Med skön utsikt över både slott och sjö

Publicerad: 2016-05-16   Uppdaterad: 2023-04-18

På den vackra ekudden sticker det upp små röda hus här och var, och dessa är förstås campingens servicehus. Vi har besökt Stensö Camping strax utanför Kalmar.   Läge – 9 poängCirka 2,5 kilometer söder om Kalmar centrum sticker halvön Stensö ut i Kalmarsund. Här ligger sedan länge en camping med samma namn. Platsen är...

På den vackra ekudden sticker det upp små röda hus här och var, och dessa är förstås campingens servicehus. Vi har besökt Stensö Camping strax utanför Kalmar.

 

Läge – 9 poäng
C
irka 2,5 kilometer söder om Kalmar centrum sticker halvön Stensö ut i Kalmarsund. Här ligger sedan länge en camping med samma namn. Platsen är som gjord för detta ändamål. Bad, promenadstigar och gröna gräsytor under ekar som ger skugga och lummighet. Det är cykelbana till centrum. Kalmar är en riktig sommarstad med storslagna sevärdheter som länsmuseet och slottet. Öland och Glasriket är perfekta utflyktsmål för en dag.

Service – 9 poäng
Vi kommer mitt i högsäsongen och då är receptionen öppen från 7.30 – 22.00. Jag köar en lång stund vid receptionsdisken och kan slå fast att personalen är mycket vänlig och tillmötesgående. Broschyren man får vid ankomsten har en bra karta men saknar viktiga telefonnummer som journummer till stadens sjuk- och tandvård.

Nybakat bröd i butiken från halv åtta. Gratis wifi.

Standard på gemensamma anläggningar – 6 poäng
Något av husen är nog lite nyare än de andra och förbättringar har säkert gjorts sedan starten, men det känns verkligen som att stiga in i 1970-talet.

Vid toaletterna behöver säkert ingen köa, men värre är det med duschar som det bara finns i två av de fem husen. Dessutom är det trånga duschar. Ett plus är att det överallt finns tvål och papper. En annan bra sak är att alla dörrar är olåsta och att varmvatten i disk och dusch ingår i campingavgiften. Det finns kök med diskplatser, mikro och spis/ugn. Det finns även tvättstugor och tömningsplatser för toaletter och avloppsvatten. Totalt sett finns den service en campare behöver och eftersom det bara är 260 tomter så har du nära till det mesta. I receptionshuset ryms också glasskiosk och butik.

Skötsel – 6 poäng
Servicebyggnaderna är som nämnts gamla och slitna och underhållet lämnar mycket att önska. Här och var kan man se plaststolar som inte varit rengjorda de senaste åren. När jag skall duscha kvart i sju på morgonen är det så sjaskigt på golvet att jag behåller badskorna på. En stund senare ser jag en enda städerska komma med en städvagn. Det verkar magert när campingen är precis fullbelagd. Utomhus är skötseln bättre och det går en kille och plockar papper kontinuerligt.

Med skön utsikt över både slott och sjö

Campingtomter – 6 poäng
Detta är en gammaldag camping utan i princip några tomtgränser. Det finns heller inga häckar eller buskar utan ekarnas vackra kronor får stå för grönskan. För många inklusive undertecknad är det betydligt trevligare när inte ekipagen står i snörrätta rader utan lite här och var som det passar. Eltillgången är tio ampere. Campingen har inga stora höjder men lite knöligt och ojämnt är det allt på sina ställen.

Miljö – 5 poäng
Stensö övertogs av företaget Nordic Camping & Resort i maj förra året. Nordic Camping har en miljöplan för alla sina 14 anläggningar, men vid vår koll i Kalmar har det inte hunnit hända något. Sorteringen av sopor består av glas, övrigt och grillkol. Dessutom står sopcontainrar helt öppet bland de boende.

Säkerhet – 6 poäng
Det är rikligt med brandsläckare. Trots luddiga tomtgränser och mer än fullt på området, så ser vi inga problem med säkerhetsavstånd. När campingen är obemannad finns inget journummer angivet, inte heller någon vakthållning om natten. Bommarna till området fälls på kvällen men går att öppna av vem som helst.                                                                 

Lekplats – 6 poäng
Ett barnvänligt bad bara några steg från campingen är förstås den bästa lekplatsen på sommaren. Det finns en traditionell lekplats också med gungor, två så kallade kinagungor, klätterställning med rutschkana, gungbräda och gungdjur.

Handikappanpassning – 6 poäng
Vägarna inne på campingen är mestadels asfalterade så det går bra att ta sig fram, men är man rullstolsburen så är inte Stensö, så som den var i somras, en plats att rekommendera i första hand. Det finns handikapptoaletter men det finns ingen dusch vid dessa. Det finns en dusch för handikappade i ett servicehus men tröskeln in är inte bra. Ramp till reception och butik.

Med skön utsikt över både slott och sjö

Helhet- 8 poäng
Det fanns många glassorter att välja på, säger Thess, 13 år.
– Det var dålig belysning och lite spartanskt i servicehuset, säger mamma Maria.
Familjen Steneskog från Mölnbo utanför Södertälje håller på att rusta sig för avfärd när vi frågar hur de trivts på Stensö Camping. Med på bilden är också pappa Thomas och dottern Ylva, 12år. (Bild – Familjen Steneskog)

Närheten till Kalmar är det bästa med Stensö. I Kalmar finns allt ifrån Ikea till anrika slottet och Länsmuseet med fartyget Skansen Kronan som är ett måste. Har du inte egen cykel kan du hyra en av campingens gula, utrustade med cykelkorg. Havsbad på gångavstånd och en trevlig minigolfbana.

Vill du slippa fixa maten själv kan du köpa mat hos Johan Marin i hans mobila kök som står vid terrassen utanför receptionen eller gå till det lilla värdshuset på vägen mot stranden.

Härliga promenadleder i olika längder som går direkt ut från campingen.

Om det inte hade varit för de ofräscha servicehusen och trista miljöstationerna så hade betyget varit i topp. Kanske blir Stensö Camping en riktig pärla så småningom, nu när det är ny regi.

FAKTA
H12 Stensö Camping
Stensövägen 100
392 47 Kalmar

Tel.: 0480-373 65
E-post: info@stensocamping.seHemsida:www.stensocamping.seÖppet: 1/4- 27/9
Pris: 325 kronor inklusive el och dusch (juli 2015)
GPS-koordinater: N 56o38’59.17”   E 16o19’37.32”

                    
Snabbguide testpoäng
(Där skalan är 1 – 10 och 5 utgör godkänt men inte mer.)

Läge – 9
Service – 9
Standaard – 6
Skötsel – 6
Campingtomter – 6
Miljö – 5
Säkerhet – 6
Lekmöjligheter . 6
Handikappanpassning – 6
Helhet – 8
Summa: 67 poäng

Husvagn & Camping har testat och betygsatt svenska campingplatser sedan 2006:
Läs om fler betygsatta campingplatser här

Har du också varit på Stensö Camping?
Här kan du sätta ditt eget betyg

Missa inte att gilla Husvagn & Camping på Facebook!