Guldläge vid Dalälvens strand

Publicerad: 2012-11-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Området runt Färnebofjärden har särpräglats av Nedre Dalälvens återkommande översvämningar, vilka skapat en unik natur. Färnebofjärden blev Sveriges 26:e nationalpark 1998, och här på stranden ligger campingen som är en oas för den som söker ro. Vad sägs om en trerättersmiddag en alldeles vanlig dag? Börja med en toast med nyplockade kantareller, forsätt med en...

Området runt Färnebofjärden har särpräglats av Nedre Dalälvens återkommande översvämningar, vilka skapat en unik natur. Färnebofjärden blev Sveriges 26:e nationalpark 1998, och här på stranden ligger campingen som är en oas för den som söker ro.

Vad sägs om en trerättersmiddag en alldeles vanlig dag? Börja med en toast med nyplockade kantareller, forsätt med en halstrad gös eller abborre och runda av med en skål handplockade blåbär. Upplevelsen kan utan vidare bli sann om ni gästar Färnebofjärdens Camping en dag på sensommaren.

Guldläge vid Dalälvens strand

Ni minns kanske de ständigt återkommande nyhetsrapporterna om ett samhälle som var illa drabbat av mygginvasion i början på 2000-talet. Det var i Österfärnebo detta hände. Och det hände bara något år efter att familjen Molino köpt Färnebofjärdens Camping som ligger i Österfärnebo. Myggen var en plåga. Barnen kunde inte vara ute och leka, folk fick kapsla in sig och campingen stod öde och tom. Efter många byråkratiska turer gavs till slut tillstånd till att bespruta de drabbade områdena.

– Vi gav inte upp trots brist på intäkter. När man började bespruta fick vi hopp. Dessutom har vi själva investerat i två myggfångare som totalt täcker 8 000 kvadratmeter, berättar Kerstin Molino som sköter campingen.

Det var en förfallen anläggning som Molinos tog över, men idag ser det annorlunda ut. De nio timrade stugorna är helt upprustade och ser ut som små röda lekstugor där de står på rad ovanför en grön grässlänt mot stranden. Mitt i stugraden ligger ett lite större rött hus och det är servicehuset – ett hus som gör en campare glad!

På strandremsan, som är beväxt ända till sjökanten, står husvagnar och husbilar i fyra rader . Totalt ryms här 55 ekipage och alla kan ta del av den oändligt vackra naturscenen med fjärden och skogen som utgör gräns mellan himmel och vatten.

Guldläge vid Dalälvens strand

En vanlig syn på campingen är fiskarna som kommer hem om kvällarna i sina båtar.

 Vi tar på oss stövlar och går rakt över vägen för att se om vi möjligen kan få oss lite blåbär till dessert efter middagen. Risen är fulla med bär och våra små skålar fylls på nolltid. Till råga på allt hittar vi kantareller i mossan. Detta måste vara en oas för den som gillar att vara i skogen och ta vara på naturens gåvor. På kvällen springer vi förväntansfulla bort till bryggan när vi ser två båtar närma sig stranden, kanske har de fisk med sig. De skrattar åt oss och säger att den här gången ligger fisken i sjön. Campingvärden säger att det är gott om både gös, abborre och gädda. Fiskekort säljs i campingreceptionen och det finns fyra motorbåtar för uthyrning.

Färnebofjärdens Camping är för oss, två vuxna, en drömplats att hitta när man är ute och reser och vill finna en bra övernattningsplats. Här är naturskönt, tyst, lite folk men inte ensamt. I dusch och kök är det rent och fräscht. För den som inte har egen spis finns två kokplattor och en mikro. I duschen får man varmvatten i sex minuter för fem kronor. Kerstin i receptionen var noga med att informera om detta när vi kom. Om mynt i duschen kan man tycka si och så, men en sak som jag uppskattade är att det finns en duschslang. Tvättstugan har tvättmaskin och torktumlare och till den får man låna en särskild nyckel. Likadant är det om man vill ha tillgång till handikapptoaletten. Tvättstugan är ren och fin men saknar strykmöjligheter. Handikapptoaletten har anpassning för rullstol men saknar dusch. Latrintömningen är femstjärnig med kakel och möjligheter att tvätta händerna. Likaså är tömningsplatsen för husbilar excellent och där finns även slang för påfyllning av dricksvatten.

Lekpark saknas, Kerstin Molin säger att det finns campare som vänder för att det inte finns någon sådan, men många barn finner syselsättning på stranden. Dessutom ligger kommunens badplats med sandstrand och bryggor bara 150 meter bort. Det finns även kubbspel att låna och en annorlunda minigolfbana. Ja, en bana med en karusell som ger åtta olika banor i en. Det kostar 50 kronor att hyra banan en timma men då kan det vara många spelare.

Guldläge vid Dalälvens strand

Förutom den mäktiga naturen, med markerade stigar direkt från campingen, finns det två stora sevärdheter inom en mils avstånd. Den ena är Koversta Gammelby den andra är Gysinge Bruk. Koversta Gammelby är en av Sveriges bäst bevarade gammelbyar med sex hus från 1600- och 1700-talen, och de står på sina ursprungliga platser. På sommaren är här öppet och i kaffeserveringen kan man passa på att njuta av den kända ”Koverstbullen”. Här har man även årlig julmarknad.

Guldläge vid Dalälvens strand

Den andra stora sevärdheten är Gysinge Bruk som varit ett av Sveriges största järnbruk under 250 år. Vid Gysinge finns förströelse för åtminstone en halvdag. En gedigen slöjdbutik, museer, värdshus, bageri med servering av bland annat nybakat tunnbröd, kafé vid älven, klädbutik, lanthandel och naturum som berättar om nationalparken, Färnebofjärden.

FAKTA
Färnebofjärdens Camping
Berreksvägen 19, 810 20 Österfärnebo
Tel. 0291-205 14
E-post: farnebocamping@hotmail.com
Hemsida: www.farnebocamping.se
Antal platser med el 55, 9 stugor

CAMPINGKOLLENS BETYG
Skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer:

Läge – 8
Service – 9
Standard på gemensamma anläggningar – 8
Handikappanpassning – 4
Skötsel av gemensamma anläggningar – 8
Lekplats – 1
Uppställningsplatser/Campingtomter – 9
Säkerhet – 8
Miljö – 5
Helhet – 8

Summa poäng: 67
(Ur H&C nr 12/2007)

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen