Rar, svensk campingidyll i Gnosjö

Publicerad: 2011-01-28   Uppdaterad: 2011-01-28

En tredjedel av Välornas Camping omsluts av sjön Hären, resten av mörk småländsk granskog. Inne på campingområdet sticker små röda hus upp lite här och var. Vi har hittat sinnebilden av den svenska campingidyllen. Välornas Camping utanför det småländska samhället Gnosjö drivs av Caravan Club of Sweden, CC. Campingen tillhör Smålandssektionen som har fyra av...

En tredjedel av Välornas Camping omsluts av sjön Hären, resten av mörk småländsk granskog. Inne på campingområdet sticker små röda hus upp lite här och var. Vi har hittat sinnebilden av den svenska campingidyllen.

Välornas Camping utanför det småländska samhället Gnosjö drivs av Caravan Club of Sweden, CC. Campingen tillhör Smålandssektionen som har fyra av anläggningar att sköta av Caravan Clubs 40-talet platser runt om i landet. Välornas Camping är öppen hela året och du behöver inte vara medlem i CC för att vara gäst här.

Läge – 7 poäng
Redan i inledningen har du förstått att denna camping ligger mycket naturskönt. Badplats med sandstrand och bryggor ligger praktiskt taget inne på campingen. Det är fyra kilometer till Gnosjö samhälle och därmed lika långt till mataffär. Vill du shoppa loss ordentligt far du antingen de cirka tre milen till Värnamo eller kanske till Ullared drygt åtta mil åt sydväst. Skogens skafferi har du på andra sidan landsvägen och på hösten syns flitiga svampplockare.

Service – 10 poäng
Jag vågar påstå att en anläggning som drivs av Caravan Club alltid är lika trevlig att komma till, det är något personligt över klubbens platser. Kanske har det att göra med att det i huvudsak handlar om personal som frivilligt arbetar på sin fritid för att de tycker det är kul. På Välorna är det inget undantag. Gästerna som står före mig i receptionen får ett förstklassigt mottagande som slutar med att en man följer med till uppställningsplatsen de kommit överens om. Detsamma gäller när det blir min tur. Den vänlige campingvärden går med ut på campingen och är oss behjälplig tills han ser att vi kommit i ordning. Campingen är bemannad dygnet runt alla årets dagar.

Standard på anläggningarna – 6 poäng
Receptionen ser ut som en timrad lekstuga och är den första av de röda stugorna som du kommer till. Toaletterna ligger i en av de röda byggnaderna som ligger mitt på området. I detta hus finns även latrintömning. Huset har varit med ett tag och är lite slitet, men städningen går inte att anmärka på. Det finns tvål och papper på toaletterna. Vid badplatsen ligger en lite större rödmålad länga och här har man en stor samlingslokal med bibliotek, kök, tvättstuga och duschrum. Det är mycket prydligt överallt och i duscharna är det kakel på väggen och klinkers på golvet. I köket finns tre diskplatser vid rostfria bänkar, tillgång till mikro, vanlig ugn och kokplattor och även sittplats för tältcampare. Tvättstugan har försetts med tvättmaskin, torktumlare, strykjärn och här finns även skötbord för bebisar. Campingens stolthet är en nybyggd grillstuga med plats för 15 personer samtidigt. Ungdomarna har sitt eget lilla krypin i ”Råttboet” som ligger vid sjökanten. Tömningsplats för fasta tankar finns inte.

Skötsel av anläggningar – 9 poäng
Jag har redan nämnt att campingen sköts av en klubb och när det gäller städningen, så är den uppdelad så att varje säsongsgäst har ansvaret ett veckoslut per säsong. Självklart vill ingen vara den som städade slarvigt, vilket också märks. Det finns en personlig prägel överallt, blommor i krukor, gardiner i storstugan, skinnfällar i grillstugan etc. Man hjälps åt att vårda platsen helt enkelt.

Campingtomt 8 poäng
Det handlar om ett plant område som har formen av ett ägg. Detta gör att man står på snedden på många tomter och det ser trevligt ut. Det är lätt att nå platserna som är väl tilltagna. Låsta elskåp med 16 ampère. Nästan alla har sjöutsikt. Hade vi fått önska skulle det gärna fått vara låga häckridåer.

Miljö – 6 poäng
Välornas camping är inte en jättecamping men detta till trots har de en mycket fin sopanläggning. Prydligt belägen lite ”bakom” står behållare för papper, glas, well, och övriga sopor. Dessutom finns tunnor för Pet-flaskor och plåtburkar som det är pant på. Slänger du något i dessa tunnor ger du en slant i campingens ungdomsverksamhet.

Handikappanpassning – 2 poäng
Det finns en toalett som är tillgänglig för rullstolar, men dessvärre finns igen dusch här. I övrigt har inga åtgärder gjorts någonstans för att underlätta för rullstolar eller barnvagnar.

Lekplats – 6 poäng
Det finns en lekplats för de mindre barnen där gungor, klätterställning och rutschkana målats i glada färger. För de större barnen gäller egna ”klubblokalen” med TV och spel. Man kan bada, fiska och grilla korv. Det finns också en boulebana.

Säkerhet – 6 poäng
Bra avstånd mellan ekipagen. Låsta elskåp. Brandsläckaren finns i mitten av anläggningen, så att den snabbt nås av alla. Bemanning dygnet runt.

Helhetsintryck – 8 poäng
Detta är en campingidyll. Här kan du se sjön från i princip varje plats. Du behöver inte trängas med en massa badgäster på stranden, du kan sola vid din husvagn och ta stegen till vattnet när du behöver svalka. Eller varför inte börja och sluta dagen med en simtur. Det finns båt och kanot att hyra om du vill ta en tur på sjön. Precis som på andra CC-platser är man mån om gemenskapen och det ordnas flitigt med grillkvällar, knytkalas i storstugan och andra festligheter. Men du väljer förstås själv om du vill delta. I skogen på andra sidan vägen tar en promenadslinga om 2,5 kilometer sin början. Längs med den sitter även bingobrickor permanent om du vill pröva lyckan. Tillgången på bär och svamp är stor i skogarna runtomkring. Här säljs också fiskekort och campingvärden är en god ambassadör för trakten, för den som vill ha tips på sevärdheter och sysselsättning.

Att göra i närheten:
Bara en mil bort ligger nöjesparken High Chaparral, Hillerstorp, som är riktigt kul för både unga och gamla. En annan förströelse som jag kan rekommendera är Store Mosse Nationalpark som också ligger utanför Hillestorp. Det är en fin upplevelse att vandra på mossen som gjorts i ordning med träspångar och stigar för besökare. Här finns även naturum. Glöm inte picknicken.
På vintern har du 20 minuters bilväg till slalombackar och skidspår vid Isaberg i Hestra. Tre 18-håls golfbanor med mindre än en halvtimmas bilväg.

I Gnosjö finns simhall med 25-metersbassäng, barnbassänger, bastu och bubbelpool. Simhallen ligger i Töllstorpshallen som även har café och restaurang. Töllstorps Industrimuseum är något du inte får missa. I en vacker ådal med porlande vatten och snurrande vattenhjul får du ta del av metallduksvävning, tillverkning av musfällor, metalltrådsdragning och mycket annat. Även Hylténs Industsrimuseum är härlig påminnelse om Gnosjöandan och den tiden då uppfinningsrika smålänningar satte Gnosjö på kartan.
Allra mest vill jag peka på den vänliga atmosfären!
  
Campingpatrullens betyg
Skalan är 1-10 och 5 utgör godkänt men inte mer:
Läge – 7
Service – 10
Standard – 6
Skötsel – 9
Campingtomter – 8
Miljö – 6
Handikappanpassning – 2
Lekplats – 6
Säkerhet – 6
Helhet – 8
Summa poäng – 68

Fakta
Välornas Camping, FC39
Box 87
335 22 Gnosjö
Telefon: 0370-32 50 57
Fax. 0370-32 51 57
Hemsida: www.caravanclub.se
Öppet hela året
Pris: 210 kronor inklusive el (fem enkronor för dusch)
Läge: 3 km söder Gnosjö. Från vägen mot Aderstorp,
tag av mot Bredaryd – Målskog. Följ skyltning.
GPS: Longitud 13.72815   Latitud 57.31818

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs mer

Rulla till toppen