Tysk toppcamping i populärt område

Publicerad: 2015-11-05   Uppdaterad: 2023-04-18

Vi har varit i Tyskland och kollat in femstjärniga Camping- und Ferienpark Havelberge. Håller den måttet? Det har vi tagit reda på. Läge – 7 poängMitt emellan Rostock och Berlin duggar campingskyltarna tätt i sjörika Müritz Nationalpark, och det var i kanten av detta område vi fann campingen. Sjön Müritz är den största sjön i...

Vi har varit i Tyskland och kollat in femstjärniga Camping- und Ferienpark Havelberge. Håller den måttet? Det har vi tagit reda på.

Läge – 7 poäng
Mitt emellan Rostock och Berlin duggar campingskyltarna tätt i sjörika Müritz Nationalpark, och det var i kanten av detta område vi fann campingen. Sjön Müritz är den största sjön i området, men sedan finns det massor av småsjöar(cirka 600) och säkert ett 25-tal campingplatser. Havelberge ligger vid sjön Woblitzsee mitt i skogen. Närmsta stad är Neustrelitz, cirka tio mil till Berlin.

Service –   9 poäng
Campingen är öppen året om, och på sommaren är det bemannat mellan 8.00-22.00. Personalen var mycket tillmötesgående, och fast vi inte skulle stanna särskilt länge, så hoppades damen vid incheckningen, att vi skulle få en fin vistelse. Vi fick en bra broschyr med karta över området, och information om regler och viktiga telefonnummer. Exempelvis kan man ringa ett mobilnummer om man har något tekniskt problem. Mataffären öppnar klockan 8.00. Men du skall veta, att mellan 13.00-15.00 får du varken köra in eller ut på campingen, och affären är stängd. ”Mittagsruhe” är heligt i Tyskland.

Tysk toppcamping i populärt område
Utanför restaurangen samlades ofta mycket folk för att ta del av kvällarnas gratisunderhållning från friluftscenen.

Standard på gemensamma amläggningar – 9 poäng
Det är 330 platser och för dessa finns fyra servicehus att tillgå. Tre av dem är fräscha med kakel och klinkers, men för övrigt alldeles vanliga. Men så finns det ett servicehus, som är mer än vanligt, och man kan säga att det ligger bra geografisk för åtminstone halva campingen. Det handlar om ett riktigt flott servicehus. Det finns familjebadrum, hårvårdsrum, skötrum och ett barnrum som är det häftigaste jag sett med duschar och tvättfat helt anpassat för barn. Det saknas förstås inte tvättstugor eller kök. Servicestation för husbilar, men det är bättre att fylla på vatten vid uppställningsplatsen. Fin restaurang och elegant reception. Några småsaker som avsaknad av tvättmöjligheter vid latrintömningsplatserna och papper i köken skulle gjort platsen optimal. Även hundarna har det bra här med eget hundbad, badplats vid sjön och stationer där man kan ta och slänga påsar för hundbajset.

Skötsel – 10 poäng
Det finns bara en sak att säga; välskött och rent både inne och ute.

 

Tysk toppcamping i populärt område
Havelberge är en riktigt lummig camping, där ingen har långt till skugga en het sommardag.

Campingtomter – 9 poäng
Campingen är cirka 800 meter lång och ganska smal, vilket gör att du upplever campingen som ganska liten. Detta är sannolikt en anläggning som användes för rekreation under Östtyska tiden, men som nu totalt förvandlats. Ändå märks det att halva campingen är gammal och den andra halvan tämligen nygjord. Tomterna på den nya delen har alla vatten och avlopp precis som de fina husbilsplatserna. Det finns två storlekar av platser, 80 eller 114 kvadratmeter. Campingen är kuperad så terrasser har gjorts på flera ställen.

Framkomlighet – 9 poäng
Under den här punkten tittar vi ju på möjligheten att ta sig fram med rullstol och vara rullstolsburen gäst, samt möjligheten att sköta små barn. Det finns tre fina handikappbadrum, i det ovan nämna ”lyx-servicehuset” torde detta vara en dröm, för den som är i behov av ett sådant. Det är asfalterade vägar inne på campingen och det går att ta sig in i affär och restaurang, men tyvärr inte i receptionen.

Att sköta små barn här är det inga problem med.

Lekplats – 9 poäng
Campingen ligger vid en sjö och det är inte många steg till den barnvänliga sandstranden. Perfekt ”byggsand” och dessutom härlig sandbotten att gå ut i vattnet på. Bryggor för de simkunniga.

Det finns två riktigt bra lekplatser. Den ena har fyra olika klätterställningar, varav tre med rutschkanor. Den andra har ett sorts skepp att kättra på och här är det också en liten minisjö att bada i. Det finns fotbollsplan, plats för beachvolley och korg att öva basket på. Miniklubb för barn, och utlåning av spel, bordtennisrack, fotbollar etc.

Miljö – 6 poäng
Soporna sorteras, fast inte riktigt som vi är vana vid. Här delar man på förpackningar, glas, kartong och restavfall.

Campingvärden säger att man är miljöcertifierad, men på vilket vis var svårt att förstå. Det handlade i alla fall inte om uppvärmning, för det var på planeringsstadiet.

Säkerhet – 9 poäng
Alla tomter är försedda med elanslutningar för Europakontakter. Generellt är det bra avstånd mellan ekipagen, och det är ganska fullbelagt vid vårt besök, men det finns några som utan anledning krupit onödigt nära sin granne.

Det är bevakad bom in till området. Nattvakter patrullerar efter att receptionen stängts, och det finns ett journummer att ringa.

Rikligt med brandsläckare ute på campingen.

Helhet – 8 poäng
Den här campingen ingår i en kedja, Leading Campings of Europé, och vi har besökt många av dessa genom åren och kan konstatera, att den här platsen inte toppar listan. Som slutomdöme kan man säga, att det är en mycket välvårdad naturskönt belägen anläggning med fräscha servicehus och prydlig restaurang. Så om det där med femstjärnigt, skulle vi nog lägga till ett, nästan.

Gillar du kroppsövningar och äventyr, så har du kommit rätt, för här finns en hinderbana av det häftigare slaget. Fast det kostar förstås extra att prova på den. Däremot är det gratis underhållning var och varannan kväll på sommaren.

Kanoter, båtar och el-cyklar finns att hyra.
                                
FAKTA
Camping- und Ferienpark Havelberge
An den Havelbergen 1
D-172 37 Userin/Gross-Quassow, Tyskland

Tel. 0049-398124790
Hemsida:www.haveltourist.deE-post:info@haveltourist.deÖppet: Hela året
GPS-koordinater: N 53o18′ 31”   E 13o 00′ 08”

Snabbguide testpoäng
(Skalan är 1 – 10 där 5 utgör godkänt men inte mer)
Läge                                    7
Service                                9
Standard                             9
Skötsel                                10
Lekplats                              9
Framkomlighet                    9
Campingtomt                      9
Miljö                                   6
Säkerhet                             9
Helhet                                 8
Summa: 85 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

 

Mer om Tyskland:
Femstjärnigt i norra Tyskland

Campa året om i Berlin

Bad Staffelstein – ett paradis för räknenissar och badälskare

Rulla till toppen