Bland lövträd vid Hjälmaren

Publicerad: 2013-08-13   Uppdaterad: 2023-04-18

En enkel, typisk svensk sommarcamping, som faktiskt är öppen hela året. Så kan man snabbt beskriva Hampetorps Camping, som ligger fint vid Hjälmaren. Nya ägare har visioner för framtiden. Läge – 6 poängMitt emellan Örebro och Katrineholm ligger campingen, på Hjälmarens strand. Hampetorp hör till Örebro kommun, och det är säkert hit camparna far de...

En enkel, typisk svensk sommarcamping, som faktiskt är öppen hela året. Så kan man snabbt beskriva Hampetorps Camping, som ligger fint vid Hjälmaren. Nya ägare har visioner för framtiden.

Läge6 poäng
Mitt emellan Örebro och Katrineholm ligger campingen, på Hjälmarens strand. Hampetorp hör till Örebro kommun, och det är säkert hit camparna far de tre milen för shopping eller förströelse. Vid campingen finns båtbryggor och en fin badplats med badbryggor.

Service7 poäng
Incheckningen består i att en vänlig dam ger mig en elektronisk nyckel till servicehuset.        
-Betalningen tar vi när du reser, så vet vi hur många nätter det blir, säger hon utan att ha bett om vare sig campingkort eller namn. Vad jag med facit i hand saknade, var information om att det fanns en bastu att hyra. Denna finns väl dold innanför dörren till handikapptoaletten, som bara berörda har nyckel till.
När jag senare vill veta lite mer om campingens miljötänk och annat, blir jag åter trevligt bemött.
Klockan åtta på morgonen öppnar receptionen och då är brödet nybakat.

 Standard på gemensamma anläggningar6 poäng
Husen är nymålade i rött, och inomhus har det rustats, framför allt i receptionen. Det är en fin reception som ligger i direkt anslutning till en liten sommarbutik och restaurangen. I den här avdelningen är allt snyggt och fräscht. Utanför restaurangen på sjösidan ståtar en helt ny terrass.

I servicehuset med duschar och toaletter har det också snyggats till under resans gång.  Köket är välutrustat precis som tvättstugan. Vid latrintömningen saknas möjlighet att tvätta händerna. Vill du tömma gråvattnet från en husbil, får du be om hjälp med att lyfta bort ett brunnslock.

Bland lövträd vid Hjälmaren
Plana tomter och mycket grönt präglar campingen.

Skötsel – 8 poäng
De nya ägarna har haft fullt sjå med upprustning under det gångna året. Inne i servicehuset är det välstädat och gräsmattorna är föredömligt klippta.

Framkomlighet8 poäng
Du kommer lätt in med rullstol eller barnvagn i receptionen och restaurangen. Även till handikapptoaletten tar du dig lätt. Det finns även dusch på denna toalett. Området är plant och även om campinggatorna inte är asfalterade är de hårda och lätta att ta sig fram på.

Campingtomt8 poäng
Tomterna är plana och väl tilltagna. Tydliga markeringar av tomterna.

Lekplats5 poäng
Sand, gungor och ett par små klätterredskap utgör barnen lekplats. Barnvänligt bad ligger precis vid campingen. Volleybollnät vid badet.

Miljö3 poäng
Soporna lägger du i en container. Tyvärr finns inte ens en behållare för glasflaskor. Några arrangemang för att dölja containern har inte gjorts. Tunna för grillkol.

Bland lövträd vid Hjälmaren
Lekplatsen är sparsamt utrustad, men två av lekredskapen är helt nya och fler kan det bli.

Säkerhet5 poäng
Det är bra beläggning vid vårt besök, och säkerhetsavstånden respekteras. Det finns en grind men den användes nog inte. Så när det gäller bevakningen av objudna gäster, så får man lita till den sociala kontrollen. Det bor nämligen gott om långliggare på Hampetorp.
En enda brandsläckare hittade vi på servicehuset – i garaget för gräsklippare hade en gömts undan.
Elkontakterna är av typ gamla motorvärmaruttag, sånär som på några stycken med europakontakter.

Helhetsintryck7 poäng
– Det är vårt första år som långliggare, säger Weikko Koskinen från Örebro. Vi vet inte ännu om det här livet kommer att passa oss för vi har alltid farit omkring på semestrarna förr om åren. Men det är trivsamt här på Hampetorp, trevlig personal och inget att klaga på.

Campingen ligger vackert vid Hjälmaren. Runt omkring är lövskog och alla platser har fin gräsmatta. Den gammaldags badplatsen är mycket populär på sommaren. Strax intill går landsvägsfärjan till Vinön, ett kul utflyktsmål. Örebro tre mil bort har förstås också mycket att erbjuda. Det finns nio helt nya minigolfbanor och en boulebana på grus. Restaurangen med utsikt över Hjälmaren ser trevlig ut och prisbilden passar nog alla. Mycket har hänt senaste året, sedan en ny campingvärd tagit över. Visioner för framtiden finns.

 FAKTA
FC94 Hampetorps Restaurang & Camping

Lännäs 163
715 93 Örebro

Tel. 019-45 30 15, 0704-10 00 25
www.hampetorpscamping.nu

Antal platser med el: 110
Pris: 230 kronor inkl. el, femkronor i dusch
GPS-koordinater: 59o 08′ 39”N   15o 39′ 58” E

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1-10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge – 6
Service – 7
Standard – 6
Skötsel – 8
Framkomlighet -8
Tomter – 8
Lek – 5
Miljö – 3
Helhet – 7
Summa poäng: 63

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Rulla till toppen