Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet

Publicerad: 2018-08-08   Uppdaterad: 2023-04-18

Burträsk har gjort sig känt för den goda Västerbottensosten. Om vintern ligger samhället i dvala, men under den korta sommaren blommar orten upp i ordets rätta bemärkelse. Detta märks inte minst på den fina campingplatsen.

Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet
Campingvärd Sandra Hilbrands berättar om caféet som en gång varit arrest.

Läge – 4

Burträsk ligger i Västerbotten vid väg 364, cirka fyra mil sydväst om Skellefteå. I samhället som hör till Skellefteå kommun bor drygt 1 500 innevånare. Campingen ligger vid sjön Burträsket och därmed är det bara några steg till en badplats med sand och klart vatten. Inramningen av vatten och trädridåer gör platsen sällsynt vacker. Granne på en sida är Burträsk Hembygdsgård, Burträsks eget Skansen. Nära till mataffär.

Service – 3

Campingen togs för något år sedan över av ett holländskt par som för ett år sedan ännu inte fått grepp om svenskan. Tyska eller engelska var dock inga problem.Det finns ett café och en liten kiosk, som har kvällstidningar, kioskvaror och några konserver. 

Man får inte åka in och ställa sig utan att vara incheckad, men det finns ett telefonnummer om receptionen är stängd.

Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet
När vädret tillåter är det skönt att diska ute, men det finns diskplatser inomhus också

Standard – 3

Det första jag tänkte på när jag kom in på campingen, var den vackra perennrabatten som blommade i otaliga färger. Sedan ser man en rad röda stugor, varav tre innehåller service för camparna. Det handlar inte om någon lyx men det är helt och rent och här finns vad man kan vänta sig. Storstugan med sittplats för många har TV och en hylla med böcker att låna.

Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet
Den berömda osten har ett eget besökscentrum där historien berättas och du kan provsmaka.
Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet
Man kan promenera till ön utanför campingen.

Tillgänglighet – 4

Det finns 40 platser och alla står på gräs. Det är öppet, plant och lätt att parkera. Behöver du ta dig fram med rullstol/rullator så kan du be att få en plats vid den asfalterade slingan, då har du heller inte långt till handikapptoalett med dusch. Är du hundägare, så tycker jag du skall ta en promenad via hängbron ut på den långsmala ön utanför campingen. Här möter du ett stycke orörd skogsnatur.

Allmänt – 4

Campingen är öppen tre månader på sommaren men stugbyn betydligt mera. Om du skall välja tid för ditt besök i Burträsk, så är förstås sommarlovsperioden det allra bästa. Då har Västerbottensost Besökscenter öppet, och det trevliga campingcaféet som finns inrymt i det som en gång var byns arrest. Under juli månad finns det ytterligare ett café och det är i Hembygdsgården på andra sidan vägen. Även i Nävarnas Hus kan man ta sig en kopp kaffe med hembakat i juli månad. Här säljs hantverk från bygden och butiken ligger bara 500 meter från campingen. Burträsk Saluhall säljer lokalproducerad mat.

Det finns ingen lekplats på campingen men väl en fotbollsplan, boulebana och minigolf. Barnvänligt bad i sjön.


 

Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet

BURTRÄSK CAMPING

AC55 Burträsk Camping
Långåkersgatan 16
937 31 Burträsk
Tel: 0914-102 87
E-post: info@burtraskcamping.se
Hemsida: www.burtraskcamping.se

Öppet: 10/5 – 30/9

Prisbild: 275-300 kronor inklusive el och varmvatten (2017).

GPS: 64° 31′ 00” N    
20° 40′ 05” E

Campingkollen: Lägg Burträsk på minnet
Rulla till toppen