Härligt havsbad vid Trälebergskilen

Publicerad: 2012-01-27   Uppdaterad: 2023-04-18

Det bästa med Trellybystrands Camping är det fina havsbadet. Mjukt grönt gräs under fötterna på stranden och i vattnet grund sandbotten. Hopptorn för de modiga och som alltid i Bohuslän – massor av härliga klippor. Det här är en typisk svensk camping vid kusten, som är öppen fyra månader på sommaren. Servicebyggnaderna andas 1970-tal men...

Det bästa med Trellybystrands Camping är det fina havsbadet. Mjukt grönt gräs under fötterna på stranden och i vattnet grund sandbotten. Hopptorn för de modiga och som alltid i Bohuslän – massor av härliga klippor.

Det här är en typisk svensk camping vid kusten, som är öppen fyra månader på sommaren. Servicebyggnaderna andas 1970-tal men fyller sin funktion. Visst växer det upp moderna mönsteranläggningar som satsar på längre säsong, men Trellebystrand är nog fortfarande rätt klassisk.

Läge – 7 poäng
Vid den havsstrand som kallas Trälebergskilen, fem kilometer norr om Lysekils centrum, ligger Trellybystrands Camping. Campingdelen för de rörliga gästerna består i huvudsak av en stor grön äng omsluten av fullvuxna gröna lövträd. Men bakom trädridån längs ena sidan döljer sig havet och en fantastiskt fin badplats. Campingen är långsmal och på den inre delen där det bor mest säsongsgäster finns även platser med havsutsikt för korttidsgäster.

Det är skyltad cykelväg till centrum och det går stadsbussar fem gånger om dagen i varje riktning på högsäsong. Lysekil är en trevlig sommarstad som erbjuder ett flertal båtutflykter. Dessutom är det bara tre mil till Nordens Ark, en annorlunda djurpark för alla åldrar.

Service – 8 poäng
Bemötandet vid ankomsten är klanderfritt. Vi springer dessutom och ställer diverse frågor innan vi berättar om vårt ärende som campingpatrull. Varje gång får vi vänliga svar. När jag inte fått varmvatten i duschen läggs en femkrona på disken utan diskussion.

Härligt havsbad vid Trälebergskilen
Det här servicehuset känns nyrenoverat och erbjuder duschar, toaletter, tvättstuga, kök och samvarorum.

Standard på anläggningar – 7 poäng
Receptionen finns på gaveln i ett stort brunt hus, som tidigare tycks ha haft både kiosk och servering, Nu är det en traditionell mindre campingbutik i anslutning till receptionen samt korvförsäljning i en kiosk strax intill. Servicebyggnaderna är gulmålade och i princip två till antalet. De är liksom till- och ombyggda. Det handlar inte om någon lyx men här finns allt det som hör till. Rikligt med duschar som kräver femkronor för att ge varmvatten. Rikligt med tvättfat, där det varma vattnet dock är gratis. Köken är välutrustade med mikro, spisar med ugn och och gott om diskplatser vid rostfria bänkar. I tvättstugorna står tvättmaskiner och torktumlare och på ett ställe finns en strykbräda. Ett av husen, det som ligger närmast receptionen, är lite äldre och på sina ställen slitet, medan det andra längre in på campingen ser ganska nyrustat ut.
Det finns tömningsplats för husbilar men den fungerar bäst om man har en liten förlängningsslang.

Skötsel av anläggningar – 6 poäng
När vi kommer i midsommarveckan är gräsmattorna välklippta och befriade från skräp. I urnor och blomlådor har nyss planterats sommarplantor. Servicehusen är lite sjaskiga första kvällen, men vid första morgonbesöket skiner tvättställen och speglarna och vi ser spåren efter städarnas verk.

Handikappanpassning – 5 poäng
Det finns handikapptoalett med dusch i båda servicehusen, men in till det som ligger längst in på campingen är det en brant backe, följt av en hög tröskel och säkert svårt att ta sig över med rullstol utan hjälp.
Skötrummet för barn är riktigt fint iordninggjort med handdusch och barnbalja.
Handikappanpassning        5 poäng
        
Lekplats – 7 poäng
För barnen finns det gungor, gungbräda och sand på ett ställe. På ett annat har man gjort en trappa upp för en naturlig slänt och sedan placerat en rutschkana bredvid. På stranden är ett område för bollsport. En 70 meter lång vattenrutschbana, som mynnar ut i en 6 x 8 meter stor pool, är gratis för incheckade gäster. Dessutom finns det hopptorn och badbrygga vid havet.

Härligt havsbad vid Trälebergskilen
Det här området är för rörliga gäster och lugger närmast receptionen.

Campingtomt – 8 poäng
Tomterna är plana, rymliga och lättillgängliga. Underlaget är gräs. Elskåpen har placerats praktiskt. Området är omgivet av vacker natur men inne på själva campingen är det sparsamt med buskar. Vattenposter lite här och var.

Säkerhet – 8 poäng
Vi ser ingen som står för nära grannen vid vårt besök, och i den informativa campingbroschyren står tydligt skrivet om vikten av att hålla avstånd. I nämnda broschyr finns även placeringen av de sju brandsläckarna inritade.
Det är inte särskilt lätt för objudna gäster att ta sig in på campingen, om man inte kommer med båt förstås. Bom med kodlås hindrar och det finns ingen genomfart. Ansvarig personal bor i anslutning till campingen.

Miljö – 4 poäng
Det står sopcontainer på två ställen på campingen, men någon trevlig avskärmning har man inte. Det finns även två glasåtervinningsbehållare. I övrigt ser vi inte några direkta åtgärder som kan tillskrivas miljöarbetet. Vid latrintömningen finns varken papper eller handtvätt.

Helhetsintryck – 7 poäng
Trellebystrands Camping kan inte skryta med toppbetyg, men precis som i skolan säger inte betygen allt. Om den här campingen kan sägas:
•    Att den är mycket fridfull och familjevänlig.
•    Att havsbadet håller hög klass. Utcheckning klockan 15.00 ett plus.
•    Att alla de fina korstygnstavlorna i servicehusen ger en hemtrevlig känsla.
•    Att nybakat bröd från Thores Bageri smakar bättre än ”bake of” på morgonen.
•    Att det finns möjlighet att ansluta till trådlöst Internet.
•    Att smultronen längs cykelvägen smakade gott.
•    Att det är en oas att landa i när man besökt de mera turistintensiva platserna i omgivningen.
•    Att minigolfbanan är billig att spela på.
•    Att det var synd att de vackrast belägna platserna var säsongsplatser.
•    Att inbyggda containers och uppfräschning av golven i det äldre servicehuset borde haft förtur framför de stugor man höll på att bygga vid vårt besök.
•    Att det är tråkigt att mötas av en fallfärdig villavagn vid infarten.

Campingkollens betyg
Skala 1-10, där 5 utgör godkänt men inte mer.

Läge – 7
Service – 8
Standard – 7
Skötsel – 6
Handikappanpassning – 5
Lekmöjligheter – 7
Tomter – 8
Säkerhet – 8
Miljö – 4
Helhetsintryck – 7
Summa poäng: 67 poäng Fakta:
FC408, Trellebystrands Familjecamping
Träleberg 340
453 92 Lysekil

Tel. 0523-121 83
Hemsida: www.trellebystrand.se

Antal platser: 270 varav 240 med el
Öppet:t 30/4 – 31/8
GPS-koordinater: N=58.3059   E=11.4615
Pris (2010): 250 kronor för två personer i valfritt ekipage, inklusive el.

Campingpatrullen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs om fler campingar som vi har besökt här 

 

Härligt havsbad vid Trälebergskilen
De röda bodarna vid Fiskehamnen säljer havets läckerheter i olika former. Ät meddetsamma eller ta med hem.