Underbart läge vid Kalmar sund

Publicerad: 2012-05-07   Uppdaterad: 2023-04-18

Tre snabbåkta kilometer söder om Ölandsbron ligger Talluddens Stugor & Camping, med panoramavy över Kalmar sund. Det var inget att förhandla om, bara att svänga in. Flera fina förtjänster kunde vi snart konstatera, men också en och annan plump i protokollet. Vi var på Öland för att se skördefesten och så dags på året, i...

Tre snabbåkta kilometer söder om Ölandsbron ligger Talluddens Stugor & Camping, med panoramavy över Kalmar sund. Det var inget att förhandla om, bara att svänga in. Flera fina förtjänster kunde vi snart konstatera, men också en och annan plump i protokollet.

Vi var på Öland för att se skördefesten och så dags på året, i slutet av september, har många campingplatser redan hunnit stänga för säsongen. Visserligen fanns det under dessa dagar otaliga möjligheter både för fricamping och att hitta fina ställplatser, men just för tillfället var det plats på camping som stod överst på önskelistan. Den största förtjänsten med Talluddens Stugor & Camping just då, var att där var öppet.

Underbart läge vid Kalmar sund

Läge – 9 poäng
Campingområdet gränsar till Kalmar sund, och från husbilsfönstret kunde vi följa färgskiftningarna i vattnet. Se solens oförtröttliga arbete med målning av vattenytan i gyllene nyanser, men också hur molnen på ett kick kunde förvandla sundet till en stålgrå, böljande avgränsning mot fastlandet. Ett skådespel utan början, utan slut.

Något hundratal meter längre bort ligger restaurang, bensinstationer, grillbar, små bodar med pryttlar och souvenirer. Ytterligare en kilometer bort finns ett köpcentrum som har det mesta, från välförsedd Ica-butik till inspirerande heminredningsbutiker, plus en massa däremellan.

Service – 5 poäng
Säsongen var som sagt långt framskriden, och receptionen hade begränsat öppethållande. Men vid entrén stod ett tydligt plakat, där vi som nykomna gäster fick den information vi behövde i väntan på att receptionen skulle bemannas.

I receptionen finns butik med sådant utbud man brukar finna i campingbutiker. Dock inte så här sent på säsongen, då var sortimentet ytterst begränsat. Med tanke på att det ändå återstod ett par veckors öppethållande, och den stora gästtillströmningen under skördefestdagarna, kunde det varit befogat med lite bättre resurser. Å andra sidan finns ju, som sagt, bensinstationen på andra sidan gatan, med generösa öppettider dessutom, och ett köpcentrum bara någon kilometer bort.

Underbart läge vid Kalmar sund

Standard på gemensamma anläggningar – 5 poäng
Duschar och toaletter är tämligen enkla, men fyller sin funktion. Köket har kaklade väggar och klinker på golvet. Rostfria diskbänkar, spis, ugn, mikro och bra med arbetsplats för avlastning och matberedning finns därinne. Femkronor krävs för duschen, men ingen avgift för varmvattnet till disk. Tvättstugan kostar 80 kronor för två timmar.

Underbart läge vid Kalmar sund

Bra avställningsytor och sedvanlig köksutrustning gör köket till en effektiv arbetsplats.

 

Tanktömning för husbilar finns vid receptionen. Man tömmer avloppet i en slang, men där finns inget vatten för sköljning eller rengöring.

Handikappanpassning – 5 poäng
I den gemensamma servicebyggnaden finns en toalett med extra utrymme, exempelvis för gäster med rullstol. Där finns också ett fällbart skötbord för barn. Handikappanpassad dusch finns i den bortre delen av campingen, från receptionen sett.

Alltså kan det bli ganska långt att ta sig dit, beroende av var på campingen man har sin tomt. En ramp leder upp till dörren, och den är inte alldeles lättforcerad med rullstol. Ingen idealisk lösning således. I övrigt är området plant och lättframkomligt.

Skötsel av gemensamma anläggningar – 4 poäng
Det var i den här ronden vi noterade plumpen i protokollet som jag nämnde inledningsvis. Grovstädningen efter sommarruschen var tydligen inte gjord, bland annat märktes det i duschrummen, i latrintömningen och i köket. Alltså inte färsk, nytillkommen smuts, utan sådant som tar tid på sig för att utvecklas.

Även om lågsäsongen hade gjort entré och gästerna har varit få en tid, ska de gemensamma utrymmena skötas så länge campingen håller öppet. Det borde ha gjorts bättre här.

Lekplats – 5 poäng
Vid receptionen finns en liten lekplats med gungor, rutschbana och klätterställning. Vid badet finns ännu bättre resurser för aktiva barn i olika åldrar. Den lekplatsen tillhör badet, är således kommunal, och ingår inte i campingens faciliteter egentligen. Men den finns inom väldigt nära räckhåll, och självklart är alla barn välkomna att roa sig där, såväl camping- som badgäster.

Campingtomt/uppställningsplats – 7 poäng
Campingområdet är plant och lättparkerat. Tomterna är välgörande stora, vilket ger skönt mellanrum mellan ekipagen.

De tomter som inte ligger på det stora fältet har det mer ombonat, med häckar och fullvuxna träd som både pryder sin plats och ge lä för vindarna från sundet. Då får de å andra sidan inte samma obrutna vy mot utsikten, men närkontakt med vattnet har gästerna även på det här området.

Underbart läge vid Kalmar sund

Husvagnsraderna har så stora mellanrum att trängsel aldrig blir aktuell vid in- eller utpassering.

Säkerhet – 6 poäng
Grundbulten för hög säkerhet är bra avstånd mellan ekipagen, och det har man verkligen här. Brandsläckare finns vid receptionen och vid servicehuset för stuggäster. Det hade inte skadat om det dessutom hade funnits sådana närmare campingtomterna.

 

Skulle någon behöva komma i kontakt med personal på tider då receptionen är stängd, så finns ett anslaget telefonnummer att ringa.

Miljö – 6 poäng
Tunnor för glas och för vanliga sopor finns vid de två sopstationerna, dock inte kärl för sopsortering.

Underbart läge vid Kalmar sund

Helhetsintryck – 8 poäng
Vi mådde väldigt gott de dagar vi gästade campingen, så vad välbefinnandet anbelangar skulle betyget bli full pott. Vi hade bra utrymme att röra oss på vid den egna platsen. Det fanns alltid något som fångade blicken, med den utsikt som campingen kan ståta med vid Kalmar sund.

Minigolfbanan, som kallas Fantasi Golf, är ett trevligt blickfång, även om bara ett fåtal nyttjade den under de dagar vi var där. Eftersom skördefesten pågick för fullt, var det helt andra aktiviteter som lockade just då.

Närheten till butiker för både vardagshandling och pryltittande gav också trivselplus. Det fanns på så vis alltid något att hitta på, om så bara för att titta. Sommartid kan man dessutom njuta av badet, både vid badplatsen och i poolen, som också har bastu som närmaste granne. Detta är dock avgiftsbelagt, men campinggäster får rabatterat pris.

Vårt övergripande intryck var allmän trivsel. Det var ett skönt boende på den här campingen och i den omgivning den ligger. Utan tvekan återvänder vi gärna och slår ner våra bopålar där när vi återkommer till Öland nästa gång.

Smolken i helhetsintrycksbägaren är den bristfälliga städningen på sina ställen, men det är å andra sidan smolk som är väldigt lätt för värdarna att bli av med.

Campingkollens betyg
Skalan är 1-10 och 5 poäng utgör godkänt men inte mer:

Läge – 9

Service – 5

Standard på gemensamma anläggningar – 5

Skötsel av gemensamma anläggningar – 4

Handikappanpassning – 5

Lekplats – 5

Campingtomt – 7

Säkerhet – 6

Miljö – 6

Helhet – 8

Summa poäng – 60 poäng

Fakta
Talluddens Stugor & Camping, FC462
Runsbäcksvägen 2, 386 34 Färjestaden

Telefon: 0485-31122, mobil: 0707-41 96 97 (januari-juni)
Hemsida: www.talludden.nu

Antal platser: 75, varav 52 med el
Pris per dygn: 240 kr, el 40 kr, tillägg 30 kr för strandläge. (2010)
Öppettider: 1/4 – 18/10 (2010)

vägbeskrivning: Vid Färjestadens hamn, tre kilometer söder om brofästet.

Se även Campingkatalogen för mer info.

Campingkollen har granskat och poängsatt svenska campingplatser sedan 2006.
Läs mer

Underbart läge vid Kalmar sund
Underbart läge vid Kalmar sund
Underbart läge vid Kalmar sund

Underbart läge vid Kalmar sund
Underbart läge vid Kalmar sund
Underbart läge vid Kalmar sund