problem. Till servicehuset finns en perfekt ramp, men när man väl kommer till dörren behöver den rullstolsburne åter hjälp, för tröskeln är inte riktigt plan och dörren går väldigt trögt. Sedan finns det handikapptoalett med dusch och härinne har man även placerat ett skötbord.

På lekplatsen finns en rutschkana, lekstuga, gungor, gungbräde, linbana och en liten spiralhäst. Det är i första hand en lekplats för de mindre barnen. Bredvid ligger en förfallen minigolfbana som i väntan på renovering är gratis att spela på. Vill du bygga sandslott så finns det sand närmast sjökanten och vi noterar sandbotten en bra bit ut i sjön. Bra bad, hör vi sedan några campinggäster bekräfta.

Abbas - inte bara sill och musik

Tove Kirkelund från Norge.

En av dem är Tove Kirkelund från Norge. Hon har med sin familj varit här i sju år på helsäsong.
-Vi stortrivs verkligen. På vintern tar vi skidorna och far ut över sjön och på sommaren är det bad och fiske som gäller. Pojkarna från Holland är duktiga, men vi säsongsgäster måste förstå att de kommer från ett annat land med en annan kultur, säger hon. De har förresten god mat i restaurangen som är öppen på sommaren.

 

I vårt betyg om säkerhet ingår flera saker. Elen är en och här kan vi inte ge något högt betyg. Gamla elplintar med vanliga proppar dominerar.
-Det skall bli nya överallt, hittills har vi köpt in 16 stycken och i dessa kan man även läsa av sin elförbrukning, berättar Harold.

Brandsläckare ser vi inte över huvud taget. Något som vi sedan förstår beror på okunskap. Ägarna menar att inte ens försäkringsbolaget har berättat att det är sådant man har på svenska campingplatser. Säkerhetsavstånden är vid vårt besök helt utan anmärkning. Vi sover lugnt om natten, fast personalen har farit hem. Vi tror att den sociala kontrollen är precis lika värdefull och det finns bara en väg in på campingen som sedan omges av stugbyn, sjön och ett staket.
– På sommaren bor jag i en av de mindre uthyrningsstugorna och då finns jag till för gästerna dygnet runt, säger Harold.

Bröderna Abbas har förvandlat campingen på många sätt. Deras gemensamma intresse för mountainbike har blivit campingens speciella nisch. Här finns allt för mountainbikeåkare med specialleder, guidade turer, försäljning och uthyrning av utrustning och cyklar.
(Ur Husvagn & Camping nr 7/2007)

Campingpatrullens betyg:
Skalan är 1- 5 där 5 utgör godkänt men inte mer.

Läge – 7

Service – 8

Standard på gemensamma anläggningar – 9

Handikappanpassning- 4

Skötsel av gemensamma anläggningar – 8

Lekplats – 5

Campingtomt – 8

Säkerhet – 5

Miljö – 5

Trivsel – 8

Summa poäng – 67

Fakta Abbas Stugby & Camping, FC 198
Adress: Nötön 1, 685 94 Torsby
Tel. 0560-31 038
Hemsida: www.abbasstugby.se
Campingkatalogen: www.husvagnochcamping.se/campingkatalogen

Antal platser: 100 varav 75 med el.
Öppen: 1/1 – 31/12

 

Campingpatrullen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

Av: Catharina Högluns Foto: Lars-Åke Höglund

Abbas - inte bara sill och musik
Abbas - inte bara sill och musik
Abbas - inte bara sill och musik

Abbas - inte bara sill och musik
Abbas - inte bara sill och musik

Rulla till toppen